Matura 2015 PR - dyskusja

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
gimphelp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 11 gru 2014, 18:52
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: gimphelp »

@mimek08,

Wystarczyło zrobić tak:

\(W(x)=(x-x_o)(x-x_o-3)(x-x_o-6)\)

Wymnożyć, porównać współczynniki oraz skorzystać z faktu, że:

\(a+b+c+1=0\)

Wtedy wyznaczyć możliwe pierwiastki bazowe \(x_o\). I nieważne, w jakiej kolejności poustawiasz pierwiastki, zawsze będą to liczby tej postaci.

Tam wychodziły bodajże 2/3 przypadki, tylko oczywiście już nawet wiem, gdzie się machnąłem z jednym durnym minusem i źle mi wyszło. Z całego zadania może 2 pkt. będę miał, a myślałem dobrze :/
~ Ama Nos et Vale

///Khan.
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Re: Matura 2015 PR - dyskusja

Post autor: matematix »

tam to pochodną wyznaczyłem, najmniejszą wartość funkcji i wyszło że to jest 1 więc jest wieksze od zera dla x \(\in R\) w zadaniu 8
Ostatnio zmieniony 08 maja 2015, 15:28 przez matematix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gimphelp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 11 gru 2014, 18:52
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: gimphelp »

Dodatkowo co do 8.:

\(x^4-x^2+2x+3=x^4-2x^2+1+x^2+2x+1+1=(x^2-1)^2+(x-1)^2+1>0 \quad \forall x\in R\)
~ Ama Nos et Vale

///Khan.
Awatar użytkownika
gimphelp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 11 gru 2014, 18:52
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: gimphelp »

@Matematix, a co z granicami w \(+/- \infty\)? To, że tam jest minimum lokalne, nie oznacza, że jest to minimum globalne.
~ Ama Nos et Vale

///Khan.
michapyr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 lut 2015, 10:31
Płeć:

Post autor: michapyr »

ja ogólnie się nie wyrobiłem. zrobiłem wszystko, pominąłem dowód geometryczny, a także pominąłem zadanie z vietą i co ciekawe zapomniałem o nim! (o zgrozo) zacząłem sprawdzać i niestety nie zrobiłem go gdyż zostało 5 min do końca... także bardzo żałuję... i to zamknięte z trygonometrii strzeliłem.. gdy nie zrobiłem błędów żadnych to liczę spokojnie na 80% gdy zaczną się błędy to zacznie spadać :/
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Re: Matura 2015 PR - dyskusja

Post autor: matematix »

zbadałem monotoniczność i \(f\)malejąca w\((- \infty ,1>\) i \(f\)rosnąca w \(<1, \infty )\) i dla x =1 y =1 jest to minimum globalne
Ostatnio zmieniony 08 maja 2015, 15:35 przez matematix, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gimphelp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 11 gru 2014, 18:52
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: gimphelp »

A właśnie, ta przekątna czworokąta wyszła Wam \(\frac{ \sqrt{94} }{2}\) ? Bo też już mam wątpliwości.

Dokładnie to wyszło mi, że \(|AC|^2=23,5\)
~ Ama Nos et Vale

///Khan.
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Re: Matura 2015 PR - dyskusja

Post autor: matematix »

Nie pamiętam ale zastosowałem dwukrotne tw. cosinusów i później z tego cos\(\beta\)wyznaczyłem i podstawiłem
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Post autor: matematix »

ale dziwny wynik wychodził
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Post autor: matematix »

ale dziwny wynik wychodził
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mimek08 »

Zgadza sie, podwojne tw cos :)
Awatar użytkownika
gimphelp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 11 gru 2014, 18:52
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: gimphelp »

Był to czworokąt wpisany w okrąg, więc przeciwległe kąty miały miary \(\alpha \wedge 180^{\circ}-\alpha\).

Z tw. cosinusów:

\(AC^2=4^2+5^2-40\cos \alpha\\
AC^2=2^2+3^2+24\cos \alpha\)


http://www.wolframalpha.com/input/?i=so ... 5Calpha%5D

Czyli dobrze mam, uff.

\(AC=\frac{ \sqrt{94} }{2}\)

////

No a stożek to:

\(r=4\\
h=2 \sqrt{5}\\
l=6\\
V= \frac{32\pi \sqrt{5} }{3}\)


?
~ Ama Nos et Vale

///Khan.
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mimek08 »

Tak, a zadanie z Vietem m=-1?
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Post autor: matematix »

ja zadanie z vietem mam \(\frac{12+ \sqrt{109} }{5}\) może inny mianownik (nie pamiętam)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2015, 15:52 przez matematix, łącznie zmieniany 1 raz.
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Post autor: matematix »

pytałem też innych z mojej klasy, jest dość dobra mieli taki wynik jaj ja
ODPOWIEDZ