Matura 2013
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Matura 2013
Jak oceniacie poziom trudności dzisiejszego egzaminu? Sama zdawałam matmę rok temu, ale jestem ciekawa Waszych opinii?
EDIT
Arkusz 2013
http://pdf.zadania.info/70270.pdf
EDIT
Arkusz 2013
http://pdf.zadania.info/70270.pdf
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
jeśli to co znalazłam przed chwilą w internecie: http://pdf.zadania.info/54903.pdf
jest rzeczywiście dzisiejszą matura , to jestem zażenowana. Powiedzcie, że to nie jest ta matura !!
Nie to chyba zeszłoroczna (sądząc po zadaniu 22). Przeżyłam rok w błogiej nieświadomości
jest rzeczywiście dzisiejszą matura , to jestem zażenowana. Powiedzcie, że to nie jest ta matura !!
Nie to chyba zeszłoroczna (sądząc po zadaniu 22). Przeżyłam rok w błogiej nieświadomości
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
W sumie to tak. Nie było żadnego trapezu ani równoległoboku. ostatnie zadanie prędkość droga, trzeba było zamienić minuty na godziny, o tym zapominali u mnie.
Był ostrosłup prawidłowy czworokątny z podanym Pp i Pb, trzeba było obliczyć objętość.
Nierówność kwadratowa jedna, oraz nierówność do wykazania, że dla \(x+y+z=0\) zachodzi \(xy+yz+zy \le0\) i z tym się jeszcze nie spotkałem, ale podali: możesz skorzystać z tożsamości \((x+y+z)^2=x^2+y^2+z^2+2xy+2yz+2zy\).
Był ostrosłup prawidłowy czworokątny z podanym Pp i Pb, trzeba było obliczyć objętość.
Nierówność kwadratowa jedna, oraz nierówność do wykazania, że dla \(x+y+z=0\) zachodzi \(xy+yz+zy \le0\) i z tym się jeszcze nie spotkałem, ale podali: możesz skorzystać z tożsamości \((x+y+z)^2=x^2+y^2+z^2+2xy+2yz+2zy\).
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
No nie gadaj, że taką wskazówkę dodali!?!denatlu pisze:ale podali: możesz skorzystać z tożsamości \((x+y+z)^2=x^2+y^2+z^2+2xy+2yz+2zy\).
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
Ale z drugiej strony, spora część maturzystów nie wiedziała by jak to podnieść do kwadratu, a wzoru nie ma w tablicach :<Przemo10 pisze:Dająć taką wskazówkę CKE przegieło
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
kacper: w sumie, to dlaczego by nie ?
\(\sqrt{\frac{x^2+y^2+z^2}{3}} \ge \frac{x+y+z}{3}=0\)
\(\frac{x^2+y^2+z^2}{3} \ge 0\)
\(x^2+y^2+z^2 \ge 0\)
\(0-2(xy+xz+yz) \ge 0\)
\(xy+xz+yz \le 0\)
spuentowałem co należało udowodnić
\(\sqrt{\frac{x^2+y^2+z^2}{3}} \ge \frac{x+y+z}{3}=0\)
\(\frac{x^2+y^2+z^2}{3} \ge 0\)
\(x^2+y^2+z^2 \ge 0\)
\(0-2(xy+xz+yz) \ge 0\)
\(xy+xz+yz \le 0\)
spuentowałem co należało udowodnić
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: Matura 2013
Matura 2021
Najtrudniejsze zadanie za 2pkt
Oblicz pole kwadratu o boku \(b\).Przypominamy, że pole kwadratu jest wyrażone \(P=a^2\), gdzie \(a\) jest bokiem kwadratu
Najtrudniejsze zadanie za 2pkt
Oblicz pole kwadratu o boku \(b\).Przypominamy, że pole kwadratu jest wyrażone \(P=a^2\), gdzie \(a\) jest bokiem kwadratu
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
ja przekombinowałem i straciłem za takie harde, harde, harde zadanie 4 punkty . To z trójkątem wpisanym w okrąg . Ale gdzież, za takie zadanie 4 punkty ? Teraz to jak to mówią popij wodą...
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek