Matura MAJ 2009 Matematyka

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Elwircia88
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Elwircia88 »

ja tez nie mialam z tym problemu tylko sie zastanawiam bo mi wyszlo tak jak agathaecs pierwiastek z 7 a wszyscy mowia ze z 5;p a co do tego rownolegloboku to tam trzeba bylo zaznaczyc rownoleglobok czy 4 proste??? bo nie pamietam jak tam bylo...
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

Post autor: kamilj90 »

a ktoś może robił te zadanie na dowodzenie z okręgami w ten sposób, że \((R-r)^2 + (R-r)^2 = (R+r)^2\) poprostu z twierdzenia Pitagorasa i wychodziły 2 pierwiastki z czego jeden był sprzeczny i wystarczyło wyciągnąć r przed nawias i się skracało później w stosunku, poprawnie wg Was?
pawel1309
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 maja 2009, 13:45

Post autor: pawel1309 »

danzel26 pisze:a to swietnie;p wyliczales moze te wspolczyniki przy wielomianie?? bo ja jestem pewnien tylko wspolczynnika "a" ale za to jesli b bede mial dobrze to c tez:D
b=10 bodajze, a c=-8? coś tak kojarze, a w podpunkcie c) jak wyszło? tam było podane bodajze a i cos jeszcze

obawiam się, że w zad z trapezem źle policzyłem skalę, bo wyszło mi chyba poniżej 100. tzn obliczyłem skale, a potem przyrównałem chyba nie te boki z drugiego trójkąta
Kremiak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2009, 19:21

Post autor: Kremiak »

1. zbior w ksztalcie rownolegloboku punkt P nalezy do funkcji
2. W(x)=0 dla 0,5 1,5 -1,5
3. m=0 i m<2,+nieskonczonosc)
4.170monet -w 13 dniu (po poludniu) najmniej monet.
5.Ciag geometryczny q=4 . Z sumami wyszlo mi ze 4 >1 wiec , chyba dobrze
6.Prawdopodobienstwo n(0,3) czyli kul 4 lub 8
7.Stereometria Alfa - 1/4 , P - pierwiastek z 5 razy a , razy ( calosc przez 4 ) - sry za zapis XD
8.Okrag narysowalem i wyszla mi prosta -3/4x -1=y
Dowody latwe ( teog za 3 pkt nie wspominam ) a ten z okregami zrobilem z przekatnych kwadratu ( na zadania.info bylo takie zadanie i na szczescie je kiedys robilem : P ) .
Przdzieal mi wyszedl (0,Pi/2) (Pi/3,Pi/2) - zapomnialem o czesci po prawej stronie
Kremiak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2009, 19:21

Post autor: Kremiak »

W zadaniu z okregami to sobie zapiszcze ze przekatna = przekatna ( tylko inaczej ich wzory zapisane ) , cos sie wylaczy podzieli jest piknie : P
kosia71
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2009, 18:46

Post autor: kosia71 »

też jestem dobrej myśli :)
adyry
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 09 maja 2009, 22:24

Post autor: adyry »

Powie ktoś w końcu jak skarbiec rozwiązać? nurtuje mnie on -> ja napisałem taki wzór rekurencyjny a(n) = a(n-1) + 2n - 50
torcikzkremem
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2009, 09:05

Post autor: torcikzkremem »

ja to z okręgami liczyłam na twierdzenie Talesa... nie wiem czy to dobry sposób, ale wyszło tak jak miało wyjść;)
arek1713
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 13 maja 2009, 14:12
Podziękowania: 7 razy

v

Post autor: arek1713 »

Rozwiązanie zadania z dwoma okręgami stycznymi:
http://img21.imageshack.us/img21/3968/13052009463.jpg

rozwiąze ktos prawdopodobienstwo ?
matti90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 02 kwie 2009, 17:16

Post autor: matti90 »

a powie mi ktos z tymi ciagami jak wyszlo wam ze 4>1... mi wyszlo ze 1/4 przez 1-4^20<0 czy cos w podobie...
zaqzaq69
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 maja 2009, 11:34

Post autor: zaqzaq69 »

1. cztery rownolegle do siebie funkcje w przedziale <-1;3>
11.sinA=1/4
reszty nie pamietam
adyry
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 09 maja 2009, 22:24

Post autor: adyry »

arek1713 pisze: rozwiąze ktos prawdopodobienstwo ?
Proszę, rozwiązanie z prawdopodobieństwa, z kulkami http://yfrog.com/3ximg1297ij


Rozwiąże ktoś skarbiec i z ciągiem arytm?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 14:42 przez adyry, łącznie zmieniany 5 razy.
Napi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 mar 2009, 18:54

Post autor: Napi »

miało byc cosinus
1. cztery rownolegle do siebie funkcje w przedziale <-1;3>

to jest przedział więc napewno nie równoległobok ograniczony tymi prostymi i przedziałem x
co do tego z tą wykładniczą funkcją to 0 i przedział domknięty od 2 do plus nieskonczonosći

pole przekroju a^2 pier 5 /4 i cos=1/4

co do 1 punkt nalezy
y=2008 * 2009+2009
y=2009(2008+1)
y=2009^2

kule 8 i 4 mam dobry przedział ale napisalem tylko 8(pewnie mi utną punkty)

z kołami banał i tak jak kolega wyżej zrobiłem

prosta styczna

y=-3/4x-1


A=3^2pierw2+2
B=3^pierw2 +3

B=3^pierw2 +1+2
B=9*3^pierw 2+1

z A mamy

A= (3^pierw2 +1)^2
pierwA= 3^pierw2 +1
i podstawiamy do B

B=9pierwA
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 14:35 przez Napi, łącznie zmieniany 1 raz.
agathaecs
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2009, 10:32

Post autor: agathaecs »

jak gadałam z ludźmi z klasy, to tez im pierwiastek z 7 wychodziło, wiec nie wiem...
Nikola6523
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 mar 2009, 18:47

Post autor: Nikola6523 »

kamilj90 pisze:a ktoś może robił te zadanie na dowodzenie z okręgami w ten sposób, że \((R-r)^2 + (R-r)^2 = (R+r)^2\) poprostu z twierdzenia Pitagorasa i wychodziły 2 pierwiastki z czego jeden był sprzeczny i wystarczyło wyciągnąć r przed nawias i się skracało później w stosunku, poprawnie wg Was?
tez tak robilam i mam nadzieje, ze jest dobrze :)
ODPOWIEDZ