Matura A1 maj matematyka

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
assa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:46
Podziękowania: 27 razy

Matura A1 maj matematyka

Post autor: assa »

Wykaż, że nierówność \(4x^2 − 8xy + 5y^2 ≥ 0\) jest prawdziwa dla \(x,y \in R\)

Znam poprawne rozwiązanie, jednak nie wpadłam na nie i od równania odjęłam y2. Potem wyszedł wzór skróconego mnożenia, zwinęłam do wzoru, czyli do kwadratu, a z tego wynika, że jest zawsze większe lub równe 0.
Czy to zostanie mi zaliczone jakkolwiek?
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż jak dokładnie to zapisałaś to powiem czy jest ok
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
assa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:46
Podziękowania: 27 razy

Post autor: assa »

\(4x^2-8xy+5y^2 - y^2 \ge 0\)
\(4x^2-8xy+4y^2 \ge 0\)
\((2x-2y)^2 \ge 0\)
i to jest zawsze \(\ge 0\)
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Jest zupelnie zle. Nie mozesz tak sobie odjąc od jednej strony. Więc zadnych punktow za to nie bedzie
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
assa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:46
Podziękowania: 27 razy

Post autor: assa »

Ok. Dziękuję.
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Re:

Post autor: mimek08 »

\(4x^2-8xy+5y^2 \ge 0\)
\((2x-2y)^2 + y^2 \ge 0\)
A to mój sposób. Pod spodem napisałem, że każda spotęgowana liczba rzeczywista do kwadratu daje liczbę większą lub równą zero.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pięknie Mimek :D
Wystarczyło napisać,że suma dwóch liczb nieujemnych jest nieujemnai
i że dodawane liczby jako kwadraty są nieujemne.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Matura A1 maj matematyka

Post autor: zadaniainfomm »

miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

I co tam młodzież myśli o tych zadankach?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Re: Matura A1 maj matematyka

Post autor: mimek08 »

Młodzież zapomniała skrócić w zad 33 ułamka 25/115 na 5/23...
W zad 34 k wyszło mi 5, a podobno ma być 11.
Ktos moze rozpisac 28 tak na wszelki wypadek, bo jego nie jestem pewny.
Ogólnie było spoko, jakieś 90% będzie. Zamknięte wszystkie cacy :)
Prawdziwa wojna w piątunio !
michalarma
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 maja 2015, 16:57
Płeć:

dowod , matura 2015

Post autor: michalarma »

Witam, zadanie w sumie banalne... Trzeba udowodnic, ze dla kazdego x i y jest spelnione, 4x^2 - 8xy + 5y^2 \ge 0

Troszke sie zagalopowalem i potraktowalem to jako rownianie kwadratowe ze zmienna x i parametrem y, udowodnilem , ze delta jest zawsze ujemna lub zerowa, napisalem , ze wspolczynnik dodatni, wiec to dwoodzi , ze cale to wyrazenie jest prawdziwe.
Czy jest to poprawne rozwiazanie ?
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mimek08 »

Dominik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2015, 11:20
Płeć:

Post autor: Dominik »

Dużo klasycznych zadań w technikum. Zadanie z obliczeniem czasu biegu całkiem przyjemne, parę głupich błędów oczywiście zrobiłem, ale 75-80% będzie, także nie ma co narzekać :)
Milton
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2015, 14:20
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Milton »

Wydaje mi się że od początku celem CKE było aby wyniki matur z tego roku były lepsze od tych z roku poprzedniego. Cel swój osiągnęli bo tegoroczna matura do trudnych nie należała. Ja sam żałuję popełnienia prostych błędów w zadaniach 31 i 34 i przez to stracę 4 pkt. Też nie jestem pewien jak zostanie ocenione u mnie zadanie 27 bo zrobiłem je innym sposobem.
dsml
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2015, 18:25
Płeć:

Post autor: dsml »

Chciałbym coś dodać do opinii, które krążą na temat tegorocznych matur z matematyki podstawowej.
Pytając się czy tutaj o poziom matury, nie wiem czemu spodziewacie się odpowiedzi innej niż "łatwa"
Większość użytkowników zadania.info jest w profilu z rozszerzonym przedmiotem matematyki i dla nich to jest pestka.
Proszę porozmawiać z ludźmi, których ten przedmiot wgl nie interesuje, którzy mieli dwie-trzy matematyki w tygodniu i nauczyciela który przychodzi, gra w pasjansa zamiast uczyć, bo tak jest w większości szkół, w których matematyka nie liczy się do punktacji na ewentualne studia itp.
Matura jak się pytałem moich rówieśników nie była aż tak łatwa jak wydawać by się mogło. Mówię tutaj o zadaniach otwartych, ktoś kto nie przygotowywał się do matury rozszerzonej mógł mieć problemy z każdym z nich. Z drugiej strony moim zdaniem zadania zamknięte były tak skonstruowane, że uczeń czytając kartę wzorów mógł rozwiązać 15 zadań potrzebnych do zdania.
Uzyskałem 98% z matury, dopatrzyłem się jednego błędu, ale moim zdaniem porównując z poprzendimi matura była na średnim poziomie, dla większości "Do zdania" ale jak ktoś nie zroz. matmy, ale coś tam kumaty to będzie miał 60-70%
ODPOWIEDZ