Matura rozszerzona dziś ponoć trudna?

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TrybSon95
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 mar 2014, 20:30
Płeć:

Re: Matura rozszerzona dziś ponoć trudna?

Post autor: TrybSon95 »

Dzięki za odpowiedź, uspokoiło mnie to trochę :D.
edyslava
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2014, 17:00
Płeć:

Post autor: edyslava »

Uważam, że ta matura nie była trudna, ale nietypowa, a to dwie różne rzeczy. Nie ma co się przejmować, progi spadną w dół. Ja jestem dobrej myśli, liczę na 86-92%, w zależności od klucza i sprawdzającego (praktycznie same błędy rachunkowe). Wynik zawdzięczam nietypowym zadaniom na zadania.info. Naprawdę bardzo dużo mi pomogły - nauczyły mnie myślenia, bardziej kreatywnego niż schematycznego :wink:
Awatar użytkownika
prymbiowskii
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 29 gru 2013, 14:05
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: prymbiowskii »

Fakt arcytrudna nie była. Ale trochę faworyzowała osoby lubujące się w geometrii wszelkiego rodzaju (przynajmniej ja mam takie odczucie). Dla mnie wielkim nieobecnym na tej maturze był wielomian. Osobiście czekałem na jakieś zadanko z nim, ale się nie doczekałem.
Vuler
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 06 mar 2014, 12:50
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Vuler »

Jak to nie było wielomianu a zadanie 10?
grzabkaster
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2014, 21:18
Płeć:

Re:

Post autor: grzabkaster »

TrybSon95 pisze:Witam. Według mnie matura była trudna, ale na szczęście sobie z nią w miarę dobrze poradziłem(9 z 11 zadań zrobione :D ). Mam pytanie co do ostatniego zadania. Czy będę miał full punktów jeśli moc omegi mi wyszła 8*9*10=720, a Zdarzenia A 20*3!=120. We wszystkich rozwiązań piszą, że P(A)=20/120=1/6. Mi też z tego wychodzi 1/6 ale obliczenia są inne. Z góry dzięki za odpowiedź
Nie chcę Cię straszyć, ale moja nauczycielka z matmy w takich przypadkach zawsze dawała mi 0 pkt i dopisywała "błędna interpretacja". W poleceniu było, że losujemy jednocześnie,a nie 3 po kolei.
Być może komisja nie będzie na tyle czepialska, ale lepiej chyba być przygotowanym na najgorsze i w czerwcu zostać miło zaskoczonym.
Awatar użytkownika
prymbiowskii
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 29 gru 2013, 14:05
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re:

Post autor: prymbiowskii »

Vuler pisze:Jak to nie było wielomianu a zadanie 10?

Fakt, ale dla mnie (i nie tylko) polecenie mogłoby być lepiej sformułowane.
Vuler
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 06 mar 2014, 12:50
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: Vuler »

grzabkaster pisze:
TrybSon95 pisze:Witam. Według mnie matura była trudna, ale na szczęście sobie z nią w miarę dobrze poradziłem(9 z 11 zadań zrobione :D ). Mam pytanie co do ostatniego zadania. Czy będę miał full punktów jeśli moc omegi mi wyszła 8*9*10=720, a Zdarzenia A 20*3!=120. We wszystkich rozwiązań piszą, że P(A)=20/120=1/6. Mi też z tego wychodzi 1/6 ale obliczenia są inne. Z góry dzięki za odpowiedź
Nie chcę Cię straszyć, ale moja nauczycielka z matmy w takich przypadkach zawsze dawała mi 0 pkt i dopisywała "błędna interpretacja". W poleceniu było, że losujemy jednocześnie,a nie 3 po kolei.
Być może komisja nie będzie na tyle czepialska, ale lepiej chyba być przygotowanym na najgorsze i w czerwcu zostać miło zaskoczonym.
Według mnie 0pkt to bardzo czarny scenariusz. Przyjęty model (wariacje bez powtórzeń) uwzględnia kolejność co nie jest wymagane przez to zadanie, ale liczba zdarzeń sprzyjających jest policzona zgodnie z przyjętym modelem.
banan_chiquita
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 wrz 2013, 22:07
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: banan_chiquita »

Według mnie matura była dość trudna w porównaniu do poprzednich lat, aczkolwiek po rozwiązaniu ogromnej ilości arkuszy z zadania.info nie była taka zła. Osobiście zrobiłem jeden błąd obliczeniowy w zadaniu w ciągiem (dostanę pewnie -1pkt) oraz źle zadanie z sześciokątem foremny - pomyliłem punkt E z F :( Umieściłem punkt E tam gdzie powinien być punkt F (poprostu o nim zapomniałem - chyba ze stresu?). Obliczenia mam poprawne (dla pkt. F), i teraz moje pytanie, ile punktów otrzymam za to zadanie? 0/4? Czy może coś uda się wywalczyć?:)
Awatar użytkownika
Janczo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 28 wrz 2013, 18:53
Lokalizacja: Ustka
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Janczo »

Mi koleżanka mówiła, że w zeszłym roku nie zrobiła 3 zadań, a miała 80%, nastawiała się na mniej i stwierdziła, że musieli oceniać lekko, bo nie ma opcji, żeby miała taki wynik, więc nie martwcie się, myślę, że jak ktoś z czymś kombinował w dobrym kierunku, to część punktów na pewno dostanie.
♪♫
Nemojimmy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 02 gru 2013, 18:01
Płeć:

Post autor: Nemojimmy »

Mam taką nadzieję,że np. za to prawdopodobieństwo jakieś punkty wpadną.No i że generalnie egzaminatorzy się jakoś doczytają bo w nie których zadaniach to wszystkiego dokładnie nie rozpisałem...


Ps. banan_chiquita-zrobiłem to samo :)
banan_chiquita
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 wrz 2013, 22:07
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: banan_chiquita »

Nemojimmy pisze: Ps. banan_chiquita-zrobiłem to samo :)
A jak myślisz? Ile punktów za to przyzna komisja?
Awatar użytkownika
Janczo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 28 wrz 2013, 18:53
Lokalizacja: Ustka
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Janczo »

Ja się zastanawiam, ile mi dadzą, jak policzyłam omegę i wypisałam za mało możliwości (pominęłam 10), ale miałam resztę poprawnie zapisaną. :?: Od razu zaznaczam, że na odpowiedź nie liczę, chyba że ktoś wie. Mam nadzieję, że coś będzie.
♪♫
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Stracisz co najmniej jeden punkt.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Vuler
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 06 mar 2014, 12:50
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Vuler »

Janczo pisze:Ja się zastanawiam, ile mi dadzą, jak policzyłam omegę i wypisałam za mało możliwości (pominęłam 10), ale miałam resztę poprawnie zapisaną. :?: Od razu zaznaczam, że na odpowiedź nie liczę, chyba że ktoś wie. Mam nadzieję, że coś będzie.
Heh, to samo miałem, zabierałem się za wypisywanie możliwości dla 10 a pani z komisji zaczęła mnie ponaglać żebym już arkusz zamykał :D
grzabkaster
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2014, 21:18
Płeć:

Post autor: grzabkaster »

A mnie natomiast co do oceniania, interesuje ile punktów będą dawać za zadania z trygonometrii, jeżeli podniosłem do kwadratu, ale nie sprawdziłem wyników i miałem 3 rozwiązania. Wg mnie mogą dać 0, ale 3 pkt też są możliwe.
ODPOWIEDZ