IV próbna matura 2016 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

IV próbna matura była:

Podstawa - łatwa
0
Brak głosów
Podstawa - normalna
7
50%
Podstawa - trudna
1
7%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
5
36%
Rozszerzenie - trudna
1
7%
 
Liczba głosów: 14

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

IV próbna matura 2016 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze IV próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/8603213
Do jutra (20 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Lavida21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2016, 13:32
Płeć:

Post autor: Lavida21 »

Ciekawe czy matura w maju będzie dużo trudniejsza niż podstawa z dzisiaj
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Ciężko jest rozwiązanie zadania 31 z podstawy wycenić na 4 pkt.
Moim zdaniem to zadanie jest warte 5 punktów.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No coś Ty ?! To jest gimnazjalne zadanie !!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Chyba żartujesz? W którym gimnazjum są funkcje trygonometryczne?!
Spróbuj wypunktować to zadanie, a zobaczysz, że skali zabraknie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobra , masz rację. Nie zauważyłam , że twój wpis dotyczył rozwiązania , a nie samego zadania, bo ono da się rozwiązać metodami gimnazjalnymi.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobra , masz rację. Nie zauważyłam , że twój wpis dotyczył rozwiązania , a nie samego zadania, bo ono da się rozwiązać metodami gimnazjalnymi jeśli tylko "sinus kąta CAB zamienimy na "stosunek długości wysokości opuszczonej na podstawę do długości ramienia"
differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Post autor: differrus »

Witam !
Mam problem z zadaniem 2 z rozszerzenia. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu odpowiedź A nie jest prawidłową ?
Z tego jak ja rozumiem rozwiązanie wynika że zarówno A i B są poprawne :/
differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Post autor: differrus »

Wydaje mi się, że w zadaniu 15(rozszerzenie) również jest błąd, albo ja czegoś nie rozumiem ;p

Według mnie powinno się również sprawdzić co się dzieje jeśli a=0. Wtedy dla m= -1, funkcja jest linniowa i rozwiązaniem F(x)<0 jest przedział (- \infty ; \frac{4}{6}), więc warunki zadania są spełnione ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re:

Post autor: panb »

differrus pisze:Witam !
Mam problem z zadaniem 2 z rozszerzenia. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu odpowiedź A nie jest prawidłową ?
Z tego jak ja rozumiem rozwiązanie wynika że zarówno A i B są poprawne :/

Zdanie Jeżeli równanie W(x) = 0 ma pierwiastek wymierny, to a + b = 0. jest nieprawdziwe.
Równanie \(x^3+2x^2-1=0 \,\, (a=2, b=0)\) ma pierwiastek wymierny (x=-1), natomiast \(a+b\neq0\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re:

Post autor: panb »

differrus pisze:Wydaje mi się, że w zadaniu 15(rozszerzenie) również jest błąd, albo ja czegoś nie rozumiem ;p

Według mnie powinno się również sprawdzić co się dzieje jeśli a=0. Wtedy dla m= -1, funkcja jest linniowa i rozwiązaniem F(x)<0 jest przedział (- \infty ; \frac{4}{6}), więc warunki zadania są spełnione ?
Ani a ani b nie mogą być nieskończonością. Czy to wyjaśnia twoje rozterki?
differrus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 08 sie 2016, 11:51
Podziękowania: 4 razy

Re: Re:

Post autor: differrus »

panb pisze:
differrus pisze:Wydaje mi się, że w zadaniu 15(rozszerzenie) również jest błąd, albo ja czegoś nie rozumiem ;p

Według mnie powinno się również sprawdzić co się dzieje jeśli a=0. Wtedy dla m= -1, funkcja jest linniowa i rozwiązaniem F(x)<0 jest przedział (- \infty ; \frac{4}{6}), więc warunki zadania są spełnione ?
Ani a ani b nie mogą być nieskończonością. Czy to wyjaśnia twoje rozterki?
Tak, dziękuje :) Może poza tym, że nie do końca rozumiem czemu a/b nie mogą być nieskończonością skoro w zadaniu nie zostało sprecyzowane czym są. Domyślam się, że w każdym tego typu zadaniu jeśli należy podać jakąś liczbę to musi być ona określona tak ? :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tak myślę, choć powinno to być wyraźnie stwierdzone.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Uzupełniłem treść zadania 15, żeby nie było wątpliwości.
ODPOWIEDZ