VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 maja 2011, 23:26
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Do Sagittariuse i czarny990
Sorry chłopaki ale naprawdę jak już ktoś powiedział tak się do kwadratu nie podnosi
Jeżeli zrobiliście tak: \(2sinx +2 \sqrt{3}cosx+ \sqrt{2}tgx+ \sqrt{6}=0 \quad\quad /^2\)
I Wyszło tak: \(4sin^2x +12cos^2x+ 2 \frac{sin^2x}{cos^2x} + 6=0\)
To coś wam się pomieszało. To jest taka sama operacja jak zrobić takie coś :
\(a+b=0\quad\quad/^2\)
\(a^2+b^2=0\)
Jak wiadomo jest to raczej błędne bo na kwadrat dwóch liczb to mamy wzór:\((a+b)^2=(a^2+2ab+b^2)\)
A i z podnoszeniem do kwadratu równania trzeba uważać bo jeżeli nie wiemy że Prawa i Lewa strona są liczbami tych samych znaków to raczej nie stosujemy tego zabiegu.
Sorry chłopaki ale naprawdę jak już ktoś powiedział tak się do kwadratu nie podnosi
Jeżeli zrobiliście tak: \(2sinx +2 \sqrt{3}cosx+ \sqrt{2}tgx+ \sqrt{6}=0 \quad\quad /^2\)
I Wyszło tak: \(4sin^2x +12cos^2x+ 2 \frac{sin^2x}{cos^2x} + 6=0\)
To coś wam się pomieszało. To jest taka sama operacja jak zrobić takie coś :
\(a+b=0\quad\quad/^2\)
\(a^2+b^2=0\)
Jak wiadomo jest to raczej błędne bo na kwadrat dwóch liczb to mamy wzór:\((a+b)^2=(a^2+2ab+b^2)\)
A i z podnoszeniem do kwadratu równania trzeba uważać bo jeżeli nie wiemy że Prawa i Lewa strona są liczbami tych samych znaków to raczej nie stosujemy tego zabiegu.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Niestety, ale skorzystanie ze wzoru jest w tym przypadku równoważne z uzyskaniem 0 punktów.daanielooo pisze:A mnie ciekawi zadanie z trapezem, wzór na ten odcinek mieliśmy podany przy okazji właściwosci trapezow. Zaznaczam ze prawidłowo na górze powinien być modul z a-b. powiem szczerze ze to był pierwszy pomysł na to zadanie, 6pktow by dali? Ciężko powiedzieć, pewnie autor zadania nie wiedział ze można to w tak banalny sposób policzyc i jak najbardziej przyłączam się em prośby o jeszcze jeden arkusz.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2011, 10:14
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Wydaje mi się ze wsl1993_ może mieć racje. Zauważ Kamil że bardzo podobna sytuacja była na ubiegłorocznej maturze z zadaniem z prawdopodobienstem - bodajże ostatnie. Autor nie pomyslał że jest możliwe rozwiązanie zadania dosłownie w jednej linijce, jednak logicznie wszystko się pokrywalo z prawda i nie mogli nie przyznać maksa.
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Też tak uważam, to jest znany wzór dotyczący dowolnego trapezu, nauczył mnie go mój profesor. W zadania jest policz a nie udowodnij więc sam nie wiem co myśleć
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Znany? Otóż nie, ja go np. nie znałem, sam musiałem go wyprowadzić. Tego wzoru nie ma na tablicach maturalnych jak i nie jest podawany w podręcznikach licealnych.Marcinx26 pisze:Też tak uważam, to jest znany wzór dotyczący dowolnego trapezu, nauczył mnie go mój profesor. W zadania jest policz a nie udowodnij więc sam nie wiem co myśleć
@daanielooo: to nie jest podobna sytuacja...
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Mam pytanie odnoście zadania nr 1.
Wyznaczamy sobie punkty A i B:
\(A=(-x;y) \Rightarrow A=(-x;\frac{3}{x})
B=(x;y) \Rightarrow B=(x;\frac{3}{x})\)
Dlaczego nie jest tak ,że
\(A=(-x;y) \Rightarrow A=(-x;\frac{3}{-x})
B=(x;y) \Rightarrow B=(x;\frac{3}{x})\)
Chodzi mi o to, że punkt A będzie miał ujemną współrzędna iksową i żeby wartośc "y" wyszła dodatnia, to trzeba by było postawić minus przed x. Dlaczego tak nie robimy w tym przypadku?
Wyznaczamy sobie punkty A i B:
\(A=(-x;y) \Rightarrow A=(-x;\frac{3}{x})
B=(x;y) \Rightarrow B=(x;\frac{3}{x})\)
Dlaczego nie jest tak ,że
\(A=(-x;y) \Rightarrow A=(-x;\frac{3}{-x})
B=(x;y) \Rightarrow B=(x;\frac{3}{x})\)
Chodzi mi o to, że punkt A będzie miał ujemną współrzędna iksową i żeby wartośc "y" wyszła dodatnia, to trzeba by było postawić minus przed x. Dlaczego tak nie robimy w tym przypadku?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2011, 10:14
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
już chyba rozumiem. tutaj pewnie było takie założenie że x>0 i dlatego "y" nie mógł być ujemny i stąd tak zapisane wzory na punkty A i B
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Również jestem za tym by była jeszcze jedna maturka. Może tylko dla abonamentowców chociaż.