V próbna matura 2011 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

V próbna matura 2011 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze V próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/3455920
Do jutra (3 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Podstawa+
Rozszerzenie
nasze_wspolne
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2011, 14:33

Post autor: nasze_wspolne »

zadanie z tym logarytmem troche dało do myślenia , natomiast reszta przyzwoita :)
artur137
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 06 lut 2011, 02:01
Płeć:

log

Post autor: artur137 »

bardzo ciekawe zadanie z logarytmem oby takich wiecej
tomekcl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2011, 11:09
Płeć:

Post autor: tomekcl »

ma ktos rozwiązania? bo nie mam abonamentu...
nasze_wspolne
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2011, 14:33

Post autor: nasze_wspolne »

MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

mam pytanie... dlaczego w ostatnim zadaniu (matura rozszerzona) zadanie z prawdopodobieństwem, w liczniku nie może być +1 tylko jest pomnozone przez 1? Niech mi ktoś to wytłumaczy. Dzięki.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

W którym liczniku? Kompletnie nie rozumiem pytania.
4tepian
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 22 mar 2011, 10:57
Otrzymane podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: 4tepian »

Zad. 11 - prawdopodobieństwo - poziom rozszerzony. Wynik mi sie nie zgadza :/

Dlaczego nie może być \(P(A)= \frac{1 \cdot 63 \cdot 64 \cdot 63 \cdot 62}{128 \cdot 127 \cdot 126 \cdot 125 \cdot 124}= \frac{63}{127000}\) ?
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Mam pytanie odnosnie zadania 9. Skad te wiadomo ze srodek okregu wpisanego lezy na odcinku DB ?
Oraz czy jakmbyk skorzystal z gotowego wzoru
\(r = \frac{2p}{a+b+c+d}\) bylo by to maksymalnie punktowane?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Na pewno chodzi o zad. 9? Na którym poziomie?
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Przepraszam. Zaszla drobna pomylka. Arksuz rozszerzony ale zadanie 10.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Środek okręgu wpisanego leży na osi obrotu,jest to bowiem dwusieczna kąta D,a także kąta B.
Jak wyznaczasz środek okręgu wpisanego w wielokąt,to rysujesz dwusieczne...
Wzór na promień możesz podać i z niego korzystać,nie obniżając punktacji za zadanie.
Powodzenia !
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Wielkie dzieki.
ODPOWIEDZ