Witaam nurtuje mnie pewna sprawa... mianowicie chodzi o zadanie z matury MAJ 2015 poziom podstawowy zadanie 32 o treści : Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16 . Przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem, którego cosinus jest równy 3/5. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
moja koleżanka która pisała równiez ta mature twierdzi że większość napisała źle ale za samo narysowanie trójkąta o bokach 3,4,5 dostała 1 punkt.
A tak się składa ze ja też miałam obliczenia błędne ale narysowałam do nich trójkat o bokach 3,4,5
wiem ponieważ byłam w cke i zajrzałam do mojej pracy orientuje sie ktos jak to z tym zadaniem i kluczem do tego zadania jest??? napisałam odwołanie na co cke odpisało mi : " Zastrzeżenie, które [ani zgłasza nie ma uzasadnienia. Jak sama Pani zauważa, jeden punkt otrzymuje zdający, który nie tylko narysuje trójkat o bokach długości 3,4,5 ale również poda skalę podobieństw odpowienich trójkątów." Mógłby mi ktoś powiedzieć czy mają racje?
przytocze tu równiez z klucza : Schemat oceniania Rozwiązanie, w którym postęp jest niewielki, ale konieczny na drodze
do pełnego rozwiązania ........................................................................................................ 1 p.
Zdający:
zapisze,że tg=4/3
albo
• zapisze równanie, z którego można obliczyć skalę x podobieństwa trójkąta o bokach
długości 3, 4 i 5 do trójkąta o przyprostokątnej długości 16 leżącej naprzeciw kąta α ,
np. () () 2 2 2 3 16 5 x + = x
albo
• poda skalę x podobieństwa trójkątów: trójkąta o bokach długości 3, 4 i 5 oraz trójkąta o przyprostokątnej długości 16 leżącej naprzeciw kąta α , x = 4
i na tym zakończy lub dalej popełni błędy.
to naprawdę ważne dla mnie! dzieki za wszystkie odpowiedziii
Matura klucz zadań ważne POMOCYY
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Ilustracją zadania jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 16 i \(a\sqrt{2}\),przeciwprostokątną (czyli przekątną prostopadłościanu) można liczyć,ale nie jest to konieczne.
Dana jest wartość funkcji cos alfa
\(cos\alpha= \frac{3}{5}= \frac{a \sqrt{2} }{przekątna\;graniastosłupa}\)
Narysowanie trójkąta o bokach 3,4,5 bez podania stosownych wyjaśnień (podobny do BDD') nie jest wystarczające.
Potrzebny byłby rysunek prostopadłościanu z trójkątem w którym jest dany cosinus,a następnie trzeba było narysować sam trójkąt prostokątny ,w którym boki spełniają równanie:
\(\frac{3x}{5x}= \frac{a \sqrt{2} }{przekątna \;prostopadłościanu} \\ \frac{3x}{4x}= \frac{a \sqrt{2} }{16}\) Tu x oznacza jednostkę używaną do mierzenia boków trójkąta.
Jeśli zauważysz,że zadanie dotyczy trójkąta pitagorejskiego (egipskiego),to można uznać ,że trójkąt o bokach 3,4,5
jest przydatny,ale wcześniej konieczny jest rysunek prostopadłościanu z przekątną i podanym kątem.Potem trzeba wpisać ,że zadanie dotyczy trójkąta egipskiego,w którym boki są w stosunku 3:4:5,co wynika z podanej wartości cosinusa.
Wtedy jest 1 punkt.
Dana jest wartość funkcji cos alfa
\(cos\alpha= \frac{3}{5}= \frac{a \sqrt{2} }{przekątna\;graniastosłupa}\)
Narysowanie trójkąta o bokach 3,4,5 bez podania stosownych wyjaśnień (podobny do BDD') nie jest wystarczające.
Potrzebny byłby rysunek prostopadłościanu z trójkątem w którym jest dany cosinus,a następnie trzeba było narysować sam trójkąt prostokątny ,w którym boki spełniają równanie:
\(\frac{3x}{5x}= \frac{a \sqrt{2} }{przekątna \;prostopadłościanu} \\ \frac{3x}{4x}= \frac{a \sqrt{2} }{16}\) Tu x oznacza jednostkę używaną do mierzenia boków trójkąta.
Jeśli zauważysz,że zadanie dotyczy trójkąta pitagorejskiego (egipskiego),to można uznać ,że trójkąt o bokach 3,4,5
jest przydatny,ale wcześniej konieczny jest rysunek prostopadłościanu z przekątną i podanym kątem.Potem trzeba wpisać ,że zadanie dotyczy trójkąta egipskiego,w którym boki są w stosunku 3:4:5,co wynika z podanej wartości cosinusa.
Wtedy jest 1 punkt.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.