VI próbna matura 2014 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VI próbna matura była:

Podstawa - łatwa
0
Brak głosów
Podstawa - normalna
3
15%
Podstawa - trudna
0
Brak głosów
Rozszerzenie - łatwa
1
5%
Rozszerzenie - normalna
13
65%
Rozszerzenie - trudna
3
15%
 
Liczba głosów: 20

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

VI próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze VI próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/5089713
Do jutra (6 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Damo933
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2013, 09:03
Płeć:

Post autor: Damo933 »

W zad. 11 matura R jest mała literówka, powinno być od ściany bocznej a jest o ściany bocznej :wink:

a tak po za tym bardzo ciekawe zadanka.
Damo933
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2013, 09:03
Płeć:

Post autor: Damo933 »

Zad. 2 Czy tu przypadkiem nie ma błędu w zadaniu ?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tak, był błąd. Zamiast 289 powinno być 578.
Wisku
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 18 wrz 2013, 16:34
Podziękowania: 33 razy
Płeć:

Re: VI próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: Wisku »

Dawajcie te rozwiązania z rozszerzenia, już nie moge sie doczekać :D
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
okide
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2014, 11:35
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: VI próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: okide »

W zad. 11 zestawu R jest błąd : z rozwiązania wynika że długość krawędzi podstawy jest 4 razy większa od odległości środka podstawy od ściany bocznej, natomiast z treści zadania wiemy że jest o 4 większa.
Poza tym ciekawe zadanka, dzięki :D
edyslava
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2014, 17:00
Płeć:

Post autor: edyslava »

Potwierdzam błąd w sformułowaniu :)
Chyba najłatwiejsza matura do tej pory :D
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

W zadaniu 11 w wariancie o '4 większa' mi wyszedł wynik: \(\frac{a^3(a-4)}{4\sqrt{3a^2-36(a-4)^2}}\) W sumie dla '4 razy większa', to te same rachunki, tylko trochę więcej się skraca.
Damo933
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2013, 09:03
Płeć:

Post autor: Damo933 »

Wodnik u mnie podobnie więc jest good ! :wink:
czarno_bielszy
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 sty 2014, 21:28
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: VI próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: czarno_bielszy »

U mnie wyszło tak samo w 11 :) chociaż, orientujecie się jak to jest jeżeli mamy tak jak w zadaniu 9, że aby obliczyć drugą ze ścian to trzeba podstawić pierwiastek do mianownika i nie skracając go dostaniemy maxa? czy trzeba uprościć?
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Na pewno lepiej jest uprościć, ale brak uproszczenia nie musi oznaczać utraty punktów. To zależy od szczegółowego schematu oceniania zadania - a ten schemat może, ale nie musi wymagać uproszczenia. Z tym bywa różnie.
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Re: VI próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: lexus1995 »

Według mnie 5. zadanie idzie łatwiej zrobić wyznaczając k, dla których suma pól trójkątów stanowi 5/16 pola rombu. Wykorzystać do tego wzór na pole trójkąta \(P= \frac{1}{2} \cdot a \cdot b \cdot \sin \alpha\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tak można te pola obliczyć ze wzoru z sinusem. Ale czy to naprawdę jest dużo łatwiej?
Bartho
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 kwie 2014, 22:04
Płeć:

Post autor: Bartho »

W zadaniu 10 jest błąd - otóż reszta z dzielenia 1^2 przez 4 daje resztę 3, czego nie uwzględniono. W takowym przypadku według moich obliczeń powinno wyjść :
A - zdarzenie, że liczb oczek jest podzielna przez 4
A = 3*3*3 + 1*2*3 = 33
P(A) = 33/216 = 11/72
ODPOWIEDZ