Matematyka podstawowa 2014 maj

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Matematyka podstawowa 2014 maj

Post autor: zadaniainfomm »

Arkusz
http://pdf.zadania.info/75974.pdf

Ps.
A jak opinie o jego trudności ?
Czekam na info od Was
zamir4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
Płeć:

Post autor: zamir4 »

Wg. mnie była średnia, porobiłem głupie błędy co zaowocowało 20/25 w zamkniętych
I zrobiłem dwa błędy rachunkowe w otwartych ( np. Pc prostopadłościanu = 198= 2(11x^) a ja zapomniałem o tej dwójce :lol:

Dodatkowo czy mógłby sie ktoś wypoiwedziec, czy taka interpretacja zadania jest dobra? Zauważyłem, żę sporo osób zrobiło jak ja.

Kod: Zaznacz cały

S= 4,2 (droga we dwie strony)
t= 16/15 (1h,4min)
V = Srednia prędkość w dwie strony czyli.
(v1 + v1-1)/2 = (2V1 -1)2

4,2 = 16/15 * (2v1-1)/2
4,2= (32V1 - 16 ) / 30
126= 32V1 - 16
142=32V1
V1= 4,4375

Po sprawdzeniu.   (4,4375 +  4,4375 -1)/2= 3,9375
S= 3,9375 * 16/15 = 4,2
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Post autor: KadrO »

Mam podobne pytanie co kolego powyżej, zrobiłem niemalże identycznie, mianowicie chodzi o zadanie z turystą. Wynik ma wyjść ponoć 3.5km/h. Wykonałem je w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

s = 4.2
t= 16/15
tak więc średnia prędkość w obie strony
v = 4.2 / 16/15 = 42/10 * 15/16 = 63/16 czyli około 3,9375

jako że to średnia w dwie strony, robimy równanie (v - prędkość w jedną stronę, v+1 - prędkość w drugą stronę)

v+v+1/2 = 63/16
2v+1/2 = 63/16
32v+16 = 126
32v = 110/32
v = 3,4375
Wynik jest bardzo zbliżony. Czy coś takiego przejdzie?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Nie przejdzie.
Trzeba korzystać z danego czasu i związków między prędkościam i
\(V_{do}=x\\t_{do}= \frac{2,1}{x}\\V_{z}=x+1\\t_{z}= \frac{2,1}{x+1}\\t_{do}+t_{z}= \frac{16}{15}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Post autor: KadrO »

Czyli 0pkt / 5 ? To byłaby tragedia.
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Post autor: KadrO »

Mam nadzieję, że nie utną punktów za całe zadanie.. (piszę pod rząd, nie wiem czy posty się przyłączają :( jak nie to przepraszam)
Vesper132
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2014, 20:19
Płeć:

Post autor: Vesper132 »

Ja również zrobiłem zadanie w ten "inny" sposób czyli wyszło mi V=4,4375 i V=3,4375. I nie bardzo rozumiem dlaczego te odpowiedzi miałyby nie być poprawne. Przecież ten sposób rozumowania też jest dobry. Więc gdzie tkwi błąd? Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Średnia prędkość z jaką wchodzi na górę jest równa ilorazowi drogi przez czas
i nie jest to to co piszesz.
Zapytaj fizyka,jak się liczy średnią prędkość.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Re: Matematyka podstawowa 2014 maj

Post autor: KadrO »

Galen pisze:Średnia prędkość z jaką wchodzi na górę jest równa ilorazowi drogi przez czas
i nie jest to to co piszesz.
Zapytaj fizyka,jak się liczy średnią prędkość.
Tak więc jeżeli błąd jest typowo z zasad fizyki, to czy za same postępowanie w zadaniu na 5 punktów nie powinno być chociaż 2,3 czy 4? Tym bardziej, że rezultat jest bardzo zbliżony.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

No nie wróżę więcej niż 1 punkt i to jest wariant optymistyczny,ale poczekajmy do czerwca.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Re:

Post autor: KadrO »

Galen pisze:No nie wróżę więcej niż 1 punkt i to jest wariant optymistyczny,ale poczekajmy do czerwca.
Może ze względu na sam typ zadania (osobiście nie zauważyłem, by podobne przewinęło się w historii ostatnich matur) będzie choć uwzględniony taki kierunek rozwiązania? Wynik różni się zaledwie 0.0625, czyli totalne minimum, które zazwyczaj się zaokrągla i wynika z tego o czym Pan wspomniał (fizyka).

A może istnieje taki sposób rozwiązania o którym ja napisałem, aczkolwiek na samym końcu trzeba uwzględnić to co Pan napisał (np. dodać to głupie 1/16 do wyniku)? Coś pomnożyć, cokolwiek i wtedy w kluczu może uznają, iż zabrakło tylko tej końcówki? Brzmi dość optymistycznie, ale wiara zawsze jest ważna..
hadson172
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 01 mar 2014, 23:02

Post autor: hadson172 »

No matura widocznie trudniejsza niż poprzednie, ale Kiełbasa znacznie pomógł :) Zadania, trudne nie były ale jak zawsze błędy w najłatwiejszych zadaniach (ostatnie,źle policzone kąty). Teraz tylko można liczyć że skoro podstawowa była trudniejsza od tych co były w poprzednich latach to rozszerzona będzie od poprzednich łatwiejsza :)
zamir4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
Płeć:

Post autor: zamir4 »

@UP
Chciałbym żeby tak było, naprawdę - bo po tych 70-80% z podstawy jestem załamany, może to by mnie jakoś podtrzymało na duchu.
KadrO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 maja 2014, 15:42

Post autor: KadrO »

Popieram Pana powyżej. Mnie również to 70-85% raczej w żadnym wypadku nie zadowoli... Tak czy siak, wciąż mam prośbę do Pana o nicku Galen, jeśli to możliwe.
A może istnieje taki sposób rozwiązania o którym ja napisałem, aczkolwiek na samym końcu trzeba uwzględnić to co Pan napisał (np. dodać to głupie 1/16 do wyniku)? Coś pomnożyć, cokolwiek i wtedy w kluczu może uznają, iż zabrakło tylko tej końcówki?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

http://www.zadania.info/48050
Rozwiązania podstawy dzisiejszej/
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