III próbna matura 2013 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
III próbna matura 2013 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze III próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/6057977
Do jutra (17 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/6057977
Do jutra (17 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 maja 2012, 17:06
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 88
- Rejestracja: 06 gru 2010, 15:20
- Podziękowania: 23 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
Skoro 6 z rozszerzenia brzmi:
Dla jakich wartości parametru m miejsca zerowe funkcji .....
To czy błędem jest jak damy, deltę tylko większą od 0, to jest to błędem? Wtedy z ostatecznej odpowiedzi wypada nam 2, dla której miejscem zerowym funkcji będzie tylko 0, zatem nie miejsca zerowe należą to danego przedziału, tylko miejsce zerowe, od zawsze mnie to denerwuje w funkcji kwadratowej.
Dla jakich wartości parametru m miejsca zerowe funkcji .....
To czy błędem jest jak damy, deltę tylko większą od 0, to jest to błędem? Wtedy z ostatecznej odpowiedzi wypada nam 2, dla której miejscem zerowym funkcji będzie tylko 0, zatem nie miejsca zerowe należą to danego przedziału, tylko miejsce zerowe, od zawsze mnie to denerwuje w funkcji kwadratowej.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 88
- Rejestracja: 06 gru 2010, 15:20
- Podziękowania: 23 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
Co powiecie o moim sposobie rozwiązania 8:
\(A=(-3,-1)
B=(4,6)
C=(x,3\sqrt x -1)\)
Teraz ze wzory na pole trójkąta mając współrzędne jego wierzchołków liczymy pole trójkąta i otrzymujemy:
\(P=\frac{1}{2} |21 \sqrt{x} -7x-21|\)
Ta wartość musi być najmniejsza, ale że nie jest to funkcja kwadratowa i nie możemy obliczyć jej wartość w wierzchołku liczymy pochodną funkcji:
\(F(x)=21 \sqrt{x} -7x-21\)
\(F'(x)=-7+21 \frac{1}{2 \sqrt{x} }\)
Przyrównujemy ją do 0, by wyliczyć ekstremum i wychodzi
\(x= \frac{9}{4}
y= \frac{7}{2}\)
Może są jakieś zastrzeżenia co do rozwiązania
\(A=(-3,-1)
B=(4,6)
C=(x,3\sqrt x -1)\)
Teraz ze wzory na pole trójkąta mając współrzędne jego wierzchołków liczymy pole trójkąta i otrzymujemy:
\(P=\frac{1}{2} |21 \sqrt{x} -7x-21|\)
Ta wartość musi być najmniejsza, ale że nie jest to funkcja kwadratowa i nie możemy obliczyć jej wartość w wierzchołku liczymy pochodną funkcji:
\(F(x)=21 \sqrt{x} -7x-21\)
\(F'(x)=-7+21 \frac{1}{2 \sqrt{x} }\)
Przyrównujemy ją do 0, by wyliczyć ekstremum i wychodzi
\(x= \frac{9}{4}
y= \frac{7}{2}\)
Może są jakieś zastrzeżenia co do rozwiązania
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: