V próbna matura 2009 z www.zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

licze jednak na to ze kolejne matury zadania.info (pozostale 3) beda juz takie bardziej maturalne... :)
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

Prosiłbym o spojrzenie na takie oto rozwiązanie zadania 10 poziomu rozszerz.

Po przekształceniu:
\(f(x)=\frac{ctg x +1}{ctg^2 x}\)
\(t=ctg x\)
\(f(t)=\frac{t+1}{t^2}\) , \(t\in <\frac{\sqrt 3}{3}, \sqrt 3>\) ,
Liczę pochodną:
\(f'(t)=\frac{-t-2}{t^3}\) , \(Df=Df'\)
\(f'(t)=0\) gdy \(t=-2\). Ekstremum funkcji może więc istnieć jedynie w tym punkcie.
Ponieważ druga pochodna\(f''(t)=\frac{2(t+3)}{t^4}\) , i \(f''(-2)>0\) , dla \(t=-2\) funkcja f osiąga minimum. Jako że \(t=-2\) jest poza przedziałem określoności, max/min w przypadku zadanej funkcji osiągane jest dla wartości krańcowych. Po sprawdzeniu, najmniejsza wartość to
\(f(\sqrt {3})=\frac{\sqrt 3 + 1}{3}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, 16:19 przez czachur, łącznie zmieniany 1 raz.
Stary
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 12 lis 2008, 15:01

Post autor: Stary »

mój wynik to coś koło <82%,88%>
magdalena.meler
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2009, 16:55

Post autor: magdalena.meler »

mój wynik to ok.84%, liczę na to, że w maju będzie.. ciut łatwiej?
Awatar użytkownika
kaska90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 29 mar 2009, 17:45

Post autor: kaska90 »

50% .... :/
irek89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 kwie 2009, 16:55

Post autor: irek89 »

Rozszerzenie ok. 70%. Wydaje mi się, że zadanie z wielomianem mocno przesadzone :? ogólnie maturkę oceniam bardzo pozytywnie :)
daniels
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 22 mar 2009, 12:47

Post autor: daniels »

yhm, maturka na pewno nie najtrudniejsza (podstawowa) z dotychczasowych ale, tylko 80 %... cóż trenuje dalej.
UWAGI:
Zadanie 5 i odpowiedz do punktu A jest bledna, niech autor przypomni sobie jaka to postac jest kanoniczna a jaka ogolna.
Zadanie 7 rozwiazanie zbyt ogolnie napisane jak dla mnie, czy ktos moglby bardziej mi to rozpisac, prosze?
, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fl3t05
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 mar 2009, 18:08

Post autor: Fl3t05 »

Na początek oczywiście pokłon w stronę twórców - bardzo fajna matura. Oby tak dalej!

Co do poziomu trudności to IMO plasuje się ona idealnie pośrodku wszystkich matur, które były do tej pory. Trudniejsza od I i II, ale łatwiejsza niż III i IV. Ogólnie jej poziom określiłbym jako średnio-trudny.
Zadanie z wielomianem rzeczywiście było hardkorowe, strasznie dużo liczenia, trochę poklnąłem przy nim, ale mi wyszło. :P
Zepsułem zadanie ze stereometrii, uznałem, że to będzie trójkąt jednak, a nie trapez no i wyszło źle.
Najwięcej problemów sprawiło mi zadanie pierwsze - siedziałem nad nim prawie godzinę, bo uznałem, że jeżeli to dwusieczna, to musi mieć to związek z twierdzeniem o dwusiecznej. Kminiłem, kminiłem, kminiłem aż rozkminiłem, że tym twierdzeniem to ja się mogę podetrzeć i zrobiłem to normalnie. :P Jeszcze jakieś błędy rachunkowe w dwóch zadaniach, mój wynik to 80%.

Ogólnie jestem nawet zadowolony, w maju oczywiście planuję mieć więcej, ale podejrzewam, że ta maturka od CKE będzie jednak łatwiejsza.
Pozdrawiam ;)
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

Podzielam zdanie Fl3t05,III i IV raczej trudniejsze (w szczegolnosci III jak dla mnie) a I i II zdecydowanie latwiejsze.Najwiecej problemow bylo z 1 (ostatecznie 0 punktow,no chyba,ze za rysunek cos jest) i podpunktem b w 6.W 10 w b zapomnialem sobie sprawdzic konce przedzialow i tez nie wyszlo to co trzeba.
I znowu az tydzien czekac na nastepna mature...;)
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Mi też wyszło 80%...

zawaliłam kompletnie stereometrie i powazne bledy w pierwszym... reszta ok :)


PS. Moze ktos jeszcze raz wyjasnic dlaczego ten przekroj to trapez, a nie trojkat, bo moja wyobraznia widzi tam tylko trojkat... :)
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

Również 80%.
Głupie błędy rachunkowe, np w prawdopodobieństwie brałem pod uwagę liczbę 11, która nie należała do przedziału,
w zadaniu z ciągiem zgubiłem cyferkę przy obliczaniu wierzchołka... eh.
Awatar użytkownika
kaska90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 29 mar 2009, 17:45

Post autor: kaska90 »

ja 50%, moj naslabszy wynik w mojej krotkiej karierze -.-
czuje sie spoliczkowana przez sama siebie.
no ale najwazniejsze, ze rozumiem, jakie bledy popelnilam. powinno mi to na dobre wyjsc. :)
szkoda, ze tylko 8 tych probnych matur, bo tak mi sie podobaja.
i szkoda, ze supergolonka nie przygotowuje tej majowej :D
kleksak1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 kwie 2009, 10:31

Post autor: kleksak1990 »

ja napisałem na trochę ponad 60% ...nie zauważyłem kilku naprawdę prosty chwytów, zależności (chociażby w 1 zad) a juz miałem nadzieje, że nie będę tracił punktów na głupotach ;/
mrv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2009, 11:36

Post autor: mrv »

male pytanie do zadania z prawdopodobniestwem.. napisali tam że dla a max 3 b musi byc 10, a przecież 11 jeszce jest. Ja to rozumiem tak że dla a= -3 i a = 3 mozemy miec liczby b=10 i b=11 dla a =2 i a = -2 mozemy miec b=5,6,7,8,9,10,11 itd...
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

Ten sam błąd co ja zrobiłem, zobacz jaki jest koniec przedziału ;)
ODPOWIEDZ