No i po maturze

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

owielebny pisze:CKE żeby było fair powinno zmienić klucz i maksymalnie punktować tylko poprawne rozwiązanie, tzn. |AD|=4,2 lub |AD|=15. Ci co mają tylko jeden wynik, powinni mieć odjęte punkty, gdyż w przeciwnym razie oznaczałoby to, że CKE maksymalnie punktuje ŹLE lub niekompletnie rozwiązane zadanie.
Nie zgadzam sie z tym. Tego typu zadania gdzie jest ten ''abstrakcyjny'' drugi przypadek pojawiaja sie na konkursach a nie na maturze. To fakt ze punkt D=B tez jest rozwiazaniem ale moim zdaniem tak samo powinno byc punktowane w tym przypadku podanie jednego jak i dwoch rozwiazan (przede wszystkim dlatego ze dojscie do drugiego rozwiazania nie wymaga zadnych rachunkow).
owielebny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2008, 23:02

Post autor: owielebny »

Hmm... Ja na konkursy nie jeździłem a mimo to zadanie rozwiązałem poprawnie i podałem obie odpowiedzi. Abstrakcja to byłby trójkąt z trzema kątami prostymi,a nie to że pkt. D może pokrywać się z B, bo to tylko jedno z dwóch rozwiązań, które trzeba uwzględnić. To jest matura a nie test po gimnazjum. I tyle.
izaak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2008, 20:43

Post autor: izaak »

A ja mam do was pytanie odnośnie zadania 5. z poziomu podstawowego (tego z ciągiem) podpunkt a). W odpowiedziach nierówność rozwiązywali chyba przekształcając ją do postaci iloczynowej. Ja zakładając, że n należy do naturalnych dodatnich (zresztą było podane w poleceniu) pomnożyłem razy n i wyszło mi tak samo. Wszystkie założenia zapisałem.
Jak myślicie, uznają mi takie rozwiązanie, bo niezbyt się orientuję.
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

owielebny pisze:Hmm... Ja na konkursy nie jeździłem a mimo to zadanie rozwiązałem poprawnie i podałem obie odpowiedzi.
No to wlasciwie czego ty chcesz? Tego zeby innym zabrali punkty nawet jesli sam na tym nie skorzystasz? Zastanow sie co piszesz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

izaak pisze:A ja mam do was pytanie odnośnie zadania 5. z poziomu podstawowego (tego z ciągiem) podpunkt a). W odpowiedziach nierówność rozwiązywali chyba przekształcając ją do postaci iloczynowej. Ja zakładając, że n należy do naturalnych dodatnich (zresztą było podane w poleceniu) pomnożyłem razy n i wyszło mi tak samo. Wszystkie założenia zapisałem.
Jak myślicie, uznają mi takie rozwiązanie, bo niezbyt się orientuję.
Tu jest moje rozwiązanie
http://www.zadania.info/7152772
Jak widzisz zrobiłem tak samo jak ty i to jest dobrze rozwiązane.
izaak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2008, 20:43

Post autor: izaak »

supergolonka pisze:
izaak pisze:A ja mam do was pytanie odnośnie zadania 5. z poziomu podstawowego (tego z ciągiem) podpunkt a). W odpowiedziach nierówność rozwiązywali chyba przekształcając ją do postaci iloczynowej. Ja zakładając, że n należy do naturalnych dodatnich (zresztą było podane w poleceniu) pomnożyłem razy n i wyszło mi tak samo. Wszystkie założenia zapisałem.
Jak myślicie, uznają mi takie rozwiązanie, bo niezbyt się orientuję.
Tu jest moje rozwiązanie
http://www.zadania.info/7152772
Jak widzisz zrobiłem tak samo jak ty i to jest dobrze rozwiązane.
dzięki.
owielebny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2008, 23:02

Post autor: owielebny »

Psikus nie chce żeby zabierali komukolwiek punkty za dobrze rozwiązane zadanie, ale chyba sam rozumiesz, że za złe rozwiązanie punkty sie raczej nie należą.
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

Zle rozwiazanie to by bylo gdyby ktos napisal np. \(|AD|=4\). A jak ktos napisal \(|AD|=4,2\) to ma dobrze. Jesli uwzglednil drugi przypadek to tez ma dobrze. A skoro CKE dalo takie przykladowe rozwiazanie to oznacza ze tego wlasnie oczekiwali od maturzysty, a jesli tan napisal wiecej to nie szkodzi. A to ze ich przyznanie sie do bledu byloby dla nich kompromitacja to juz inna sprawa...
Hooney
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2008, 23:19

Post autor: Hooney »

