Matematyka Roz 2012

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piog
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: Piog »

Marcinx26 pisze:Czy pole trójkąta ABD jest równe połowie pola prostokąta ABCD ?
Przecież to oczywiste.
lukacx123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2012, 18:14
Płeć:

Post autor: lukacx123 »

dzięki, teraz mnie olsniło, ale rzeczywiscie było mase liczenia z tym, mogli dać do kwadaratu te miejsce zarowe.. ale za załozenie i obliczenie delty coś tam będzie
lukacx123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2012, 18:14
Płeć:

Post autor: lukacx123 »

Marcinx26, nie zrobisz tego na podstawie odejmowania pol, probowalem i nic nie wychodziło, a jakie tutaj było podobinnstwo ?
OBIBOK
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 04 sty 2012, 20:50
Płeć:

Post autor: OBIBOK »

Ale przecież wtedy zakładasz, że one po dodaniu do drugiej liczby 8 tworzą ciąg arytmetyczny w tej samej kolejności, a chyba nie można tak zakładać?
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

a ja zwaliłem...
ja co do czego przyszło, to napisałem prawie najgorzej ze wszystkich matur jakie pisałem... tyle próbnych mi dobrze szło, a tu dzonk ; /
moim zdaniem trudne, ale to może dla mnie ..
czarny990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 sty 2012, 18:57
Płeć:

Post autor: czarny990 »

no coż ja to samo :D nie dopatrzyłem sobie współrzędnej P w zadaniu z PQ i potem wszystko zle poszlo ;/
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Arkusz

Post autor: supergolonka »

Marcinx26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2011, 20:39
Płeć:

Re:

Post autor: Marcinx26 »

lukacx123 pisze:Marcinx26, nie zrobisz tego na podstawie odejmowania pol, probowalem i nic nie wychodziło, a jakie tutaj było podobinnstwo ?
Robiłem tak: BD wyliczyłem z pitagorasa i przyrównałem polowe pola prostokąta do pola trójką o bokach a,b,BD i wysokości opuszczonej na BD, z tego miałem h uzależnione od a i b.

Później poradziłem sobie z pitagorsa, żeby uzależnić 3 bok tego małego trójkąta o a i b i na końcu jest pole 1/2bok x bok ( bo był to trójkąt prostokątny

Wiadomo jak to maturze, mogłem to źle robić. Wynik bardzo brzydki ale teoretycznie był. Czy jest to poprawne?
lukacx123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2012, 18:14
Płeć:

Re: Re:

Post autor: lukacx123 »

Marcinx26 pisze:
lukacx123 pisze:Marcinx26, nie zrobisz tego na podstawie odejmowania pol, probowalem i nic nie wychodziło, a jakie tutaj było podobinnstwo ?
Robiłem tak: BD wyliczyłem z pitagorasa i przyrównałem polowe pola prostokąta do pola trójką o bokach a,b,BD i wysokości opuszczonej na BD, z tego miałem h uzależnione od a i b.

Później poradziłem sobie z pitagorsa, żeby uzależnić 3 bok tego małego trójkąta o a i b i na końcu jest pole 1/2bok x bok ( bo był to trójkąt prostokątny

Wiadomo jak to maturze, mogłem to źle robić. Wynik bardzo brzydki ale teoretycznie był. Czy jest to poprawne?
Robiłem podobnie, uzaleznilem przeciwprostokatna jako \(\sqrt{} a^2 + b^2\) potem ze wzrou na hc w trojkacie prostokatnym mialem wyprowadzona wysokosci, wynik brzydki ale jakiś był
Arko123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2012, 20:56
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: Arko123 »

CKE chyba sa robi z nas jaja :D takiej prostej matury to jeszcze nie widziałem. 100% na 99% ;D Zreszta podobnie, jak z podstawowej. Nie wiem, jakie byly poprzednie matury pod wzgledem trudnosci, ale mysle, ze nie byly trudniejsze. Dzieki Bogu na tej maturze nie bylo planimetrii zbyt wiele. Tego sie tylko balem.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Moje zdanie o maturze "Matura dla debili". ZERO MYŚLENIA, same schematy :(
Marcinx26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2011, 20:39
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: Marcinx26 »

Mam jeszcze jeden problem, który bardzo mnie zdenerwował ... ogólnie długo się z tą maturą babrałem i co wy na to : w zadaniu 6, zamiast P= (1/2m +5/2 , m) wziąłem współrzędne prawdopodobnie P=( 1/2m , 5/2m) . Później całe zadanie robiłem jak trzeba, czyli funkcja i wartość min/max. Brakło mi czas na sprawdzenie i dopiero teraz to zauważyłem. Jak takie coś oceniają? :lol:
Piog
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Piog »

OBIBOK pisze:Ale przecież wtedy zakładasz, że one po dodaniu do drugiej liczby 8 tworzą ciąg arytmetyczny w tej samej kolejności, a chyba nie można tak zakładać?
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 8, to ciąg ten zmieni
się w arytmetyczny. Jeżeli zaś do ostatniej liczby nowego ciągu arytmetycznego dodamy 64,
to tak otrzymany ciąg będzie znów geometryczny. Znajdź te liczby. Uwzględnij wszystkie
możliwości.
Arko123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2012, 20:56
Płeć:

Re: Matematyka Roz 2012

Post autor: Arko123 »

Marcinx26 pisze:Mam jeszcze jeden problem, który bardzo mnie zdenerwował ... ogólnie długo się z tą maturą babrałem i co wy na to : w zadaniu 6, zamiast P= (1/2m +5/2 , m) wziąłem współrzędne prawdopodobnie P=( 1/2m , 5/2m) . Później całe zadanie robiłem jak trzeba, czyli funkcja i wartość min/max. Brakło mi czas na sprawdzenie i dopiero teraz to zauważyłem. Jak takie coś oceniają? :lol:
Z tego co pamietam, to moja Pani porfesor moiwla, ze za takie cos na rozszerzeniu traci sie bardzo duzo punktow. W przeciwenstwie do podstawowej, na ktorej to jest malutka strata.
pwc
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 04 mar 2012, 20:17
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: pwc »

a niby dlaczego? jak uzależniłem m od x i y i współrzędne P były (x;2x-5). dalej te same wyniki wychodzily wiec tu chodzi tylko o zmienną, a możesz sobie wziąć jaką chcesz

@edit aa sorki Marcin nie widziałem ze tam błąd jest
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 14:23 przez pwc, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