VIII próbna matura 2014 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1764
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 23 razy
- Płeć:
VIII próbna matura 2014 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze VIII próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/3788100
Do jutra (27 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/3788100
Do jutra (27 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 106
- Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Odchylenie standardowe jest w wymaganiach egzaminacyjnych na poziomie podstawowym.
str. 15 tu:
http://pdf.zadania.info/89160.pdf
str. 15 tu:
http://pdf.zadania.info/89160.pdf
-
- Moderator
- Posty: 1764
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 23 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2014 z zadania.info
Czy zadanie 9 z rozszerzenia, można rozwiązywać z nierówności trójkąta?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
- Płeć:
Faktycznie,tyle że ja nie jestem na tyle mądry, aby zrobić z tego równoległobok :p.
Zatem napisałem takie nierówności :
(zakładając, żę x to jedna z połówek a k to AS)
\(x + b \ge k\)
\(x + a \ge k\)
\(a+b \ge 2x\)
Dodając do siebie dwie pierwsze nierówności :
\(2x + b + a \ge 2k\)
\(x+b + x +a \ge 2k\)
zatem \(a + b >2k\)
Czy takie rozwiązanie też jest dobre?
Pozdrawiam serdecznie.
Zatem napisałem takie nierówności :
(zakładając, żę x to jedna z połówek a k to AS)
\(x + b \ge k\)
\(x + a \ge k\)
\(a+b \ge 2x\)
Dodając do siebie dwie pierwsze nierówności :
\(2x + b + a \ge 2k\)
\(x+b + x +a \ge 2k\)
zatem \(a + b >2k\)
Czy takie rozwiązanie też jest dobre?
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 sty 2014, 16:17
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
- Płeć:
Swoją drogą, uważam że zadanie 11 łatwiej dla takich słabeuszy jak ja łatwiej by było rozwiązywać cale za pomocą pitagorasa 
Jeżeli można mieć jeszcze jedno pytanie, to popełniłem błąd w zadaniu 12. Mianowicie ustalając omege podzieliłem wynik przez 3.
Bo tak pamiętałem z jakiegoś zadania, czy ktoś może wie co miałem na myśli i kiedy dzieli się przez liczbę np. drużyn/czynnosci?

Jeżeli można mieć jeszcze jedno pytanie, to popełniłem błąd w zadaniu 12. Mianowicie ustalając omege podzieliłem wynik przez 3.
Bo tak pamiętałem z jakiegoś zadania, czy ktoś może wie co miałem na myśli i kiedy dzieli się przez liczbę np. drużyn/czynnosci?
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 05 lut 2013, 15:09
Re: VIII próbna matura 2014 z zadania.info
a czy w zadaniu 9 można za pomocą tw. cosinusów i dojść do tego że kwadrat podwojonej długość środkowej równa się kwadratowi boków, a że bok na który spuszczamy środkową nie może być równy 0 to nierówność jest spełniona?
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 wrz 2013, 15:29
Witam, mam pytanie do zadania 12, dlaczego nie uwzględniamy tam powtarzających się grup? Tzn. Jezeli wybierzemy 4 osoby do pierwszej grupy (oznaczmy te 4 osoby jako a), potem kolejne 4 do drugiej (oznaczmy te kolejne 4 jako b) i zostaną nam 4 osoby, które oznaczymy jako c.
Może się też zdarzyć, że najpierw wylosujemy 4 osoby b, potem a, a na końcu c. To będą 3 te same grupy tylko wylosowane w innej kolejności. Takich przypadków jest 3!, czy nie powinno się uwzględnić tego?
Następnie w zdarzeniach sprzyjających, to czy nie powinno się wybrać którąś z grup dla dziewczyn? Tzn losujemy 2 dziewczyny z 6 i wybieramy jedną z 3 grup. wybieramy 2 z 6 chlopcow do niej, nastepnie bierzemy z 4 pozostalych 2 dizewczyny i wybieramy jedna z 2 grup dla nich.
Wtedy moc powinna wygląać tak \(A={ 6 \choose 2 } 3{6 \choose 2} {4 \choose 2}2 {4 \choose 2}\)
Może się też zdarzyć, że najpierw wylosujemy 4 osoby b, potem a, a na końcu c. To będą 3 te same grupy tylko wylosowane w innej kolejności. Takich przypadków jest 3!, czy nie powinno się uwzględnić tego?
Następnie w zdarzeniach sprzyjających, to czy nie powinno się wybrać którąś z grup dla dziewczyn? Tzn losujemy 2 dziewczyny z 6 i wybieramy jedną z 3 grup. wybieramy 2 z 6 chlopcow do niej, nastepnie bierzemy z 4 pozostalych 2 dizewczyny i wybieramy jedna z 2 grup dla nich.
Wtedy moc powinna wygląać tak \(A={ 6 \choose 2 } 3{6 \choose 2} {4 \choose 2}2 {4 \choose 2}\)