VI próbna matura 2013 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VI próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
6%
Podstawa - normalna
10
32%
Podstawa - trudna
1
3%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
6
19%
Rozszerzenie - trudna
12
39%
 
Liczba głosów: 31

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

VI próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze VI próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/6361702
Do jutra (14 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
cba
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 sie 2012, 12:16
Płeć:

Re: VI próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: cba »

Te zadania z rozszerzenia nie mają z maturą za dużo wspólnego ;/
ewelina999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2013, 14:36
Płeć:

Post autor: ewelina999 »

Maturka faktycznie chyba trudniejsza od poprzednich, ale bez przesady, zad. 8 raczej na poziomie gimnazjum, 2, 3, 5, 6, 9, 11 dość standardowe, a przy pozostałych rzeczywiście trzeba trochę pomyśleć.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
mmajewski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 07 gru 2012, 14:54

Post autor: mmajewski »

Wydaję mi się że zadanie 11 jest źle sformułowane, tam nie jest zaznaczone że to mają być te same litery, jest napisane "w których mała litera stoi przed dużą" więc analogicznie do tego zdania taki ciąg np. abAcBDdC jest właściwy bo mała litera stoi przed dużą...
Cusack
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 mar 2013, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Cusack »

mam pytanie do rozwiązania z.1)

dlaczego 2 rozwiązania nieujemne?
oakwood
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 lis 2012, 18:25
Płeć:

Post autor: oakwood »

W rozwiązaniu zadania 10 z poziomu rozszerzonego jest błąd: Przy obliczaniu wysokości trapezu pominięto 1/2 - powinna wynosić (a/2)*(pierwiastek z 10)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re:

Post autor: supergolonka »

mmajewski pisze:Wydaję mi się że zadanie 11 jest źle sformułowane, tam nie jest zaznaczone że to mają być te same litery, jest napisane "w których mała litera stoi przed dużą" więc analogicznie do tego zdania taki ciąg np. abAcBDdC jest właściwy bo mała litera stoi przed dużą...
Sformułowanie może i nie jest dostatecznie precyzyjne, ale przy Twojej interpretacji zadanie jest trywialne: jest to wtedy po prostu pytanie o kody z dużą literą na końcu - cały początek nie ma znaczenia.
Cusack pisze:mam pytanie do rozwiązania z.1) dlaczego 2 rozwiązania nieujemne?
Bo t=log_3x ma być liczbą nieujemną (dlatego, że x ma być nie mniejszy niż 1).
oakwood pisze:W rozwiązaniu zadania 10 z poziomu rozszerzonego jest błąd: Przy obliczaniu wysokości trapezu pominięto 1/2 - powinna wynosić (a/2)*(pierwiastek z 10)
Poprawiłem.
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: gitarzysta1993 »

Dlaczego w 4 zad. poziom rozszerzony zakladacie że m>0 skoro moze tam wystąpić również m<0 i to nie przeszkadza by pierwiastki byly liczbami calkowitymi.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Nie trzeba zakładać, że m>=0, ale to nic nie zmieni - wyjdzie dokładnie to samo.
Z drugiej strony można założyć, że m>=0 (tak jak to robimy), bo jak Delta jest kwadratem, to można założyć, że jest kwadratem liczby nieujemnej. Jezeli np. Delta=(-4)^2 to też Delta=4^2.
rafal9541
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 04 mar 2012, 17:28
Podziękowania: 3 razy

Re: VI próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: rafal9541 »

W zadaniu 1 jest wyraźny błąd rozumowania osoby rozwiązującej zadania. Chodzi tu przecież o to, żeby równanie wykresu z y=m miało 2 rozw w przedziale \(<1,+ \infty >\) co wskazuje na to, że takiego rozw. nie ma - wystarczy popatrzeć na wykres. Ja to rozwiązałem z 3 warunkami: \(delta>0,f(1)>=0 i xw>1\). Tutaj także wychodzi sprzeczność.
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

nie będę ci tłumaczył co masz źle, ale podstaw sobie za m=0 i zobaczysz że równanie ma 2 rozwiązania z których każde należy do szukanego przedziału. :-)

Rozwiązanie zamieszczone w serwisie jest w pełni poprawne :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
rafal9541
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 04 mar 2012, 17:28
Podziękowania: 3 razy

Re: VI próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: rafal9541 »

Dla samego m=0 równanie ma 2 rozw należące do \(<0,+ \infty )\), ale nie do\(<1,+ \infty )\). Nadal nie widzę błędu w moim rozumowaniu. Z resztą rozpatrzenie tych 3 przypadków jest też poprawne...
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

rozwiąż poprawnie równanie \((\log_3x)^2-\log_3x^2=0\)
podpowiem że rozwiązania to 1 i 9 zatem należą do przedziału szukanego.
twoje rozumowanie byłoby poprawne gdyby to była zwykła funkcja kwadratowa a tak nie jest.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

rafal9541 pisze:Chodzi tu przecież o to, żeby równanie wykresu z y=m miało 2 rozw w przedziale \(<1,+ \infty >\) co wskazuje na to, że takiego rozw. nie ma - wystarczy popatrzeć na wykres.
Prawdopodobnie patrzysz na wykres funkcji kwadratowej (parabolę), a z niego widać tylko jakie są rozwiązania równania t^2-2t=m. Potem trzeba jeszcze wrócić do x.
Tak jak pisał kacper218, spróbuj dobrze zrozumieć co się dzieje dla m=0. Jak to zrozumiesz, to dalej będzie już łatwo.
Przy okazji dodałem do rozwiązania wykres logarytmu, żeby było widać na obrazku, że rozwiązanie jest OK.
ODPOWIEDZ