A ja sie zastanawiam nad zadaniem z ciagami. Przeprowadzilem tam troche inny dowod i wydaje mi sie ze jest on poprawny aczkolwiek chcialbym zeby ktos mi to potwierdzil.
Rozbilem dowod na 2 przypadki najpierw a rowne 0 czyli wiadomo ze jak a rowne 0 to zeby byl i ciag arytmetyczny i geometryczny musi byc a = b = c bo kazda liczba pomnozona przez 0 rowna sie 0.
I drugi przypadek a =/= 0
I tutaj wyszedlem od tego ze b= a + r c = a + 2r b = aq c = aq[2]
i teraz porownalem
a + r = a q
a + 2r = aq[2]

r = a q - a
a + 2 aq - 2 a = aq[2]

r= aq - a
aq[2] - 2aq - a = 0 i tutaj korzystajac z tego ze a=/= podzielilem przez a skad wyszedl wzor skroconego mnozenia :

(q-1)[kwadrat] = 0 czyli q = 1 podstawiajac do r = aq - a wychodzi mi r = 0 co potwierdza teze zadania ;>. Co sadzicie o takim rozwiazaniu ? bedzie za to max czy w ogole nic ? czy jak ? :P
owielebny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2008, 23:02

Post autor: owielebny »

nie nie, źle mnie zrozumiałeś. Jeśli ktoś napisał |AD|=4,2 i koniec, to nie ma dobrze rozwiązanego zadania, bo brakuje mu drugiego rozwiązania jakim jest |AD|=15. Chyba nie powiesz mi, że zadanie rozwiązane połowicznie jest dobrze roziwiązane?? To że CKE zamieściło takie rozwiązanie zadania świadczy tylko o tym, że go nie potrafili(sic!) rozwiązać prawidłowo, a nie że ci co mają jedno rozwiązanie mają zadanie dobrze(mają dobrze ale tylko w połowie). CKE już się skompromitowało tymi maturami i jak bedą dalej iść tak w zaparte ze wszystkim to tym gorzej dla nich.


Hooney: ja też obliczyłem r=0 i q=1 tylko doszedłem do tego w jeszcze inny sposób:-) rozwiązanie to jest dobre, gdyż wynika z niego że ciągi te są stałe, więc każdy następy wyraz ciągu równa się poprzedniemu. Myślę że dadzą maksa za takie rozwiązanie:-)

edit: Hooney jednak zrobiłem to identycznie tak jak ty:-)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, 23:33 przez owielebny, łącznie zmieniany 1 raz.
alternative22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 28 kwie 2008, 11:26

Post autor: alternative22 »

a ja po prostu napisalem
a=a
b=a+r
c=a+2r

i z wlasnosci ciagu geometrycznego:

(a+r)^2=a(a+2r)
i to jak sie policzy to wychodzi
r^2=0 (a^2 i 2ar sie skraca)
czyli r=0 czyli ciag jest staly

starczy?
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

a ja zrobiłem jeszcze inaczej... wyszlo że q=1 wiec a=b=c i tak zakonczylem zadanie. finito:)
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Do Psikusa i Owielebnego: odnośnie tej dyskusji jak odpowiedź powinna być prawidłowa w zadaniu 12, to obydwaj macie rację. Jest prawdą, że prawidłowe odpowiedzi są dwie i jest prawdą, że jedna z nich jest lekko zdegenerowana. Zdegenerowanie polega na tym, że w treści jest napisane, że punkt D wybrano 'na boku AB'. I tak trafiamy na dyskusję czy wierzchołek jest 'na boku'. W zasadzie tak, ale z lekkimi wątpliwościami. I na tym polega błąd CKE, uczeń nie powinien być stawiany przed takimi wątpliwościami. Zadnie powinno być jasno sformułowane i powinno być jasne jaka jest prawidłowa odpowiedź. W ogóle w całej tej dyskusji jest przerażające to, że dwóch matematyków (w tym jeden profesor) opowiadają mediom, że zadania z matematyki nie da się porządnie ułożyć, że zawsze będą jakieś wątpliwości. A przecież tak nie jest.


Przy okazji, właśnie słyszałem w dzienniku, że mają odwołać Legutkę.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

alternative22 pisze:a ja po prostu napisalem
a=a
b=a+r
c=a+2r

...
Dopisałem taki wariant rozwiązania. Dzięki.

Przy okazji, jest już zestaw podstawowy.

http://www.zadania.info/76863
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

supergolonka pisze:Przy okazji, właśnie słyszałem w dzienniku, że mają odwołać Legutkę.
Hehe, jak najbardziej mu sie to nalezy. Wlasciwie ciezko znalesc w tym roku mature zupelnie bez bledow i niepoprawnych sformulowan, czy polecen.
ODPOWIEDZ