Próbna matura:styczeń
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Próbna matura:styczeń
Miesiąc i będzie kolejna próba. Jaki macie stosunek do tej styczniowej matury? Jakieś oczekiwania? Jeśli o mnie chodzi, to liczę na powtórkę z zeszłego roku, czyli trochę nieszablonowych zadań, coby było nad czym pomyśleć. Myślę, że tak właśnie będzie, bo to w sumie próbna matura; (autorzy serwisu nawet w artykule poruszyli temat tego, kto tak naprawdę jest testowany i wychodzi na to, że my- maturzyści). Tak więc nie powinno być lajtowo i mam nadzieję, że się nie przeliczę.. A jakie jest Wasze podejście, chcielibyście się zmierzyć z trudną maturą? . Jak CKE zawiedzie, to trzeba będzie poczekać na prawdziwą próbę w marcu, kwietniu, gdy ruszą próbne matury z serwisem zadania.info
Pozdrawiam
Pozdrawiam
w styczniu bedzie napewno ciezko, ale mysle ze zadania beda latwiejsze niz te co byly rok temu... (nie moga odstraszac tak strasznie , bo zalezy im na duzej ilosci zdajacycm matme, przynajmniej od lat tak mowia...)
pewne jest ze ta matura bedzie trudniejsza niz majowa... dobry wynik na niej bedzie gwaranacja sukcesu głownej matury...
tez czekam z niecierpliwoscia na probne matury z zadania.info )
pewne jest ze ta matura bedzie trudniejsza niz majowa... dobry wynik na niej bedzie gwaranacja sukcesu głownej matury...
tez czekam z niecierpliwoscia na probne matury z zadania.info )
Na pewno będzie trudniejsza od tej z Operonem. Byłbym bardzo zadowolony gdyby była na poziomie tej która nas czeka w maju. Myślę że będą standardowe zadania czyli wart. bezwl, f.kwadratowa, wielomian, rachunek, stereometria, planimetria, ciągi, analityczna (chodź wolałbym zeby nie było).
mam pytanie do Was, czy matura próbna styczniowa jest zazwyczaj trudniejsza czy łatwiejsza od majowej?
Pozdrawiam
mam pytanie do Was, czy matura próbna styczniowa jest zazwyczaj trudniejsza czy łatwiejsza od majowej?
Pozdrawiam
No i jak wrazenia? Matura chyba raczej srednio-łatwa,myslalem ze bedzie ciut trudniejsza,jednakze i tak mialem male problemy z zadaniami.Nie jestem do konca pewny czy dobrze uzasadnilem ze dlugosc tego odcinka jest nie mniejsza niz pierw z 5,oraz utknalem w tym zadaniu gdzie trzeba bylo obliczyc sin najmniejszego kata.Rozpatrzylem 3 przypadki,wybralem jakas odpowiedz i nie umialem dalej sobie poradzic:)Podobalo mi sie to zadanie gdzie trzeba bylo przedstawic pole trapezu jako funkcje ramienia;]Moje ulubione na tej maturze.Zadanie z wartoscia bezwzgledna niemal identyczne jak w maju.Reszta chyba tez latwa i niegodna uwagi.Ogolnie jestem zadowolony,w maju chcialbym tak samo wyjsc zadowolony z sali.A Wam jak poszlo?
Trochę mnie zaskoczyła ta próbna,spodziewałem się trudniejszej. Raczej wszystko u mnie w rozwiązaniach gra, przy tych sinusach się opisałem sporo, żeby uzasadniać kolejność wyrazów ciągu. Zadanie z odcinkiem poszło mi dość gładko, przyjemnie się go rozwiązywało. Niby jestem zadowolony, ale myślałem, że bardziej się człowiek pomęczy Wychodzi na to, że najporządniejsze próbne będą z serwisem zadania.info
A pamietacie jakies swoje wyniki? W tym ostatnim mi wyszlo cos = -1/3 , to zadanie z funkcja pola Df mi wyszlo chyba <10,30>,te liczby co trzeba bylo porownac a 6 b 9 albo na odwrot,zadanie z wykresami latwe,ten punkt M nalezal do wykresu o ile sie nie myle,przy zadaniu z geometrii analityczej,srodek mi wyszedl chyba (0,-2) a te dwie proste cos w stylu y=-7x + 10 i y=-7x - 10.Jeszcze bylo zadanie z rownaniem kwadratowym i mi wyszlo że p nalezy chyba do (-2,2>.Dwa przypadki tam rozpatrzylem i cos takiego mi wyszlo.Przy tej wartosci bezwzglednej juz nie pamietam ale w dwoch wypadkach mi wyszly zbiory puste i ten 3 byl rozwiazaniem.
