II próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
no jakbym podzielił wielomian przez n - 7
nie byłoby reszty, to byłby podzielny przez 7.
a skoro dał resztę, to aby był podzielny ( w zbiorze całkowitym )
to reszta musi się dzielić przez 7, bez ułamka.
może źle zrobiłem, ale tak kombinowałem.
jakby 7 byłabyt miejscem zerowym tego wielomianu. o to mi chodziło,
ale ma resztę, i wtedy reszta musi dzielić się przez 7.
nie byłoby reszty, to byłby podzielny przez 7.
a skoro dał resztę, to aby był podzielny ( w zbiorze całkowitym )
to reszta musi się dzielić przez 7, bez ułamka.
może źle zrobiłem, ale tak kombinowałem.
jakby 7 byłabyt miejscem zerowym tego wielomianu. o to mi chodziło,
ale ma resztę, i wtedy reszta musi dzielić się przez 7.
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
Giovanna
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82e_twierdzenie_Fermata
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Jedyną rzeczą jaką wykazałeś to to, że
\(7^7-7=823536\)
Czyli udowodniłeś wzór dla \(n=7\). Przeanalizuj jeszcze raz co napisałeś
Dla \(n \neq 7\) pierwszy wielomian się nie zeruje i nie wiemy czy dzieli się przez 7
Przy dzieleniu wielomianu przez czynnik liniowy \(x-a\) reszta nam mówi ile jest równe \(w(a)\)
\(7^7-7=823536\)
Czyli udowodniłeś wzór dla \(n=7\). Przeanalizuj jeszcze raz co napisałeś
Dla \(n \neq 7\) pierwszy wielomian się nie zeruje i nie wiemy czy dzieli się przez 7
Przy dzieleniu wielomianu przez czynnik liniowy \(x-a\) reszta nam mówi ile jest równe \(w(a)\)
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Przede wszystkim to pozdrawiam twórców zadań. Wykonujecie kawał dobrej roboty, trzymajcie tak dalej.
Według mnie ten arkusz trochę prostszy od tego sprzed tygodnia.
Mam tylko pytanie do zad.9 Czy można było założyć, że punkt P(3,-4) jest środkiem odcinka, który zaczyna się w początku układu współrzędnych i kończy w punkcie S (6,-8) - (to jest środek okręgu). Czyli punkt P byłby jednocześnie punktem przecięcia się przekątnych deltoidu. ( Deltoid powstał mi z punktu A,S i punktów styczności)?
Według mnie ten arkusz trochę prostszy od tego sprzed tygodnia.
Mam tylko pytanie do zad.9 Czy można było założyć, że punkt P(3,-4) jest środkiem odcinka, który zaczyna się w początku układu współrzędnych i kończy w punkcie S (6,-8) - (to jest środek okręgu). Czyli punkt P byłby jednocześnie punktem przecięcia się przekątnych deltoidu. ( Deltoid powstał mi z punktu A,S i punktów styczności)?
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
Trudniejsza? W życiu, poziom II matury spadł o wiele, mam nadzieję, że następne będą o wiele trudniejsze.rlk120 pisze:Dla mnie ta matura rozszerzona trudniejsza od poprzedniej, tylko 2 zadania w całości zrobiłem dobrze (z wart.bezwględną i prawdopodobieństwem), reszta poza moim zasięgiem niestety. Podstawa około 70%.
Re: Re:
No nie wiem, dla mnie była trudniejszakamil13151 pisze:Trudniejsza? W życiu, poziom II matury spadł o wiele, mam nadzieję, że następne będą o wiele trudniejsze.rlk120 pisze:Dla mnie ta matura rozszerzona trudniejsza od poprzedniej, tylko 2 zadania w całości zrobiłem dobrze (z wart.bezwględną i prawdopodobieństwem), reszta poza moim zasięgiem niestety. Podstawa około 70%.
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Ale jakim cudem w zadniu 4 na poz rozsz środkowa AD może być prostopadła do boku AC? chyba do boku BC?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2011, 10:14
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Jak definiujesz punkt P? Punkt (3,-4) jest środkiem odcinka łączącego początek układu O z punktem S - to jest fakt. Jeżeli jednak punkt P to dla Ciebie punkt przecięcia przekątnych, to nie ma powodu, dla którego P miałby być środkiem odcinka OS. W ogóle początek układu (0,0) nie odgrywa tu jakiejś specjalnej roli.puket17 pisze:Czy można było założyć, że punkt P(3,-4) jest środkiem odcinka, który zaczyna się w początku układu współrzędnych i kończy w punkcie S (6,-8) - (to jest środek okręgu). Czyli punkt P byłby jednocześnie punktem przecięcia się przekątnych deltoidu.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Żaden problem - popatrz na rysunek w rozwiązaniu.werkasss pisze:Ale jakim cudem w zadniu 4 na poz rozsz środkowa AD może być prostopadła do boku AC? chyba do boku BC?