Matura rozszerzona dziś ponoć trudna?

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Matura rozszerzona dziś ponoć trudna?

Post autor: zadaniainfomm »

Co Wy na to ?
Ma ktoś może arkusz już ?
Awatar użytkownika
Janczo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 28 wrz 2013, 18:53
Lokalizacja: Ustka
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Janczo »

Ja nie mam arkusza, ale powiem Wam, że była taka inna, nie było szlagierowych zadań. Mam nadzieję, że dobrze mi poszło, ale nie powiedziałabym, że była prosta. Nie zrobiłam wszystkiego.
♪♫
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Re: Matura rozszerzona dziś ponoć trudna?

Post autor: KadrO »

Głowy nie dam, ale Panowie / Panie. Czy w zadaniu w którym mieliśmy wykazać, że kąty tworzą ciąg arytmetyczny nie ma błędu?! Jak byk wychodził ciąg GEOMETRYCZNY. 8x, 4x, 2x. Czy ktoś ma podobne odczucia? Wydaje mi się, że nie mogłem popełnić błędu.
hadson172
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 01 mar 2014, 23:02

Post autor: hadson172 »

Tylko że wyszedł to trójkąt rozwartokątny czyli środek okręgu leży poza trójkątem, czyli miara wymienionych kątów wyszła 6x,4x,2x czyli to ma tworzyć ciąg arytmetyczny więc 2*4x = 8x = 6x+2x czyli ciąg jest arytmetyczny:) Ale ogólnie matura nie była trudna, tylko tragiczna, jak nawet podstawa poszła ponad 80% to rozszerzenie nawet 50 nie wiem czy będzie + plany czyli studia na agh,pk,pwr legły w gruzach :) Najwyższy czas zacząć szukać roboty :)
Ostatnio zmieniony 09 maja 2014, 13:20 przez hadson172, łącznie zmieniany 1 raz.
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Re:

Post autor: KadrO »

hadson172 pisze:Tylko że wyszedł to trójkąt rozwartokątny czyli środek okręgu leży poza trójkątem, czyli miara wymienionych kątów wyszła 6x,4x,2x czyli to ma tworzyć ciąg geometryczny więc 2*4x = 8x = 6x+2x czyli ciąg jest geometryczny :) Ale ogólnie matura nie była trudna, tylko tragiczna, jak nawet podstawa poszła ponad 80% to rozszerzenie nawet 50 nie wiem czy będzie + plany czyli studia na agh,pk,pwr legły w gruzach :) Najwyższy czas zacząć szukać roboty :)
Ale w poleceniu było arytmetyczny, więc skąd ten geometryczny?
hadson172
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 01 mar 2014, 23:02

Re: Matura rozszerzona dziś ponoć trudna?

Post autor: hadson172 »

Juz poprawiłem, mój błąd pisze o geometrycznym a liczę jako arytmetyczny ;)
liczbapi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 19 lut 2011, 09:47
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: liczbapi »

haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Ciężko mi się wypowiadać w tej sprawie, bo jestem po klasie językowej, a matematyki uczyłam się praktycznie sama, jednakże z tak trudnymi zadaniami nie spotkałam się, kiedy się przygotowywałam. Ale, z tego co słyszę, dużo osób jest zdania, że matura była trudna, dlatego nie martwcie się na zapas studiami, bo generalnie poziom się obniży, nie tylko pojedynczych osób.
Vuler
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 06 mar 2014, 12:50
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Vuler »

Jak zinterpretowaliście w zadaniu 11, to że jeden z numerów wylosowanych ma być równy sumie dwóch pozostałych? Dokładnie jeden ma być równy sumie dwóch pozostałych czy dla każdego z trzech ma to zachodzić?
Ostatnio zmieniony 09 maja 2014, 14:54 przez Vuler, łącznie zmieniany 1 raz.
tomdzio12
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 205
Rejestracja: 04 lis 2013, 19:32
Podziękowania: 73 razy

Post autor: tomdzio12 »

Będziecie mieli 30% ? Bo u mnie ciężko nie wiem co ze sobą zrobić.
Awatar użytkownika
prymbiowskii
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 29 gru 2013, 14:05
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re:

Post autor: prymbiowskii »

hadson172 pisze:plany czyli studia na agh,pk,pwr legły w gruzach :) Najwyższy czas zacząć szukać roboty :)
Mam te same odczucia. Mnie znajomi pocieszają, że UMCS czeka :) Mam nadzieję, że skoro matura była trudna to na AGH obniżą progi troszkę.

A tak ogólnie to do przewidzenia było, że matura będzie trudna. Uczelnie się sadziły, że łatwe są, to my teraz oberwaliśmy. Ale nikt chyba nie przewidywał, że będzie aż tak trudna.
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Re:

Post autor: zadaniainfomm »

Jeden np
123, 246, 369 itp ....
Vuler pisze:Jak zinterpretowaliście w zadaniu 11, to że jeden z numerów wylosowanych ma być równy sumie dwóch pozostałych? Dokładnie jeden ma być równy sumie dwóch pozostałych czy dla każdego z trzech ma to zachodzić?
Vuler
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 06 mar 2014, 12:50
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Vuler »

Czyli dokładnie jeden, w sumie dla każdego to by nie mogło zachodzić.
RozbrajaczZadaniowy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 932
Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
Podziękowania: 200 razy
Otrzymane podziękowania: 273 razy
Płeć:

Re:

Post autor: RozbrajaczZadaniowy »

hadson172 pisze:jak nawet podstawa poszła ponad 80% to rozszerzenie nawet 50 nie wiem czy będzie + plany czyli studia na agh,pk,pwr legły w gruzach :)
a dlaczego legły w gruzach? Na pk nie powinno być większych problemów może za wyjątkiem budownictwa (oczywiście mówimy o czysto technicznych), a na aghu też się coś znajdzie nie byle jakiego. A zazwyczaj tak jest, że jednak te wyniki są wyższe niż się obstawia :)
Awatar użytkownika
Janczo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 28 wrz 2013, 18:53
Lokalizacja: Ustka
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Janczo »

Ja z nerwów porobiłam strasznie głupie błędy, przede wszystkim obliczeniowe, np. nie wzięłam pod uwagę 10 przy prawdopodobieństwie. Szkoda, ale tak jak Wy mam nadzieję, że progi trochę spadną w tym roku. Ja bym chciała na SGH.
♪♫
ODPOWIEDZ