Zadania z matury podstawowej - matematyka 2011

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ELKS
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 mar 2011, 21:00
Płeć:

Post autor: ELKS »

Ale rozszerzenie dowalili w tym roku. Pisało 65 osób na sali gimnastycznej, ale ja musiałem wylosować miejsce przy komisji. :{ Ogólnie z rozszerzeniem to przegieli. Kurdę jakie trudne to było. Mało które zrobilłem. Na próbnej miałem 54%, a teraz nie wiem czy będzie 30%!!!!
lun
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 mar 2011, 22:29
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: lun »

A mi się wydaje że każdy, kto rozwiązywał próbne arkusze z zadań.info bez problemu sobie dziś z rozszerzeniem poradził. :mrgreen:
Dziękuję jeszcze raz za poświęcenie autorów strony i kawał solidnie wykonanej pracy :)
sanki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2011, 17:06
Płeć:

Post autor: sanki »

Dokładnie, ja też dziękuję za trud włożony w pracę przy stronie. Pomogło mi to nie powiem :)
mamam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 12 mar 2011, 21:11

Post autor: mamam »

też dzięki, chyba nie poszło źle (rozszerzenie) ale kiedy będą wyniki? nie mogę się doczekać bo nie jestem pewna dwóch wyników, brzydkie wyszły
użytkownik1111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2010, 18:23
Płeć:

Post autor: użytkownik1111 »

A w zadaniu 26 w podpunkcie b) nie powinny byc nawiasy otwarte?
rafal4567
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2011, 15:26
Płeć:

Zadania z matury podstawowej - matematyka 2011

Post autor: rafal4567 »

Otwarte - zamknięte, dopuszczalna jest zarówno jedna jak i druga forma.
użytkownik1111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2010, 18:23
Płeć:

Post autor: użytkownik1111 »

Raczej to ma znaczenie.
maciekwbb
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 kwie 2011, 18:09
Płeć:

Post autor: maciekwbb »

Chyba zależy definicji, według takiej licealnej x1<x2 => f(x1)>f(x2) to działają końce. Z drugiej strony jednak funkcja nie jest tam różniczkowalna. Btw jaki wyszedł wam sinus w stereo?
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zadaniainfomm »

Maksymalne przedziały monotoniczności w tym zadaniu powinny być bezdyskusyjnie domknięte ! Otwarte to jest błąd.
Jeśli pada pytanie o przedziały monotoniczności to mogą być i takie i takie a jak o maksymalne przedziały monotoniczności to już nie ma alternatywy.
Ramzes
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 lis 2010, 11:58
Płeć:

Post autor: Ramzes »

Czemu niby przydziale otwarte są błedne?

Btw genialnie przygotowywały matury z zadan.info, w połowie zadana z rozsz zmieściłem się jakoś na połowie dostępnego miejsca, a zadania w porównaniu np. z arkuszami z zadania.info z 2010 były banalne. Licze tak na 90%+
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 20:06 przez Ramzes, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

U mnie nauczyciele mówią, że to kwestia sporna i obie są poprawne :P
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
miki1982
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2011, 19:27
Płeć:

Post autor: miki1982 »

Mam pytanie co do 1 zad. z rozszerzonej kogos kto sie orientuje. nie doszedlem tam do ładnej postaci (k-1)k(k+1) do kwadratu a do czegos takiego: [k(k^2-1)]^2 i udowadnialem ze gdy k jest nieparzyste to k=2n+1 a gdy k parzyste to k = 2n, rozpisałem to co w nawiasach i pokazalem ze liczby te maja dzielniki 2 i 3 co podniesione do kwadratu daje podzielnosc przez 36. Czy jest szansa ze mi to uznają?
mamam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 12 mar 2011, 21:11

Post autor: mamam »

Jeśli wykonałeś te działania poprawnie i prawidłowo rozbiłeś na przypadki (czyli różne reszty) to tak.
Ramzes
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 lis 2010, 11:58
Płeć:

Post autor: Ramzes »

Raczej tak, ja sprowadzilem to do postaci k(k^2-1) i udowodnilem ze wyrazenie jest zawsze parzyste oraz, za pomoca reszt ze zawsze dzieli sie przez 3
użytkownik1111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2010, 18:23
Płeć:

Post autor: użytkownik1111 »

A w zad. 5 jak Wam wyszło, x1=1 i r=3 ?
ODPOWIEDZ