Zadania z matury podstawowej - matematyka 2011

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Pol pisze:Zad. 29 z podstawy (inny sposób niż na zadania.info)
prowadzimy prostą równoległą do AB i przechodzącą przez E, zaznaczamy katy (naprzemianległe) i piszemy że:
.......
Dopisałem, pojawi się za kilka minut.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

supergolonka pisze:
Pol pisze:Zad. 29 z podstawy (inny sposób niż na zadania.info)
prowadzimy prostą równoległą do AB i przechodzącą przez E, zaznaczamy katy (naprzemianległe) i piszemy że:
.......
Dopisałem, pojawi się za kilka minut.

Jak możesz, zerknij jeszcze na rozwiązanie zad.6 w temacie http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 9&start=90
scorpionx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwie 2011, 17:43

zad 6

Post autor: scorpionx »

mi wyszło 4 pierw21 / 3 a nie 4pierw15 /3 ale mogę się mylić
pozdrawiam maturzystów
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

a komu wyszło scorpionx z tym pierwiastkiem z 15? na stronie zadania.info jest pierwiastek z 21
mamam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 12 mar 2011, 21:11

Post autor: mamam »

scorpionx, musiałeś spojrzeć na wyniki przed poprawką. Kiedy będą oficjalne klucze cke? Chodzi już tylko o formalności nie o wyniki ;)
Ramzes
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 lis 2010, 11:58
Płeć:

Post autor: Ramzes »

Kurcze chyba mam źle kombinatorykę z rozszerzenia

Edit: Hah wiedziałem, że na interi jest zły wynik. Ale i tak w tym zad uwzględniłem możliwość, że pozostałe liczby mogą być dwójkami i trójkami czyli mi polecą po pkt. Jak myślicie ile?

Edit2: Supergolonko czy po uwzględnieniu tych 2 i 3 można dostać jeszcze jakieś pkt za to zad? Wiem, że nie znasz klucza ale tak na oko xD
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Jak ktoś chce lepiej zrozumieć problem maksymalnych przedziałów monotoniczności, to polecam zadanie:

Podać przykład funkcji, której maksymalnymi przedziałami monotoniczności są \((-\infty, 0)\) i \((0,\infty)\).
Wskazówka: nie może być ciągła.
escher
mamam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 12 mar 2011, 21:11

Post autor: mamam »

Ramzes, na moje oko ;) wydaje mi się że skoro zadanie z kombinatoryką było za cztery punkty to po jednym za obliczenie miejsc na dwójki, na trójki, za cyfry na pozostałych miejscach i końcowy wynik. Czyli przy błędzie o którym mówisz chyba stracisz 2 punkty.

Nie pamiętam już jakie rozw podaliście do zad. 7, ale można wyznaczyć wzory tych stycznych, a iloczyn ich współczynników kierunkowych = -1 czyli są prostopadłe.

Co myślicie o takich rozw. zad. 12: P(B')=1-0,7 = 0,3
P (A n B') = P(A) + P(B') - P(A u B')
a przecież P(A u B') = P(A) jeśli B' zawiera się w A lub P(A u B') > P(A) jeśli B' nie zawiera się w A
czyli P(A n B') = 0,9+ 0,3 - P(A u B') =< 1,2 - 0,9=0,3 czy to jest poprawnie?
Freelanser
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 kwie 2011, 12:45
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Freelanser »

SIema. Mam 2 pytania do was odnosnie podstawy. Czy zad 33 dalo sie rozwiazac inaczej niz podaje onet/interia oraz czy w zad 26 jak ktoś ma zarowno w podp a i b dobre przedzialy ale otwarte to ma 0 pktow?
4tepian
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 22 mar 2011, 10:57
Otrzymane podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: 4tepian »

Co do zadania 33. Nie wiem jakie jest rozwiązanie na onet/interia, podaj swoje, to sprawdzimy. Prawie zawsze jest kilka sposobów rozwiązań. W zad. 26 a) jeżeli masz otwarte - 0pkt, w b) otwarte - kwestia sporna, zależy od klucza.
adambak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2011, 14:08
Płeć:

Post autor: adambak »

prościutka była rozszerzona ;)

ale kurczę chyba mam jeden błąd.. myślicie że w zadaniu z graniastosłupem, gdzie trzeba było policzyć długość krawędzi, dziedzina była konieczna? mogą obciąć punkt za jej brak? No bo nie oszukujmy się, zanim się zaczęło rozwiązywać już było wiadomo że chodzi o wierzchołek paraboli i nie napisałem tej dziedziny bo wydało mi się masakrycznie oczywiste to :?
piqll
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 sty 2011, 21:56
Płeć:

dziekuję

Post autor: piqll »

Najlepsza strona z zadaniami. Dzień przed uczyłem się rozwiązanych zadań z siecznymi i akurat były podobne. Dziękuję :D :D jeszcze raz!!http://forum.zadania.info/posting.php?m ... =23490&f=2#
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

dowód z geometrii

Post autor: MrVonzky »

czy można uzasadnić to odwrotnym twierdzeniem Talesa?
4tepian
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 22 mar 2011, 10:57
Otrzymane podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: 4tepian »

Które zadanie?
dosiacz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwie 2009, 22:37

matura rozszerzona

Post autor: dosiacz »

W zadaniu z kombinatoryki nie ma informacji, że najpierw ustawiamy dwójki a po nich trójki. Gdyby odwrócić kolejność ustawiania wynik byłby inny. Nie przekonuje mnie wasze rozwiązanie.
ODPOWIEDZ