VIII próbna matura 2015 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VIII próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
7%
Podstawa - normalna
5
19%
Podstawa - trudna
5
19%
Rozszerzenie - łatwa
1
4%
Rozszerzenie - normalna
5
19%
Rozszerzenie - trudna
9
33%
 
Liczba głosów: 27

MariaM11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 wrz 2009, 22:41

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: MariaM11 »

do mmazur_1956
Nie wiem jak rozwiązywałeś, ale ja mam d=r= /f(m)/, więc jeśli f(1)=- 1/2 i jest to max, to w wartości bezwzględnej jest odwrotnie i jest to minimum. :). Wtedy r=1/10
MariaM11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 wrz 2009, 22:41

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: MariaM11 »

Oczywiście r=1/5d , ale 1/5 można przy rachunkach pochodnej pominąć.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

mmazur_1956 pisze: Jednak licząc 2r moja funkcja f(m)=-3m^4+4m^3-30m^2+60m-32 osiąga maksimum dla m=1, a nie minimum. Gdzie tkwi błąd?
Twoja funkcja leży w całości poniżej osi Ox, więc jak zrobisz |f(x)|, to masz funkcję, która jest w całości powyżej osi Ox. Przy tym odbiciu maksimum zmienia się w minimum.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

michals96 pisze:w 17 nie można założyć że środek okręgu opisanego i wpisanego to ten sam punkt?
Założyć tego nie można, bo na ogół tak nie jest. Można próbować to udowodnić, ale to chyba wcale nie jest takie proste.
BlueYellowBlack
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 08 gru 2014, 22:07
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: BlueYellowBlack »

Może by tak zrobić jeszcze jedną próbną maturkę na 2 maja? Byłoby fajnie ;) Te arkusze przez Was przygotowane są bardzo podobne do tych z CKE :) Także taka mała prośba :)
Pawpro96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 mar 2015, 18:02
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Pawpro96 »

Podobne, ale o wiele trudniejsze :D

Przyłączam się do prośby :>
userek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2015, 15:23

Post autor: userek »

Ja natomiast spytam czy jest inny tok rozumowania dla zadania 13 niż ten z klucza?

Nie ukrywam, że nieco mnie on zadziwił i nie bardzo jest dla mnie zrozumiały :roll:
Awatar użytkownika
gimphelp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 11 gru 2014, 18:52
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: gimphelp »

Zakładasz wprost, że:

\(W( \frac{p}{q} )=0 \wedge p,q\in C\)

Dalej także pozostaje kwestia zauważenia podzielności i tego, że otrzymamy sprzeczność. Będzie to prawie identyczne rozwiązanie.
~ Ama Nos et Vale

///Khan.
pandoktor1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: pandoktor1 »

Czy w ostatnim zadaniu z podstawy przypadkiem nie trzeba policzyć tego pola powierzchni całkowitej, licząc w ten sposób otrzymuję inny stosunek, dlaczego? Pole Kacpra wynosi u mnie 576,a pole Heli 312?
ODPOWIEDZ