Matura MAJ 2009 Matematyka

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

Stosunek dobrze wychodzil :)
saher
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 maja 2009, 17:12

Post autor: saher »

Również wyszło mi k=170 oraz 13 dzień. A jak Wam wyszło prawdopodobieństwo? Ja dałem dwie możliwości (n-liczba kul): n=4 v n=8. Też mam wrażenie, że matura była trudniejsza od próbnej.
Elwircia88
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Elwircia88 »

kurde nie wiem czy to nie przedwczesna radosc ale chyba bardzo dobrze mi poszlo:D wpisujcie wyniki jakie pamietacie to sobie posprawdzamy:D:D:D:D
pp3088
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 maja 2009, 12:29

Post autor: pp3088 »

To zadanie ze skarbcem było chore. Nie zrobiłem również zadania ze stycznymi. Na plus zadania na dowód. Wielomian tez był całkiem fajny, wykres logarytmu również zjadliwy. Przekrój wydaje mi się prosty, aż za prosty pewnie zrobiłem gdzieś błąd. Zadanie z dziedzina całkiem kłopotliwe. Prawdopodobieństwo trudne.

Ja zauważyłem nieciekawą tendencję. Rok temu wszystkie matury z CKE(prócz polskiego, bo ten był teraz na poziomie gim) były znacznie prostsze. Wczoraj na historii po prostu dowalili takimi pytaniami, że ja dziękuje. Za to rozszerzone były łatwiejsze, aż do dziś. Paskudny pech.
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

Prawdopodobieństwo też 4 i 8. Eh, tragedia ;/. Jak myślicie, czy jest szansa na punkty jeżeli ktoś zrobił głupi błąd zaraz na początku? Z wielomianami np. pokręciłem równość i wyszło mi W(x) = (Q(x)+ R(x))*(x-1) zamiast W(x) = Q(x)*(x-1) + R(x)
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

cos alfa 1/4 pole pierw z 5 / 4 a^2 - dotyczy ostatniego zadania,w tym wielomianie byly trzy rozwiazania chyba takie: -3/2,3/2 i chyba 1/2,prawdopodobienstwo mi na pewno nie wyszlo (16 kul),to z funkcja wykladnicza <2,+niesk) u {0}.dziedziny z tym logarytmem i cosinusem nie pamietam dokladnie,mniej wiecej cos takiego (-II/2,-II/3)u(-II/3,II/3)u(II/3,II/2) ale nie jestem do konca pewny.To z okregami udowodnilem,to z A i z B tez,punkt P z pierwszego nalezy do wykresu,hmm...co tam jeszcze bylo?
KoniQ
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 mar 2009, 09:37

Post autor: KoniQ »

W 11 zadaniu z ostroslupem zaznaczylem, ze ten przekroj jest katem dwusciennym :|
W zadaniu z skarbcem zakreslilem cala kartke, az w koncu 3 minuty przed czasem wpadlem na genialny sposob i rozwiazalem :D
Z analitycznej nie wiem czy mi uznaja, zrobilem raczej dobrze, ale sposob bardzo dziwny :D
Jeszcze te S19/S20 nie wiem czy mi uznaja dowod ze mniejsze od 1/4 pozniej jak wylaczalem, ale chyba bedzie ok. Reszta zadan nie sprawila mi klopotu.
zaqzaq69
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 maja 2009, 11:34

Post autor: zaqzaq69 »

kamilj90 pisze:Pisałem rozszerzoną i jestem negatywnie zdziwiony... zadanie ze skarbcem to porażka w ogóle, reszta też słabo mi poszła, ogólnie max 40% a jak dobrze pójdzie to nawet nie zdam, mimo tego, że tyle do tej matury się uczyłem...
mam tak samo jak ty :(
naaatasha
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2009, 18:37

Post autor: naaatasha »

Witam wszystkich. :)
Ja pisałam podstawową i ogólnie jestem zadowolona, ale pewnie po ujawnieniu rozwiązań się mocno zdziwię, ale cóż. :lol:

Jak zrobiliście zadanie z prawdopodobieństwem? Mi wyszło \(63/145\), zrobiłam to kombinacjami.
Elwircia88
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Elwircia88 »

mi w tym polu przekroju nie wyszedl pierwiastek z 5 tylko z siedmiu;p ale nie wiem moze cos zle;p
TomCas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2009, 15:35

Post autor: TomCas »

POdam rozwiazania jakie mi wyszly, skorygujcie ze swoimi.

1. zbior w ksztalcie rownolegloboku punkt P nalezy do funkcji
2. W(x)=0 dla 0,5 1,5 -1,5
3. m=0 i m<2,+nieskonczonosc)
4.170monet -w 13 dniu (po poludniu) najmniej monet.
5.Ciag geometryczny q=4 z sumami nie pamietam:D
6.Prawdopodobienstwo 4N=4 lub 4N=8 z rownania wyszlo n<3
7.Stereometria Cos alfa= 0,25 ///P przekroju chyba pierwiastek z 5 przez 2 a^2
8.Okrag narysowalem i wyszla mi prosta -3/4x -1=y
strat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2009, 13:28

Post autor: strat »

A mnie się podobało i poszło mi o niebo lepiej niż na próbnej (zrobiłem wszystko) ale to głównie dlatego że do tamtej się wogóle nie uczyłem (zdaję jeszcze fize więc miałem dużo roboty). Prawdopodobieństwo tez mam 4 i 8 ale obydwa pasują więc jak dla mnie to tak miało byc. Zadanie ze skarbcem mam tez k=170 i 13 dzień, metoda nie do końca idealna. Wykombinowałem jak to zrobić żeby wyszła ładna funkcja kwadratowa ale brakło mi czasu żeby to napisac, więc mam trochę 'po swojemu'.

Co do rozwiązań to:
pierwiastki wielomianu mam na pewno inne, jakieś ułamki generalnie. styczna u mnie y=-3/2x - 1. reszte mam chyba tak samo.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 13:15 przez strat, łącznie zmieniany 1 raz.
danzel26
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 kwie 2009, 21:04

Post autor: danzel26 »

siemka ;p Pisal ktos podstawe??
TomCas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2009, 15:35

Post autor: TomCas »

Ja nie zrobilem funkcji kwadratowej w zadaniu z monetami. POprostu obliczylem ze przez 13dni skarbnik bedzie dokladal mniej niz krol bral a od 14dnia wiecej.
Na podstawie tego sformuowalem wniosek ze najmniej bedzie dnia 13
poras
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 maja 2009, 00:58

Post autor: poras »

pierwsze 3 zadania imo bardzo proste, dalej troche gorzej. zadanie ze skarbcem i to z okręgami chyba najtrudniejsze.
ile wam wyszedł iloraz tego ciągu geometrycznego (x-3 ; x+3 ; 6x-+2) ?
ODPOWIEDZ