Matura - przygotowanie

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Juran
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2014, 22:20

Matura - przygotowanie

Post autor: Juran »

Przygotowuje się do matury i spotkałem kilka zadań, które mnie zagięły, proszę o ich wyjaśnienie:
1. zadanie 8 z tego arkusza
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Ma ... dst_a1.pdf
W odpowiedziach podano, że z własności czworokąta wiadomo, że AB + DC = 16,3dm, natomiast następny punkt jest za obliczenie pola tego czworokąta, niestety nie wiem jak je obliczyć.
2. http://matematyka.pisz.pl/forum/77495.html
Tutaj nie jestem w stanie zrozumieć przekształcenia jakiego dokonał Andrzej po wyciągnięciu dwójki przed nawias.
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Post autor: dadam »

ad1 Aby w czworokąt dało się wpisać okrąg musi zachodzić warunek, że sumy przeciwległych boków są równe, czyli:

AB+DC=AD+BC stąd AB+DC=16,3dm

Aby obliczyć pole połącz sobie punkt O z wierzchołkami tego czworokąta. Dostaniesz 4 trójkąty.

\(Pole czworokata=P \Delta ABO+P \Delta BCO+P \Delta ADO+P \Delta CDO= \frac{1}{2} \cdot AB \cdot r+\frac{1}{2} \cdot BC \cdot r+\)
\(+\frac{1}{2} \cdot AD \cdot r +\frac{1}{2} \cdot CD \cdot r= \frac{1}{2} \cdot r \cdot obw \Delta\)

a \(obw \Delta =16,3+16,3=32,6\)

Zatem \(Pczw= \frac{1}{2} \cdot 32,6 \cdot 3dm^2\)

ad2. \(f(x)=cosx− \sqrt{3} sinx=2( \frac{1}{2}cosx- \frac{\sqrt{3}}{2}sinx)\)

To rozumiem, że jest jasne dotąd?

Teraz skorzystał z tego, że \(cos \frac{ \pi }{3}= \frac{1}{2}\) i wstawił \(cos\frac{ \pi }{3}\) zamiast \(\frac{1}{2}\)

oraz \(sin \frac{ \pi }{3}=\frac{\sqrt{3}}{2}\) i wstawił \(sin \frac{ \pi }{3}\) zamiast \(\frac{\sqrt{3}}{2}\)

A dalej skorzystał z tego wzoru na cosinus sumy
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
kukise
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
Otrzymane podziękowania: 186 razy
Płeć:

Post autor: kukise »

Zadanie 2.

Zamienił \(\frac{1}{2}=cos(\frac{ \pi }{3})\) oraz \(\frac{\sqrt{3}}{2}=sin(\frac{ \pi }{3})\)

Następnie podstawił do wzoru "cosαcosβ − sinαsinβ=cos(α+β) ".
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.


Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
ODPOWIEDZ