Matura MAJ 2009 Matematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tomcas w wiekszości sie zgadza ... ja zrobilem ze 4N=8 tylko to...:/ bo myslalem ze 1 sie nie liczy... tzn zapisalem chyba ze musi byc >=2 i wzialem tylko dwojke ale nie wiem czemu tak zrobilem:| i punkty w plecy:/ w stereometrii mam inaczej pole, wyszlo mi (pierwiastek z 7 przez 4)*a^2 cos takiego... ze skarbcem nie zrobilem... i jeszcze mam jedno pytanie... podobno mialo nie byc nierownosci trygonometrycznych... wiec jak mialem zrobic te zadanie z dziedzina?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Odpowiedzi takie same jak TomCas, z tym, że chyba pole przekroju mam pierwiastek z 5 przez 4 a nie przez 2.
I jeszcze była dziedzina funkcji z logarytmem: otwarte wszędzie od -pi/2 do pi/2 z wyłączenie -pi/3 i pi/3
I jeszcze była dziedzina funkcji z logarytmem: otwarte wszędzie od -pi/2 do pi/2 z wyłączenie -pi/3 i pi/3
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 13:26 przez saher, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 kwie 2009, 14:34
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
W heronie nietrudno o błąd, ja po prostu wziąłem 2/3h podst i z pitagorasa HElwircia88 pisze:z wzoru Herona ale kurde teraz sie zastanawiam co tam moglam zle zrobic ze mi wyszedl ten pierwiastek z 7....
W ciągu były chyba 2 możliwości q -> 4 i -0,7 (albo -0,6) i jak się redukowało w sumie to mi wyszło 1/q > 1/4 i przy 2gim założeniu x nierówność była spełniona. A reszta jak tomcat, tylko nie zrobiłem skarbca i prostej z okręgiem.
A na udowodnienie z 2 okręgami, jeśli ktoś ma wątpliwości to z pitagorasa przekątna dużego kwadratu w którym jest okrąg miała dł. R+(z/2-r) gdzie z było przekątną małego kwadratu - podstawiam pod R/r i wychodzi 3+2pierw2
Ktoś pamięta punktację i może podać jak rozwiązać skarbiec?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 13:35 przez adyry, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
niewiele napisalam z tymi monetami, oraz ten ciag z q tez tam sporo strace...
reszta chyba ok, moze do czegos sie jeszcze przyczepia...
matura w porownaniu do majowej 2008 czy styczniowej 2009 byla potwornie wedlug mnie trudna...
mysle ze bedzie w granicah 80%...
mam pytanko co do jednego zadania:
trzeba bylo wykazac ze B=3pierwiastkow z A - cos takiego
zalozylam ze A,B >0 (bo takie sa)
a ja wykazalam ze B^2=9A
i na koncu napisalam ze jezeli to jest spelnione (B^2=9A) to to tez: B=3pierwiastkow z A
czy to jest ok?
moze ktos sie wypowiedziec )
reszta chyba ok, moze do czegos sie jeszcze przyczepia...
matura w porownaniu do majowej 2008 czy styczniowej 2009 byla potwornie wedlug mnie trudna...
mysle ze bedzie w granicah 80%...
mam pytanko co do jednego zadania:
trzeba bylo wykazac ze B=3pierwiastkow z A - cos takiego
zalozylam ze A,B >0 (bo takie sa)
a ja wykazalam ze B^2=9A
i na koncu napisalam ze jezeli to jest spelnione (B^2=9A) to to tez: B=3pierwiastkow z A
czy to jest ok?
moze ktos sie wypowiedziec )
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:42