przyzwoita matura, w 60 minut zrobilam wszystko oprocz 10, nad nim chwile myslalam, pozniej sprawdzalam reszte zadan...
mama takie wyniki jak Pycek, roznice:
proste przy analitycznej: -7x+ 7*pierwiastek z 2, -7x - 7*pierwiastek z 2 (chyba taki pierwiastek )
rownanie kwadratowe 1 rozw dla p (-niesk -2) u (2, +niesk)
mysle ze powinno byc jakies 84%, ale nie mowie ze na pewno...
z Matury OPERONU myslalam ze bedzie ponad 70% a bylo 54%
ogolnie wedlug mnie matura prostsza od tej OPERONU, albo to ja zaczelam sie wreszczie uczyc do matury... )
pozostale rozw:
1. a) b=2
c) p=o lub p=<2,+nieskończoności)
2. wszystko dobrze rozpisalam tylko machnelam sie z wyznaczeniem iksow z 2 przedzialow :0 pewnie ze 2 pkt poleca...
3. zaznczylem dwa punkty odcinka na rysunku, wyliczylem dl. odcinka, uzaleznilem ja od x i rozwiazalem nierownosc kwadratowa (x^2 + 2x +6 >= 5), wyszlo mi (x-1)^2 a nierownosc ta jest prawdziwa zawsze c.n.w
4. 1/12
5. f(x)= [2/(x-2)] + 1 - chyba tak
6. a=6 ,b=9 albo na odwrót już nie pamiętam ;p
7. a) x=-3 lub x=-4 lub x=-1
b) x należy do (-nieskończoność, -2) lub (2, +nieskończoność)
8. P(c)=c*[pierwiastek z( jakies rownanie kwadratowe)]
D= tu sie machnelam gdzies, chyba sie pomylilam przy skracaniu rownania kwadratowego... )
9. cos takiego (x+2)^2+y^2=25
10. sinL=(-1+[pierwiastek z 5]):2 - cos takiego, ale troche namieszalam z tokiem rozumowania, wiec pewnie cos obetna...
11. cosL=-1/3
mama takie wyniki jak Pycek, roznice:
proste przy analitycznej: -7x+ 7*pierwiastek z 2, -7x - 7*pierwiastek z 2 (chyba taki pierwiastek )
rownanie kwadratowe 1 rozw dla p (-niesk -2) u (2, +niesk)
mysle ze powinno byc jakies 84%, ale nie mowie ze na pewno...
z Matury OPERONU myslalam ze bedzie ponad 70% a bylo 54%
ogolnie wedlug mnie matura prostsza od tej OPERONU, albo to ja zaczelam sie wreszczie uczyc do matury... )
pozostale rozw:
1. a) b=2
c) p=o lub p=<2,+nieskończoności)
2. wszystko dobrze rozpisalam tylko machnelam sie z wyznaczeniem iksow z 2 przedzialow :0 pewnie ze 2 pkt poleca...
3. zaznczylem dwa punkty odcinka na rysunku, wyliczylem dl. odcinka, uzaleznilem ja od x i rozwiazalem nierownosc kwadratowa (x^2 + 2x +6 >= 5), wyszlo mi (x-1)^2 a nierownosc ta jest prawdziwa zawsze c.n.w
4. 1/12
5. f(x)= [2/(x-2)] + 1 - chyba tak
6. a=6 ,b=9 albo na odwrót już nie pamiętam ;p
7. a) x=-3 lub x=-4 lub x=-1
b) x należy do (-nieskończoność, -2) lub (2, +nieskończoność)
8. P(c)=c*[pierwiastek z( jakies rownanie kwadratowe)]
D= tu sie machnelam gdzies, chyba sie pomylilam przy skracaniu rownania kwadratowego... )
9. cos takiego (x+2)^2+y^2=25
10. sinL=(-1+[pierwiastek z 5]):2 - cos takiego, ale troche namieszalam z tokiem rozumowania, wiec pewnie cos obetna...
11. cosL=-1/3
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 20:50 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 sty 2009, 19:52