Matura OPERON 2009

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Matura OPERON 2009

Post autor: anetka10 »

Juz lada chwila próbna matura z matematyki OPERONU... :)
Piszcie wszystko co Wam przyjdzie do głowy i jest oczywiscie zwiazane z tą maturą... ;)

Jakich dzialow nie zdazyliscie jeszcze w szkole przerobic do tej matury?
Co po niej oczekujecie?
Jaki obstawiacie swoj wynik?
Piszcie na te pytania, a takze cokolwiek innego...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

W zeszłym roku wszyscy mówili, że Operonowa matura była za łatwa. Na pewno była prostsza od próbnej CKE. Potem się jednak okazało, że prawdziwa matura też była łatwa.
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

Ja wole aby operon przygotowal nam na piatek bardzo trudna mature,bo jak bedzie tak latwa jak rok temu,albo taka jak w maju to kazdy spocznie na laurach jak dostanie te >80% ;] A tak to przynajmniej bedzie mobilizacja,ze trzeba jeszcze popracowac nad tym i nad tym :)
Jesli mialbym obstawiac co Operon nam zaserwuje,to obstawiam jakies zadanie z izometrii i ... zadanie z trescia...:/ ich sie najbardziej obawiam choc to nie sa zadania typowo maturalne.
pozdrawiam
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

no nie strasz, jakby byla izometria to nie bedzie za ciekawie...

u mnie w szkole nie przerabialismy jeszcze stereometrii... wlasnie skonczylismy prawdopodobienstwo, ale wydaje mi sie ze poziom mojej wiedzy z tego dzialu nie jest odpowiedni na zadania maturalne...
ponadto nie wiele pamietam z funkcji trygonometrycznych... :((

Suma sumarum:
stereometrii raczej nie rusze, moze zdobede jakies punkty z prawdopodobienstwa...

jutro po szkole ostro caly dzien bede powtarzac matme z naciskiem na funkcje trygonometryczne

bede mysle zadowolona z wyniku okolo 60%, chociaz moim celem majowej matury jest 90%... :)
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Wrzucie zadania jak już napiszecie, to sobie człowiek chętnie poogląda.
tysia1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 lis 2008, 18:02

Post autor: tysia1990 »

ja obstawiam, że będą wielomiany i jakieś zadanie z prawdopodobieństwa powiązanego z własnościami podzielności przez liczby :):p
ale wszystko okaże się jutro :)
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

Juz po;] Matura ta spelnila moje oczekiwania,chcialem zeby byla przynajmniej troszke trudniejsza niz ta majowa,i wydaje mi sie ze byla.Chcialem rowniez dostac w kosc na tej maturze zeby wziac sie do pracy,no i w kosc dostalem. Potknalem sie na najlatwiejszych zadaniach z ciagami (byly dwa),jedno bylo cos takiego : a2/a1 = a5/a3 ,a(n) c.a. - wyznaczyc r.,a drugie to bylo cos na styl tego http://www.zadania.info/d48/7433027 tyle ze byl ciag heometryczny.Wychodzil mi wielomian chyba stopnia 5 i nie dalem rady go rozlozyc:/
Bylo ciekawe zadanie z geometrii za 7pkt ktore chyba udalo mi sie zrobic.Byl trapez podzielony na 3 czesci kazde o rownym polu (kwadrat,trojkat,trapez) i trzbea bylo chyba obwod i cos ktoregos kata policzyc.Pierwsze zadanie bylo niemal identyczne jak zadanie z "zdaj mature",byly trzy wyraznia pod wartoscia bezwzgledna,pomnozone przez siebie i trzeba bylo zauwazyc ze iloczyn pierwszych dwoch jest taki sam jak mianownik 3 wyrazenia no i zostawal nam sam licznik czyli liczba naturalna.2 zadnie to funkcja kwadratowa + wzory vieta.W sumie jedno z prostszych na tej probnej.3 tez nie bylo trudne tylko latwo bylo sie pogubic w rachunkach.Bylo np (sin60 + cos60)^2 i wykazac ze ta liczba jest pierwiastkiem jakiegos tam wielomianu. Zadanie z prawdopodobienstwa zakrecone,ale troche z nim powalczylem.Z trygonometrii tez latwe,proste rownanie podobne jak w majowej maturze.Najdluzej meczylem sie nad zad. ze stereometria,ostroslup rownoramienny w podstawie,wpisany w niego okrag,podane boki i wysokosc ostroslupa i obliczyc Pc.Zrobilem ale wynik kosmiczny,raczej zle.Tyle pamietam;]
Jako cel zalozylem sobie 50%,bo nie przerobilem jeszcze wszystkich dzialow i nie wyszlifowalym tych przerobionych:)Ogolnie jestem zadowolony
pozdrawiam
tysia1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 lis 2008, 18:02

Post autor: tysia1990 »

ja pisałam poziom podstawowy, ale wg mnie był bardzo prosty :):):)
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

matura ta napewno byla trudniejsza od matury operonu z zeszlego roku...

czego nie udalo mi sie zrobic??

