II próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
II próbna matura 2012 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze II próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/9834253
Do jutra (11 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/9834253
Do jutra (11 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Czy przypadkiem w zadaniu 4, w arkuszu rozszerzonym nie ma błędu w treści?
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2011, 10:14
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
a ja drugie tak zrobiłem:
wystarczy podzielić przez ( n - 7 )
\(n^7 - n =(n-7)( n^6 + 7n^5 + 49n^4 + 343n^3 + 2401n^2 + 16807n + 117648) + 823536\)
wielomian jak i reszta są podzielne przez 7, stąd całość jest podzielna przez 7.
wystarczy podzielić przez ( n - 7 )
\(n^7 - n =(n-7)( n^6 + 7n^5 + 49n^4 + 343n^3 + 2401n^2 + 16807n + 117648) + 823536\)
wielomian jak i reszta są podzielne przez 7, stąd całość jest podzielna przez 7.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
Dlaczego wielomian dzieli się przez 7?KamilWit pisze:a ja drugie tak zrobiłem:
wystarczy podzielić przez ( n - 7 )
\(n^7 - n =(n-7)( n^6 + 7n^5 + 49n^4 + 343n^3 + 2401n^2 + 16807n + 117648) + 823536\)
wielomian jak i reszta są podzielne przez 7, stąd całość jest podzielna przez 7.
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
Odnośnie zadania 9 obliczyłem po prostu równania funkcji liniowych, podstawiłem pod okrąg otrzymałem punkty. Obliczyłem odległość między tymi punktami.
Zadanie 3
Nie pomyślałem tak jak w przedstawionym rozwiązaniu, dlatego obliczyłem punkty wierzchołka \(W(x_w, y_w)\) a następnie obliczyłem odległość tego punktu od prostej \(y + 4 = 0\). Następnie obliczyłem najwyższą wartość licznika, wychodzi to samo
Ogólnie zaliczyłem wycieczkę do Warszawy przez Pragę Reszta zadań tak samo.
Zadanie 3
Nie pomyślałem tak jak w przedstawionym rozwiązaniu, dlatego obliczyłem punkty wierzchołka \(W(x_w, y_w)\) a następnie obliczyłem odległość tego punktu od prostej \(y + 4 = 0\). Następnie obliczyłem najwyższą wartość licznika, wychodzi to samo
Ogólnie zaliczyłem wycieczkę do Warszawy przez Pragę Reszta zadań tak samo.
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: II próbna matura 2012 z zadania.info
hmm chciałem go zapisać w formiesupergolonka pisze:Dlaczego wielomian dzieli się przez 7?KamilWit pisze:a ja drugie tak zrobiłem:
wystarczy podzielić przez ( n - 7 )
\(n^7 - n =(n-7)( n^6 + 7n^5 + 49n^4 + 343n^3 + 2401n^2 + 16807n + 117648) + 823536\)
wielomian jak i reszta są podzielne przez 7, stąd całość jest podzielna przez 7.
W(x) = Q ( x ) * P ( x ) + r ( x )
a sam wielomian podzieliłem przez 7
czyli a = 7
czyli dzielę przez n - 7
dzielenie dało resztę , która jest podzielna przez 7, stąd całość jest podzielna przez 7 ?
? bo wielomian właśnie podzieliłem przez 7, a reszta dzieli się bez ułamków.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: