Ciąg, w którym \(x_{n+1}/x_n\) jest stałe (nie zależy od n) jest ciągiem geometrycznym. To jest definicja ciągu geometrycznego.d6ominika pisze:Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak w zadaniu 6 dochodzimy do wniosku, że ten ciąg jest geometryczny?
II próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re:
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Pytania odnisnie rozszerzenia:
Czy w 1 zadaniu z wartością bezwzględną wyszły wam trzy brzydkie przedziały?
Czy można wykazać, że liczba \(n^{7}-n\) jest podzielna przez \(7\) robiąć:
\(n^{7}-n=n(n^{6}-1)=n(n+1)(n-1)(n+1)(n-1)(n+1)(n-1)\)
i jako, że tutaj jest \(7\) razy mnozenia to tak ?
I czy w tym zdaniu z okręgiem, trzeba było granicę, bo ja jeszcze jej nie przerabiałem.
Czy w 1 zadaniu z wartością bezwzględną wyszły wam trzy brzydkie przedziały?
Czy można wykazać, że liczba \(n^{7}-n\) jest podzielna przez \(7\) robiąć:
\(n^{7}-n=n(n^{6}-1)=n(n+1)(n-1)(n+1)(n-1)(n+1)(n-1)\)
i jako, że tutaj jest \(7\) razy mnozenia to tak ?
I czy w tym zdaniu z okręgiem, trzeba było granicę, bo ja jeszcze jej nie przerabiałem.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
W pierwszym były brzydkie przedziały.
Rozkład, który napisałeś jest zły, a nawet gdyby był dobry to i tak nic z niego nie wynika.
Oczywiście nie ma tam żadnych granic. Dlaczego akurat to zadanie skojarzyło Ci się z granicami?
Rozkład, który napisałeś jest zły, a nawet gdyby był dobry to i tak nic z niego nie wynika.
Oczywiście nie ma tam żadnych granic. Dlaczego akurat to zadanie skojarzyło Ci się z granicami?
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Oj nie, pomyliłem się, chodziło mi o 3 zadanie, i kojarzy mi się z granicą bo jest napisane, że leży najbliżej prostej.
To jak zrobić to z tym wykazaniem podzielności przez 7? I zadanie 7 z wielomianem.
To jak zrobić to z tym wykazaniem podzielności przez 7? I zadanie 7 z wielomianem.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Mam pytanie co do zadania 1. z tej matury:
Czy dla x=-7 nie powinien być rozważony osobny przypadek?
Wydaje mi się że dla x=-7 oba wyrażenia pod wartością bezwzględną powinny być dodatnie.
Czy dla x=-7 nie powinien być rozważony osobny przypadek?
Wydaje mi się że dla x=-7 oba wyrażenia pod wartością bezwzględną powinny być dodatnie.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Dla x=-7 wyrażenia nie są dodatnie, tylko są równe 0, więc wartość bezwzględną możemy opuszczać tak: |x|=x, ale możemy też tak: |x|=-x. Nie ma to znaczenia, bo to jest zero.
Ogólnie, jeżeli mamy wyrażenie |x-a| to możemy rozważać przypadki \(x\geq a\) i \(x<a\), albo \(x>a\) i \(x\leq a\). Nie ma to znaczenia, ważne jest tylko, żeby x=a wrzucić do jednego z przedziałów.
Ogólnie, jeżeli mamy wyrażenie |x-a| to możemy rozważać przypadki \(x\geq a\) i \(x<a\), albo \(x>a\) i \(x\leq a\). Nie ma to znaczenia, ważne jest tylko, żeby x=a wrzucić do jednego z przedziałów.
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 221 razy
- Płeć:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Źle odczytałem zadaniemaqok pisze:Mamy punkty...
A(0;5)
odległość od A do drugiej prostej (tj. szukana):
A(0;5)
2x-y-5=0
\(\frac{|-5-5|}{ \sqrt{5} } = \frac{10}{ \sqrt{5} }= 2 \sqrt{5}\).