VII próbna matura 2015 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
VII próbna matura 2015 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze VII próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/5212709
Do jutra (19 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/5212709
Do jutra (19 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 02 kwie 2015, 16:42
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 kwie 2015, 16:31
Re: VII próbna matura 2015 z zadania.info
Ten zestaw jest chyba najtrudniejszy z tych wszystkich, które były do tej pory :O
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 02 kwie 2015, 16:42
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: VII próbna matura 2015 z zadania.info
Dlaczego w zadaniu 33 z podstawy rozpatrywana jest tylko sytuacja gdy kat prosty jest przy wierzchołku A?
Matura nam nie straszna
No masakra, spodziewałem się lepiej. Wyszło 78% z tym, że ostatnie jest całkowicie źle. No i się zastanawiam, czy zadanie 17 ma poprawne rozwiązanie, błędu nie widzę i nie zgadza mi się z rozwiązaniem na samym początku, ale to sprawdzę wieczorem.
W zad.10 nawet bym nie pomyślał, że trzeba użyć rachunku różniczkowego.
Truudne to było
W zad.10 nawet bym nie pomyślał, że trzeba użyć rachunku różniczkowego.
Truudne to było
Re: VII próbna matura 2015 z zadania.info
zadanie 10 można rozwiązać bez wykorzystania rachunku różniczkowego
wystarczy dojść do nierówności a^3b^3(b-a) > 2(b^3-a^3) z tego wiadomo, że
b-a >(lub równe)2 i
a^3*b^3 > b^3-a^3 (wiadomo, że Lewa strona będzie zawsze dodatnia bo a i b ujemne, a Prawa strona zawsze ujemna bo a < b)
wystarczy dojść do nierówności a^3b^3(b-a) > 2(b^3-a^3) z tego wiadomo, że
b-a >(lub równe)2 i
a^3*b^3 > b^3-a^3 (wiadomo, że Lewa strona będzie zawsze dodatnia bo a i b ujemne, a Prawa strona zawsze ujemna bo a < b)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 02 kwie 2015, 16:42
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: VII próbna matura 2015 z zadania.info
do loonger96
A dlaczego b-a>=2 ? Weź np. b=-2,5, a=-3.
To rzeczywiście można zrobić bez rachunku różniczkowego . Ponieważ b-a>0, podzielmy obie strony przez b-a. Mamy
a^3*b^3 > 2(b^2 + ab + a^2). Ponieważ -2>=b>a, to b^2 < a^2 i ab <a^2. Wszystkie 3 wyrażenia są dodatnie.
Prawdą jest, że a^3 * b^3 > 2 (a^2 +a^2 +a^2), bo a^3 * b^3 > 6*a^2(dzieląc obie strony przez a^2 otrzymujemy a*b^3>6). Zatem
a^3*b^3 > 2(b^2 + ab + a^2). Pozdrawiam.
A dlaczego b-a>=2 ? Weź np. b=-2,5, a=-3.
To rzeczywiście można zrobić bez rachunku różniczkowego . Ponieważ b-a>0, podzielmy obie strony przez b-a. Mamy
a^3*b^3 > 2(b^2 + ab + a^2). Ponieważ -2>=b>a, to b^2 < a^2 i ab <a^2. Wszystkie 3 wyrażenia są dodatnie.
Prawdą jest, że a^3 * b^3 > 2 (a^2 +a^2 +a^2), bo a^3 * b^3 > 6*a^2(dzieląc obie strony przez a^2 otrzymujemy a*b^3>6). Zatem
a^3*b^3 > 2(b^2 + ab + a^2). Pozdrawiam.