Matematyka Roz 2012

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Marcinx26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2011, 20:39
Płeć:

Re:

Post autor: Marcinx26 »

pwc pisze:a niby dlaczego? jak uzależniłem m od x i y i współrzędne P były (x;2x-5). dalej te same wyniki wychodzily wiec tu chodzi tylko o zmienną, a możesz sobie wziąć jaką chcesz
Tutaj nie chodzi o zmienną ale o inne liczby, zobacz mojego wcześniejszego posta
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

dlaczego w pierwszym zadaniu, gdy wyjdziemy, że 4 kolejne liczny calkowite \(k, k+1, k+2, k+3\) jest błędem?
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: gitarzysta1993 »

jak myślicie ile dostanę pkt. za dowód z błedem(skróciłem)? wszystko rozpisałem tylko skróciłem
przez (a−b) obustronnie.
506
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: 506 »

Z tym kwadratem wychodzi?:
\(P= \frac{ab^3}{2a^2+2b^2}\)

?
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

ja skróciłem przez (a+b). Nie można? przeciez a+b>=0.
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

gdyby nie było "równe" to można by było skrócić
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Marcinx26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2011, 20:39
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: Marcinx26 »

trzeba rozpatrzyć drugi przypadek, kiedy a+b=0 ? wtedy wychodzi 0>=0
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

fack. to bedzie tylko 96
Marcinx26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2011, 20:39
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: Marcinx26 »

imo 1 pkt za to utną
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Chyba tak. A w planimetrii wszystko dobrze zrobilem, tylko na końcu w polu trojkąta nie podzieliłem przez 2. To też 1 punkt czy 2?
Yvel
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 14 mar 2012, 17:35
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Yvel »

A czy w zadaniu z prostokątem gdzie zawarty był w nim trójkąt można było skorzystać z trójkąta prostokątnego ale nie z pitka tylko, z twierdzenia sinusów?
kajan
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 20 mar 2010, 11:09
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: kajan »

Zadanie 8,ile liczb czterocyfrowych w których iloczyn cyfr wynosi 12.
Nie mam pojęcia jak to policzyć.
Podpowie ktoś ?
Kowalsensei
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 249
Rejestracja: 23 wrz 2011, 21:14
Podziękowania: 346 razy
Płeć:

Post autor: Kowalsensei »

dla mnie w sumie nie była też trudna, aczkolwiek za bardzo się przejąłem tą maturą i stąd niezbyt ciekawie to napisałem. Sporo pracy i czasu poświęciłem, a jednak niepotrzebnie. U mnie tylko 40-50%, spokojnie mogłem do tych 70% dobić.
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

To jak myślicie z tym zadaniem z planimetrii, jeśli obliczyłęm wynik, pole tego trojkąta, ale na końcu nie podzieliłem go przez 2, to strace 1 czy 2 punkty?
tomek8888
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2011, 06:43
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: tomek8888 »

Ogólnie zgodzę się z opinią Kamila, matura była schematyczna, nie było gdzie wykazać się
kreatywnością.

Jak zrobiliście ostatnie zadanie z dowodem?
Ja sprowadziłem do postaci \(P(A \cap B) + P(A \cup B) \le 1\) - wychodziłem od tezy, myślicie
że ten zapis ma sens?
ODPOWIEDZ