Matura MAJ 2009 Matematyka

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Robertinho
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:42

Post autor: Robertinho »

Ja Pisałem Podstawę danzel ;) Jak Ci poszła ?:>
matti90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 02 kwie 2009, 17:16

Post autor: matti90 »

a wracajac do p-a tam wam wyszlo ze nalezy od 1/4 do 3 ? czy cos w podobie...?
kas90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2009, 13:40

Post autor: kas90 »

matzmu pisze:Nie była trudna ,jednak z powodu mojej nieuwagi , stracę trochę punktów .
Mam jeszcze pytanie , czy jeśli na początku zadania ,zrobiłem błąd (chodzi mi tu o wyznaczenie punktu na prostej ) a później liczyłem dobrze ale z tym błędem ,to będę mieć jakieś punkty ,czy zadanie uznawane jest za całe źle???
Pozdro
tez tak zorbilam.. watpie ze beda za to jakies punkty..
Elwircia88
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Elwircia88 »

a ja sobie wyszlam od tego 9pierwiastkow z a i przeksztalcalam do momentu az uzyskalam B;p
danzel26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 kwie 2009, 21:04

Post autor: danzel26 »

Robertinho pisze:Ja Pisałem Podstawę danzel ;) Jak Ci poszła ?:>

moze pogadamy na gg zeby nie zasmiecac za duzo??
torcikzkremem
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2009, 09:05

Post autor: torcikzkremem »

a ja jestem calkiem w pozytywnym nastroju:) myslalam, ze bedzie gorzej, zwlaszcza ze na matematyke zdecydowalam sie dopiero na poczatku trzeciej klasy. Nie zrobilam zadania z tym skarbcem i cos tam jeszcze po drodze zostawilam niedokonczone, ale ogolnie ok;)
Mam nadzieje, ze w piatek po chemii tez bede zadowolona...:P
pawel1309
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 maja 2009, 13:45

Post autor: pawel1309 »

danzel, Robertinho piszcie tutaj, wielu na pewno chciałoby porównać wyniki:) np ja ;)
WalkOn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 22 mar 2009, 09:12

Matura MAJ 2009 Matematyka

Post autor: WalkOn »

Mam pytania odnosnie zadan:
- ciag i sumy
Zrobilem to d-dem nie wprost zalozylem ze stosunek sum jest wiekszy lub rowny od 1/4, przerzucilem 1/4 na lewa strone i doszedlem to nierownosci, gdzie w liczniku byla liczba dodatnia a w mianowniku ujemna
- zadanie na dowod z wykladnikami
Tez d-dem nie wprost. Zalozylem ze lewa strona jest rozna od prawej - wstawilem liczby i wyszla postac, gdzie lewa strona byla taka sama jak prawa, ale miedzy liczbami byl znak roznosci

Myslicie ze za takie rozumowanie dostane punkty?
adyry
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 09 maja 2009, 22:24

Post autor: adyry »

kamilj90 pisze:mi wyszedł x+3/x-3
To dobrze, tylko trzeba było jeszcze x obliczyć z własności ciągu geom. też tak na początku miałem ale nie pasowało mi przy sumach, bo zostawał sam x>od czegoś tam. :)
danzel26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 kwie 2009, 21:04

Post autor: danzel26 »

wiec tak obwod trapeza mi wyszedl 108 trygonometria to 1/3 pole boczne walca wyszlo mi 36 pierwiastko z 3

punkt a wyszedl mi (4,2) a dlugosc odcinka wyszla mi 2 pierwiastki 5 , nie wiem jak prawdopodobienstwo
pawel1309
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 maja 2009, 13:45

Post autor: pawel1309 »

a wiec wszystko jak na razie sie zgadza z moimi obliczeniami:) jedynie obwodu nie pamietam :)
Diomene
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2009, 16:55

Post autor: Diomene »

Zrobiłam wszystko, w zadaniu z monetami rozpoczęłam od liczenia dnia, a nie ilości k monet, więc nie wiem, czy mi zaliczą ;/ Resztę powinnam mieć dobrze, tylko tego nie jestem pewna.
Ok. 90% powinno być ;)
danzel26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 kwie 2009, 21:04

Post autor: danzel26 »

pawel1309 pisze:a wiec wszystko jak na razie sie zgadza z moimi obliczeniami:) jedynie obwodu nie pamietam :)
a to swietnie;p wyliczales moze te wspolczyniki przy wielomianie?? bo ja jestem pewnien tylko wspolczynnika "a" ale za to jesli b bede mial dobrze to c tez:D
agathaecs
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2009, 10:32

Post autor: agathaecs »

rozszerzenie było jednych z trudniejszych z ostatnich lat, mało czasu, a dużo do liczenia.
1)pole przekroju wyszło mi a^2 7^(1/2) i liczyłam z wzory herona i powinno być dobrze, ponieważ o kącie nie mieliśmy pewności, żeby go zastosować, a boki można był łatwo obliczyć.
2) w zależności od parametru to tak jak wszystkim <2, nieskończoność) + 0, wykres banalny
3) kulek było albo 4 albo 8
4) iloraz q=4 a suma wyrazów Sn=2^(2n-1)
5) to w którym trzeba było zaznaczyć zbiór wychłodził fajny równoległobok, banalne moim zdaniem
6) pierwiastki w W(x) to 3/2, -3/2 oraz 1/2
7) dowód z kołami był łatwiutki, podobne zadanie było na kangurze w tym roku, trzeba było wyznaczyć, że przekątna dużego kwadratu to R pierwiastków z 2 i porównać do R + r + r pierwiastków z dwóch i wychodził pięknie stosunek.
8) kolejny dowód, że B=9 pierwiastków z A też banalny
9) na skarbnika mi czasu nie starczyło, ale zapisałam, że jest to suma dwóch ciągów i może z 2 pkt dostane
10) ze styczną nie pamiętam wyniku, ale coś z pierwiastkiem mi wyszło, a b=-1 ;) heh
a ostaniego zadania nie pamiętam,
80% będzie, więc AGH wita ;d;d;d;d;d;d
Dathen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2009, 14:03

Post autor: Dathen »

Czy tylko ja nie miałem problemów ani ze skarbnikiem ani z okręgami? :D
Szkoda tylko, że z innymi, prostszymi miałem problem.
Może 60% będzie (za mało pracowałem w tym roku :( ).
Maturka trudniejsza niż rok temu niestety.
ODPOWIEDZ