Matura 2013
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Arkusz 2013
http://pdf.zadania.info/70270.pdf
http://pdf.zadania.info/70270.pdf
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
Mi wyszło - z^2 < bądź równe 0 więc jest to uzasadnienie bo spierwiastkowanie też jest mniejsze bądź równe 0
Zadanie z sinusem i cosinusem wynik 0
Pociągi 63 i 72
objętość 400
kąty 60 75 45
I jedynie mam pytanie do tego że coś tam miało o 10 więcej krawędzi niż ścian (zadanie za 1 punkt) miał to być sześciokąt czy pięciokąt?
Pięciokąt o tylko o ściany boczne pytali... czyli już 100% nie będzie
Zadanie z sinusem i cosinusem wynik 0
Pociągi 63 i 72
objętość 400
kąty 60 75 45
I jedynie mam pytanie do tego że coś tam miało o 10 więcej krawędzi niż ścian (zadanie za 1 punkt) miał to być sześciokąt czy pięciokąt?
Pięciokąt o tylko o ściany boczne pytali... czyli już 100% nie będzie
Ostatnio zmieniony 08 maja 2013, 13:45 przez bobobob, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym spytać kogoś mądrzejszego czy za mój dowód dostanę punkty:
\(x + y + z = 0\)
\(z= -x-y\)
Udowodnij, że:
\(xy + xz + yz \le 0\)
I teraz podstawiam z:
\(xy + x(-x-y) + y(-x-y) \le 0\)
\(-x^{2} -y^{2} - 2xy + xy \le 0\)
\(-(x+y)^{2} + xy \le 0 | \cdot (-1)\)
\((x+y)^{2} - xy \ge 0\)
I pod tym zapisem dałem komentarz: ponieważ kwadrat sumy dwóch liczb jest większy lub równy od iloczynu tych liczb to nierówność jest spełniona.
Co sądzicie?
\(x + y + z = 0\)
\(z= -x-y\)
Udowodnij, że:
\(xy + xz + yz \le 0\)
I teraz podstawiam z:
\(xy + x(-x-y) + y(-x-y) \le 0\)
\(-x^{2} -y^{2} - 2xy + xy \le 0\)
\(-(x+y)^{2} + xy \le 0 | \cdot (-1)\)
\((x+y)^{2} - xy \ge 0\)
I pod tym zapisem dałem komentarz: ponieważ kwadrat sumy dwóch liczb jest większy lub równy od iloczynu tych liczb to nierówność jest spełniona.
Co sądzicie?
Re: Matura 2013
Jakoś się zagalopowałem i w zadaniu z równaniem napisałem \(\sqrt{8}\) zamiast \(\2\sqrt{2}\). Za takie coś obcinają punkty - jeśli nie doprowadzi się do najprostszej postaci?
A jak powinno być w tym zadaniu z dowodami? Nie wiem czy to rozwiązanie ma jakiś logiczny sens, prosiłbym o sprawdzenie :
\(x+y+z=0 | ^2
x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx = 0
xy + yz + zx \le x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx
0 \le x^2 + y^2 + z^2 + xy + yz + zx | \cdot 2
2x^2 +2 y^2 +2 z^2 + 2xy + 2yz + 2zx \ge 0
(x^2 + 2xy + y^2) + (y^2 + 2yz + z^2) + (z^2 + 2zx + x^2) \ge 0
(x+y)^2 + (y+z)^2 + (z+x)^2 \ge 0\)
A jak powinno być w tym zadaniu z dowodami? Nie wiem czy to rozwiązanie ma jakiś logiczny sens, prosiłbym o sprawdzenie :
\(x+y+z=0 | ^2
x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx = 0
xy + yz + zx \le x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx
0 \le x^2 + y^2 + z^2 + xy + yz + zx | \cdot 2
2x^2 +2 y^2 +2 z^2 + 2xy + 2yz + 2zx \ge 0
(x^2 + 2xy + y^2) + (y^2 + 2yz + z^2) + (z^2 + 2zx + x^2) \ge 0
(x+y)^2 + (y+z)^2 + (z+x)^2 \ge 0\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 sty 2013, 16:19
- Podziękowania: 41 razy
Re:
dyzio163 pisze:Chciałbym spytać kogoś mądrzejszego czy za mój dowód dostanę punkty:
\(x + y + z = 0\)
\(z= -x-y\)
Udowodnij, że:
\(xy + xz + yz \le 0\)
I teraz podstawiam z:
\(xy + x(-x-y) + y(-x-y) \le 0\)
\(-x^{2} -y^{2} - 2xy + xy \le 0\)
\(-(x+y)^{2} + xy \le 0 | \cdot (-1)\)
\((x+y)^{2} - xy \ge 0\)
I pod tym zapisem dałem komentarz: ponieważ kwadrat sumy dwóch liczb jest większy lub równy od iloczynu tych liczb to nierówność jest spełniona.
Co sądzicie?
kurde, zrobiłam identycznie, nawet komentarz taki sam ; D
Re: Matura 2013
Hej,
czy na maturze podstawowej zabierają punkty, jeżeli dowodząc wychodzi się od tezy oraz jeżeli zamiast znaków równoważności napisałem znaki implikacji. Wiem, że na maturze rozszerzonej już za to punkty lecą
czy na maturze podstawowej zabierają punkty, jeżeli dowodząc wychodzi się od tezy oraz jeżeli zamiast znaków równoważności napisałem znaki implikacji. Wiem, że na maturze rozszerzonej już za to punkty lecą