zadanie z tym dziwnym trapezem za 7pkt :(( kosmiczne bylo, cos tam wyliczyłam, moze wpadna ze dwa punkty...
to zadanie z tym ciagiem a2/a1=a5/a3, calyczas wychodzilo mi 0=0, ale moze wpadnie 1 badz 2 pkt...
stereometrii jeszcze nie bralismy, wyliczylam tylko pole podstawy ostroslupa, moze 2-3 pkt beda

reszte zadan chyba dobrze, ale dopoki nie bedzie klucza to nic nie wiadomo... :)

te pierwsze robilam jakos calkowicie inaczej niz wszyscy, ale wyszedl mi prawidlowy wynik... :))
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

no ja wlasnie z tym trapezem sie dlugo glowkowalem i wpadlem na to doslownie 5 minut przed koncem :) tam wystarczylo zauwazyc ze ten trojkat o podstawie 6 ma wysokosc ktora lezy na na podstawie tego trapezu.Mozna bylo ja obliczyc z tego warunku ze wszystkie te figury maja rowne pola.Walnalem sie przy tym podpunkcie b z tego pospiechu,policzylem zly kat.Jakby mnie nie skrzywdzili o te 30 min (pisalem 2,5 zamiast 3h) to na pewno bym takich gaf nie popelnil,tak samo jak przy tych zadaniach z ciagami.Niby 30 minut ale akurat dla mnie by byly zbawienne;]
A wyniki pamietacie z jakiegos zadania?Ja nie mam z kim nawet porownywac bo jedyny ze szkoly rozszerzenie pisalem:/
w 1. zad 2 mi wyszlo,w drugim chyba m=0 i m=6 ,tam przy rownaniu trygonometrycznym pi/6.Przy geometrii analitycznej troszke dziwny mi wyszedl ten wzor tej prostej,wspolczynnik a mi wyszedl jakis ulamek.
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

w pierwszym wyszlo mi 2
w 2 m=0 i m=6
rownanie pi/6
prosta w analitycznej y=1/6x
prawdopodobienstwo x=10
ostatnie zadanie podpunkt c (dla jakiego najwiekszego m f(m) nie ma rozwiazan) dla m=2
te pierwsze zadanie z ciagiem, wyszlo mi chyba 2
wiecej sobie narazie nie przypominam...

w tym nieszczesnym trapezie wyszedl mi obw-51, a cosinus kata pierwaistek z 3/ 2 - ale to napewno zle... :))

w sumie jak nie zrobilam jakis glupich bledow, to 70% powinno byc... :(
lekka załamka, biorac pod uwage ze ta matura wedlug naszej nauczycielki byla prosta... a moim majowym celem jest 90% ...

pozdrawiam
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Post autor: Majka123 »

mi z tą prostą w g.analitymcznej wyszedł jakiś dziwny yłamek y=27/7x czy coś takiego lub y=-7/27x bo rozważałam 2 przypadki ale to chyba "zbyt dziwnie". cosinus to coś z pierwiastkiem z 17. Obwód czworokąta 48cm. pole ostrosłpa 32. reszta tak samo no i sknociłam 1 zad. ze stosunkiem wyrazów w ciągu - wyznaczeniu r
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

Było tak, jak się spodziewałem-typowo operonowo. Zadania raczej mało problemowe; trzeba było tylko uważać na sporą liczbę założeń itp. To zadanie z trapezem nawet mi się podobało, to z ciągiem gdzie wychodziło r=0 lub r=1/2a1 też nawet nawet. Ale wiadomo, na tym etapie stopień usystematyzowania wiedzy jest różny u różnych osób, więc noga też się mogła komuś podwinąć. Nie zrobiłem w sumie tylko stereometrii uznając, że jak nie było jeszcze w szkole to zostawię sobie na koniec. I zostawiłem. Zaczęło się dobrze, miałem nawet pomysł, ale jako że źle policzyłem pole podstawy (sic!) , potem pierwiastki w obliczeniach były mało przyjazne i zadania pozostało nieskończone :wink: Tak naprawdę to ciekaw byłem i jestem tylko tej styczniowej matury od CKE. Bo że będzie trudniejsza, to raczej sprawa pewna.
Stary
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 12 lis 2008, 15:01

Post autor: Stary »

Ja zrobiłem tą mature (rozszerzoną) w 57 minut i mój wynik to koło 90%. Dodam ze nie przerabialiśmy jeszcze rachunku prawdopodobienstwa oraz ostrosłupów. Zadanie z ostrosłupem zrobiłem poprawnie mimo, ze nie przerabialiśmy.
Ogólnie matura była łatwa. Gdyby na takim poziomie była w maju, to bym sie nie obraził :mrgreen: bo mogłbym jechać na setke
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje za ciekawe opinie ... :)

Niedlugo nauczyciela oddadzą poprawione arkusze...
Pochwalcie się wynikiem, podajcie takze liczbe punktow z egzaminu gimnazjalnego z czesci matematycznej... :)
Bedziemy mogli porownac trend poziomu swojej wiedzy w odpowiednich przedzialach wiekowych z poziomem umiejetnosci innych...
Jak tylko otrzymam poprawiony arkusz pochwale sie wynikiem...

Nie zapomnijcie podac wyniku z egzaminu gimnazjalnego, bardzo mnie to porownanie ciekawi :)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