VIII próbna matura 2016 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VIII próbna matura była:

Podstawa - łatwa
0
Brak głosów
Podstawa - normalna
4
25%
Podstawa - trudna
1
6%
Rozszerzenie - łatwa
2
13%
Rozszerzenie - normalna
5
31%
Rozszerzenie - trudna
4
25%
 
Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1824
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

VIII próbna matura 2016 z zadania.info

Post autor: supergolonka » 23 kwie 2016, 07:57

Właśnie zamieściliśmy arkusze VIII próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/4533814
Do jutra (23 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1824
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka » 24 kwie 2016, 15:47

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie

differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Post autor: differrus » 22 kwie 2017, 17:54

Witam !
Mam pytanie do rozwiązania zadania 13(rozszerzenie):
Czemu zastosowano wzór na sumę szeregu skoro sumujemy tylko określoną liczbę wyrazów ? Rozumiem, że te ostatnie wyrazy są już praktycznie = 0, ale czy tego typu sposób nie zostałby uznany na maturze jako błędny ? :)

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1824
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: supergolonka » 23 kwie 2017, 16:01

Obliczyliśmy sumę która jest większa (bo wyrazy ciągu są dodatnie) i okazało się, że ta większa suma to S. To oznacza, że skończona suma o której mowa w treści zadania musi być mniejsza od S.

differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Post autor: differrus » 24 kwie 2017, 12:31

Obrazek
Czy zawsze to tak działa że 2 z 5 można sobie miejscami zamieniać ? :D Przyznam szczerze, że na lekcjach nigdy się z czymś takim nie spotkałem :mrgreen:

Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen » 24 kwie 2017, 14:17

\(2=5^{log_52}\)
Podstaw za 2 powyższe wyrażenie,potem zastosuj wzór na zmianę podstaw logarytmów...
\((5^{log_52})^{log_35}=5^{log_52\cdot log_35}=5^{ \frac{log_32}{log_35} \cdot log_35 }=5^{log_32}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.

differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Re:

Post autor: differrus » 24 kwie 2017, 14:32

Galen pisze:\(2=5^{log_52}\)
Podstaw za 2 powyższe wyrażenie,potem zastosuj wzór na zmianę podstaw logarytmów...
\((5^{log_52})^{log_35}=5^{log_52\cdot log_35}=5^{ \frac{log_32}{log_35} \cdot log_35 }=5^{log_32}\)
Dzięki wielkie ! :D Próbowałem wymyśleć jak do tego dojść, ale nie mogłem na tę metodę wpaść ;)
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy zawsze to działa w taki sposób, ale zrobiłem 2 wymyślone przykłady z głowy i widzę że chyba tak 8)

bocianowski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 kwie 2013, 16:18

Post autor: bocianowski » 25 kwie 2017, 17:03

Jak dla mnie matura znacznie odbiega poziomem od tych z CKE . Zobaczcie i porównajcie to jest po prostu przepaść takie jakby rozszerzenie rozszerzenia :D Co wy o tym sądzicie ?

kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Post autor: kacperus98 » 25 kwie 2017, 21:04

pytanie nie do tego arkusza, już przeniosłem, sory.

differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Post autor: differrus » 26 kwie 2017, 08:30

Ten arkusz robiłem jakiś czas temu więc do końca go nie pamiętam, ale zgadzam się że trafia się sporo zadań trudniejszych od rozszerzenia :D
Ale to dobrze, bo jak wejdziesz na maturę to nie będzie takiego stresu i myślenia jakie to wszystko trudne :D