Liczba (pierwiastek z 3 + 3 - pierwiastek z 3/pierwiastek z 3)^2 jest równa:
A. 11; B. 12 + 6 pierwiastków z 3; C. 13 - 4 pierwiastków z 3; D. 3
Chodzi o to, że mam do tego zadania 2 rozwiązania, ale ich nie rozumiem. Pierwsze rozwiązanie robiliśmy na lekcji mnożąc nawias przez nawias? Tak mi się przynajmniej wydaje. Może pani robiąc ten przykład nie zrobiła czegoś po kolei i dlatego nie rozumiem . Drugie rozwiązanie jest ze strony zadania.info, tutaj jest wykorzystany wzór skróconego mnożenia. Lecz tego rozwiązania też nie rozumiem Rozwiązania pod podanym poniżej linkiem.
Proszę o dokładne wytłumaczenie krok po kroku.
Z góry dziękuję za pomoc
https://pl-static.z-dn.net/files/dfe/50 ... 81ed9a.jpg
lubelska próba przed maturą dla klas drugich 2015 podstawa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 lip 2016, 18:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
To radzę prościej.
Rozpisz ułamek:
\(\frac{3- \sqrt{3} }{ \sqrt{3} }= \frac{3}{ \sqrt{3} }- \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} }= \sqrt{3}-1\)
Wstaw to do nawiasu i po redukcji zastosuj wzór na kwadrat różnicy.
\(( \sqrt{3}+ \sqrt{3}-1)^2=(2 \sqrt{3}-1)^2=(2 \sqrt{3})^2-2 \cdot 2 \sqrt{3}+1^2=12-4 \sqrt{3}+1=13-4 \sqrt{3}\)
Rozpisz ułamek:
\(\frac{3- \sqrt{3} }{ \sqrt{3} }= \frac{3}{ \sqrt{3} }- \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} }= \sqrt{3}-1\)
Wstaw to do nawiasu i po redukcji zastosuj wzór na kwadrat różnicy.
\(( \sqrt{3}+ \sqrt{3}-1)^2=(2 \sqrt{3}-1)^2=(2 \sqrt{3})^2-2 \cdot 2 \sqrt{3}+1^2=12-4 \sqrt{3}+1=13-4 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: lubelska próba przed maturą dla klas drugich 2015 podsta
sposób I:
przedostatnie "=" powinno być "-".
Ten sposób polega wyłącznie na mnożeniu sum algebraicznych , redukcji wyrazów podobnych i dodawaniu ułamków. Tu nie ma co tłumaczyć.
przedostatnie "=" powinno być "-".
Ten sposób polega wyłącznie na mnożeniu sum algebraicznych , redukcji wyrazów podobnych i dodawaniu ułamków. Tu nie ma co tłumaczyć.
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 lip 2016, 18:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 lip 2016, 18:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 lip 2016, 18:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 lip 2016, 18:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: