VI próbna matura 2015 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VI próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
5%
Podstawa - normalna
7
18%
Podstawa - trudna
6
16%
Rozszerzenie - łatwa
1
3%
Rozszerzenie - normalna
5
13%
Rozszerzenie - trudna
17
45%
 
Liczba głosów: 38

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1843
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: supergolonka » 11 kwie 2015, 08:01

Właśnie zamieściliśmy arkusze VI próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/7164530
Do jutra (12 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info

wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 20:08
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: wijatka » 11 kwie 2015, 13:41

No chyba najtrudniejsza ze wszystkich, które były. Mam nadzieję, że CKE nam nie wymyśliło nic takiego na ten rok :)

grubson12ulks
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:18
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: grubson12ulks » 12 kwie 2015, 15:03

Ogólnie te arkusze są na niezłym poziomie, zadania nie są schematyczne i banalne jak z cke, a żeby je rozwiązać trzeba się troszkę nagłowic. Na 100% matura z cke będzie o wiele prostsza :D

Czaplako
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2015, 15:31
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Czaplako » 12 kwie 2015, 15:23

Mam nadzieję, że macie racje co do matury od CKE- ja chcę to zdać, a zadania.info czasem przyprawiają mnie o panikę :D

Pawpro96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 mar 2015, 19:02
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Pawpro96 » 12 kwie 2015, 15:46

Dajcie spokój, niektóre zadania o palpitacje serca przyprawiają :D

Czaplako
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2015, 15:31
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Czaplako » 12 kwie 2015, 15:50

Lepiej przygotować się na trudne a potem być mile zaskoczonym :)

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1843
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka » 12 kwie 2015, 15:59


wujaszek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 mar 2015, 17:15
Płeć:

Post autor: wujaszek » 12 kwie 2015, 16:42

Zadanie 16 błąd w poleceniu, powinno być, ze prosta zawierająca bok trojkata jest styczna do paraboli, nie sam bok. W przypadku postępowania zgodnie z treścią tak sformułowanego polecenia (ze bok jest styczny) roziwazanie jest tylko jedno.

The_Unbroken
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 kwie 2015, 16:42
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: The_Unbroken » 12 kwie 2015, 17:00

Podstawowa gdyby nie błędy obliczeniowe to 100 %. Natomiast rozszerzenie mi nie poszło zbyt dobrze :-/
A jak u Was wyniki?
Matura nam nie straszna :)

raster
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 mar 2015, 11:09
Płeć:

Post autor: raster » 12 kwie 2015, 17:20

Ja z rozszerzenia jakieś 90%, zawaliłem jedynie dowód z trójkątem - nie chciało mi się rysować i w myślach wydawało mi się, że aby sytuacja mogła zajść to odcinki AF i BF to średnice tych okręgów :(

pigipi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2015, 19:40
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: pigipi » 12 kwie 2015, 18:06

W jakim celu liczy się wartość pochodnej w puknach 1 i -1 w zadaniu 16? Ja policzyłem pochodną i potem podstawiałem do równania stycznej z karty wzorów, wyszło mi, że styczna ma równanie \(y=(x_{0} +3)(x-x_{0}) + \frac{1}{2}(x_{0} )^2 +3x_{0} + \frac{11}{2}\) czyli po uproszczeniu \(y=(x_{0} +3)x - \frac{1}{2}(x_{0})^2 + \frac{11}{2}\) . Potem policzyłem, że \(y=0 \iff x= \frac{ \frac{1}{2} (x_{0})^2 - \frac{11}{2} }{x_{0} +3}\) natomiast gdy \(x=0\) to \(y=- \frac{1}{2}(x_{0})^2 + \frac{11}{2}\) Po przyrównaniu wyszło mi, że \(x_{0}=-4\) i dla tego x_{0} wyszły mi punkty przecięcia \(A(-\frac{5}{2}\), 0) i \(B(0, - \frac{5}{2})\) i wyszło \(\frac{25}{8}\). Czego mi brakuje, żeby wyszła druga odpowiedź? Bo tego sposobu z liczeniem pochodnej w punkach 1 i -1 kompletnie nie rozumiem.

wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 20:08
Płeć:

Post autor: wijatka » 12 kwie 2015, 18:49

Mi 11,13,15 nie pykło zupełnie i mam 80 % :(

zawieszka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwie 2015, 17:13

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: zawieszka » 12 kwie 2015, 20:06

A inne zrobiłeś??? Wrzucisz jak ?? :p

wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 20:08
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: wijatka » 12 kwie 2015, 20:09

Supergolonka przecież już umieściła rozwiązania ;)

ciriabree
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 lut 2015, 15:19
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: ciriabree » 12 kwie 2015, 20:33

Dlaczego w zadaniu 13 jest \(9 *13^{11}\) zdarzeń elementarnych? Nie powinno być 10 zamiast 9? Mamy 11 miejsc do obsadzenia, z czego tylko jedno (ostatnie) odpada.