IV próbna matura 2015 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

IV próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
7%
Podstawa - normalna
8
30%
Podstawa - trudna
0
Brak głosów
Rozszerzenie - łatwa
2
7%
Rozszerzenie - normalna
7
26%
Rozszerzenie - trudna
8
30%
 
Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

IV próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze IV próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/2046050
Do jutra (22 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
abakusek96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2015, 21:11
Płeć:

Re: IV próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: abakusek96 »

Czy w zadaniu 17 w maturze rozszerzonej dla liceum polecenie jest prawidłowe ?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tak jest prawidłowe.
Filus12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2015, 20:51
Płeć:

Post autor: Filus12 »

Czy w zadaniu 8 do matury podstawowej wynik nie powinien wynosić 4 pierwiastki z 15?
Filus12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2015, 20:51
Płeć:

Re: IV próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Filus12 »

a nie przepraszam jest dobrze
wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 19:08
Płeć:

Re: IV próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: wijatka »

Właśnie miałem o tym pisać ;) Jestem ciekaw rozwiązania zadania z kombinatoryki (ze tymi zbiorami), bo nie udało mi się go zrobić :(
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

jan bachera
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2010, 15:26

Re: IV próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: jan bachera »

Dlaczego w próbnych maturach z rozszerzenia dla Liceum brak jest zadan otwartych kodowanych?
wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 19:08
Płeć:

Post autor: wijatka »

Są zadania tego typu, tylko nie ma w poleceniu,aby kodować odpowiedź. Nie jest to specjalnie trudne, raczej nie wnosi nic do zadania, więc po co? Na maturze to inna sprawda, bo pewnie znacznie przyspiesza czas sprawdzania prac.
pigipi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2015, 18:40
Płeć:

Re: IV próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: pigipi »

Czy rozwiązanie zadania 15., konkretnie druga część \(cos 2x + sin 2x = 0\) jest dobre? Mi wyszlo inaczej niż tam, a dzieliłem obustronnie przez \(cos 2x\) i dosałem równanie \(tg 2x = -1\) czyli \(x=- \frac{ \pi }{8} + \frac{k \pi }{2}\). Przy założeniu ze \(cos 2x \neq 0\), ale później sprawdziłem co gdy \(cos 2x = 0\)i wtedy \(sin 2x \neq 0\) więc spokojnie można tak dzielić. Wolfram też daje inną odpowiedź niż ta na stronie: http://www.wolframalpha.com/input/?i=si ... s+2x+%3D+0
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

\(-\frac{\pi}{8}+\frac{k\pi}{2}\) i \(\frac{3\pi}{8}+\frac{k\pi}{2}\) to jest ta sama odpowiedź, bo
\(-\frac{\pi}{8}+\frac{\pi}{2}=\frac{3\pi}{8}\)
pigipi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2015, 18:40
Płeć:

Re: IV próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: pigipi »

Aaa oczywiacie obie sa dobre, trochę zagapilem sie.
pandoktor1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: pandoktor1 »

Zadanie 13 według mnie najtrudniejsze, nie wiadomo w ogóle jak wpaść na pomysł. Jeżeli usuniemy z dużego zbioru jeden element, to pozostaną dwa zbiory: zbiór bez tego elementu i ten element? A chodziło o wybieranie jednego lub dwóch elementów(czyli +), a resztę elementów tak jakby wyrzucamy?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Usunięcie elementu ze zbioru sprawia, że mamy zbiór, który ma o jeden element mniej, a nie dwa zbiory.
pandoktor1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: pandoktor1 »

Aha, dzięki!
ODPOWIEDZ