VIII próbna matura 2015 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VIII próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
7%
Podstawa - normalna
5
19%
Podstawa - trudna
5
19%
Rozszerzenie - łatwa
1
4%
Rozszerzenie - normalna
5
19%
Rozszerzenie - trudna
9
33%
 
Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze VIII próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/4672695
Do jutra (26 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Czaplako
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2015, 14:31
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Czaplako »

Dobrze się robi, niech dadzą taką 5.05 <3
wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 19:08
Płeć:

Post autor: wijatka »

No, ta była przyjemna :D
Aga96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2015, 15:19
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Aga96 »

Czy bryła w bryle jest w podstawie programowej?
ign699
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 wrz 2014, 19:46
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: ign699 »

Tak, jest.
Foxis
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lis 2013, 13:49
Płeć:

Post autor: Foxis »

Ktos rozwiazywal arkusz z "technikum"?

Jak myslicie czy majowa matura bedzie trudniejsza od tej?
jackbaran
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 kwie 2015, 19:23
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: jackbaran »

Ja rozwiązuję i uważam osobiście , że będzie na takim samym mniej więcej poziomie :) Obym sie nie mylił ;)
Czaplako
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2015, 14:31
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Czaplako »

kiedy będą rozwiązania? :?:
Pawpro96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 mar 2015, 18:02
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Pawpro96 »

Też czekam, spokojnie.

Jest napisane, że około 16, cierpliwości :P
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

pigipi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2015, 18:40
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: pigipi »

mam pytanie czy w zadaniu 17 nie można po prostu dorysować wszystkich promieni okręgu opisanego i promienie styczne do boków okręgu wpisanego i byłoby 6 trójkątów prostokątnych o takiej samej przeciwprostokątniej ( \(\sqrt{5} R\) gdzie \(2R\) to promień okręgu opisanego na trójkącie)?
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Tylko nie wiesz, czy środek okręgu wpisanego i opisanego to ten sam punkt. Są inne trójkąty z promieniami okręgu opisanego i inne z promieniami okręgu wpisanego.
mmazur_1956
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2015, 19:23
Płeć:

Re: VIII próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: mmazur_1956 »

w zadaniu16 wyszło mi równanie prostej AB: 4x-3y-32=0, co jest równoważne z równaniem podanym w odpowiedziach -4x+3y+32=0. Jednak licząc 2r moja funkcja f(m)=-3m^4+4m^3-30m^2+60m-32 osiąga maksimum dla m=1, a nie minimum. Gdzie tkwi błąd?
michals96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 lut 2015, 16:46
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: michals96 »

w 17 nie można założyć że środek okręgu opisanego i wpisanego to ten sam punkt? bo wtedy z tego wynika że dwusieczne trójkąta dzielą się w stosunku 2:1 z tego wynika że są też one środkowymi a środkowe z dwusiecznymi pokrywają się tylko w równobocznym.
wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 19:08
Płeć:

Post autor: wijatka »

Chciałby ktoś może przedstawić inne rozwiązanie zadania 15?
Sam zastanawiałem się nad drzewkiem, ale je porzuciłem,ze względu na to, że nie wiedziałem jak dokładnie pokazać, że szansa wylosowania jednej szóstki spośród n wynosi \(\frac{n}{2^n}\) zrobiłem algebraicznie i nie wyszło.
:D
ODPOWIEDZ