VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Czy jeżeli w zadaniu 7 skorzystał bym ze wzoru (a-b)/2 to czy otrzymał bym za nie 6pkt?
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 mar 2012, 17:04
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Faktycznie ten odcinek jest równy odcinkowi łączocego środki ramion odjąć długość krótszej podstawy - wynosi \(\frac{21}{2}\) -9 wychodzi \(\frac{3}{2}\) tylko kto mądrzejszy wpadnie jak to wystarczająco dobrze uzasadnićMarcinx26 pisze:W zadaniu 7 na rozszerzeniu można było użyć wzoru na odcinek łączący środki przekątnych? No ale wtedy to za krótkie i zero zabawy
W zadaniu 6. zamieniłem tgx na sinx/cosx, skróciłem w pierwszym wyrażeniu przy zastrzeżeniu, potem podniosłem do kwadratu i wyszło:
\(4sin^2x+12cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4sin^2x+4cos^2x+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4(sin^2x+cos^2x)+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0 /cos^2x
8cos^4x+10cos^2x+2sin^2x=0
8cos^4x+10cos^2x+2-2cos^2x=0
8cos^4x+8cos^2x+2=0
t=cos^2x
\Delta =0
t=- \frac{1}{2} -sprzecznosc\)
Gdzie popełniłem bład w tym rozumowaniu ?
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Witam,
mógłbym kogoś prosić o wskazanie błędu w moim rozwiązaniu zad nr 9?
1. Wybieram 4 miejsca spośród 6-ciu dla liczb parzystych: \({ 6\choose 4}\), liczby parzyste mogę dobrać na \(5^4\) sposobów i liczby nieparzyste na \(5^2\), czyli łącznie \({ 6\choose 4} \cdot 5^4 \cdot 5^2\)
2. Odejmuje te liczby z cyfrą "0" na początku: wybieram 2 miejsca spośród 5-ciu dla liczb nieparzystych: \({ 5\choose 2}\), wybieram dwie liczby nieparzyste: \(5^2\), wybieram 3 liczby parzyste(bo pierwszą już ustaliłem-jest nią "0"):\(5^3\), czyli łacznie: \({ 5\choose 2} \cdot 5^3 \cdot 5^2\)
Oczywiście odejmuję w/w przypadki jednak nie otrzymuje poprawnego wyniku
Z góry dziękuję za odpowiedź oraz pozdrawiam
mógłbym kogoś prosić o wskazanie błędu w moim rozwiązaniu zad nr 9?
1. Wybieram 4 miejsca spośród 6-ciu dla liczb parzystych: \({ 6\choose 4}\), liczby parzyste mogę dobrać na \(5^4\) sposobów i liczby nieparzyste na \(5^2\), czyli łącznie \({ 6\choose 4} \cdot 5^4 \cdot 5^2\)
2. Odejmuje te liczby z cyfrą "0" na początku: wybieram 2 miejsca spośród 5-ciu dla liczb nieparzystych: \({ 5\choose 2}\), wybieram dwie liczby nieparzyste: \(5^2\), wybieram 3 liczby parzyste(bo pierwszą już ustaliłem-jest nią "0"):\(5^3\), czyli łacznie: \({ 5\choose 2} \cdot 5^3 \cdot 5^2\)
Oczywiście odejmuję w/w przypadki jednak nie otrzymuje poprawnego wyniku
Z góry dziękuję za odpowiedź oraz pozdrawiam
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
Zadanie 31 w podstawie trochę za łatwe jak na 6 punktów.Ogólnie matura prosta.Mam nadzieje na podobną w maju.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 kwie 2012, 16:48
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
odnosnie zad 9 nie uwzględniles miejsca dla liczb nieparzystych. Tak mi sie wydaje..
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
probowalem robić tak samo i lipa, podpisuje się pod pytaniemsagittariuse pisze: \(4sin^2x+12cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4sin^2x+4cos^2x+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4(sin^2x+cos^2x)+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0 /cos^2x
8cos^4x+10cos^2x+2sin^2x=0
8cos^4x+10cos^2x+2-2cos^2x=0
8cos^4x+8cos^2x+2=0
t=cos^2x
\Delta =0
t=- \frac{1}{2} -sprzecznosc\)
Gdzie popełniłem bład w tym rozumowaniu ?
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 kwie 2012, 16:19
- Podziękowania: 1 raz
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
tak sie nie podnosi do kwadratuczarny990 pisze:probowalem robić tak samo i lipa, podpisuje się pod pytaniemsagittariuse pisze: \(4sin^2x+12cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4sin^2x+4cos^2x+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4(sin^2x+cos^2x)+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0
4+8cos^2x+2 \frac{sin^2x}{cos^2x}+6=0 /cos^2x
8cos^4x+10cos^2x+2sin^2x=0
8cos^4x+10cos^2x+2-2cos^2x=0
8cos^4x+8cos^2x+2=0
t=cos^2x
\Delta =0
t=- \frac{1}{2} -sprzecznosc\)
Gdzie popełniłem bład w tym rozumowaniu ?
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
to nie jest podniesienie do kwadratu...
mnozyl całe wyrażenie przez \(cos^{2}x\)
też przyłączam się do prośby o jeszcze 1 maturę
mnozyl całe wyrażenie przez \(cos^{2}x\)
też przyłączam się do prośby o jeszcze 1 maturę
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 01 lis 2011, 20:51
- Podziękowania: 8 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
A odnośnie zadania z trapezem:
Z treści zadania wynika że dla dowolnego trapezu odległość ta jest taka sama więc rysuję sobie trapez, dla ułatwienia prostokątny (o podstawach 9 i 12) w układzie współrzędnych, wyznaczam środki przekątnych i liczę odległość między nimi.
Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
Z treści zadania wynika że dla dowolnego trapezu odległość ta jest taka sama więc rysuję sobie trapez, dla ułatwienia prostokątny (o podstawach 9 i 12) w układzie współrzędnych, wyznaczam środki przekątnych i liczę odległość między nimi.
Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2011, 10:14
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
A mnie ciekawi zadanie z trapezem, wzór na ten odcinek mieliśmy podany przy okazji właściwosci trapezow. Zaznaczam ze prawidłowo na górze powinien być modul z a-b. powiem szczerze ze to był pierwszy pomysł na to zadanie, 6pktow by dali? Ciężko powiedzieć, pewnie autor zadania nie wiedział ze można to w tak banalny sposób policzyc i jak najbardziej przyłączam się em prośby o jeszcze jeden arkusz.
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 kwie 2012, 16:19
- Podziękowania: 1 raz
Re: VIII próbna matura 2012 z zadania.info
to sobie zobacz co on zrobił-4 wyrażenia po lewej stronie podniósł do kwadratu, każde oddzielniewawrys93 pisze:to nie jest podniesienie do kwadratu...
mnozyl całe wyrażenie przez \(cos^{2}x\)
też przyłączam się do prośby o jeszcze 1 maturę
tak się nie robi