Próbna matura z www.zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mam pytanie do zad. 9 z poziomu rozszerzonego
Czy jak po prostu policzę W(1) = 3a-3 i przyrównam to do zera czyli 3a-3=0 => a=1 to zadanie zaliczone? Jeśli tak to po co inf, ze wielomian jest kwadratem stopnia drugiego ?
za co aż 4 punkty ?
Czy jak po prostu policzę W(1) = 3a-3 i przyrównam to do zera czyli 3a-3=0 => a=1 to zadanie zaliczone? Jeśli tak to po co inf, ze wielomian jest kwadratem stopnia drugiego ?
za co aż 4 punkty ?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 18:27 przez doris, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
wystarczy podziękować ekipie zadania.info za maturkę myśle że poziom był ok, dobrze zrobilem 6 zadań, 3 w połowie dobrze, 2 w ogole nie zrobiłem... - ogólnie jestem zadowolony, zadania momentami skłaniały do myślenia...
Wydaje mi się jednak, że arkusz z CKE będzie łatwiejszy... nie ma juz matury giertychowskiej a zapotrzebowanie na absolwentów polibudy jest a więc wątpię aby próbowali odrzucać nas już przy maturze... jedynych chętnych na kierunki techniczne.. no chyba, że jacyś dziwni są ;/ jeszcze raz wielkie dzięki!
Wydaje mi się jednak, że arkusz z CKE będzie łatwiejszy... nie ma juz matury giertychowskiej a zapotrzebowanie na absolwentów polibudy jest a więc wątpię aby próbowali odrzucać nas już przy maturze... jedynych chętnych na kierunki techniczne.. no chyba, że jacyś dziwni są ;/ jeszcze raz wielkie dzięki!
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Ale jaki wykres narysowałeś, tej funkcji 4 stopnia? Żeby to zrobić trzeba zbadać funkcję (np. pochodną) i jeżeli tak zrobisz, tzn. uzasadnisz, że to co narysowałeś jest OK, to to jest dobre rozwiązanie.
Jeżeli natomiast narysowałeś wykresy obu funkcji kwadratowych i z tego odczytałeś, to jest ok i w zasadzie nie różni się podanego przez mnie rozwiązania.
Jeżeli natomiast narysowałeś wykresy obu funkcji kwadratowych i z tego odczytałeś, to jest ok i w zasadzie nie różni się podanego przez mnie rozwiązania.
Mam pare pytan odnosnie tej matury a konkretnie chodzi mi o rozozwiazania:
Zad.5. Czy dopuszcza sie nastepujace uzasadnienie: 3 punkty An=(2n,log2+n-1), An+1=(2n+2,log2+n), An+2=(2n+4,log2+n+1). Wektor AnAn+1=An+1An+2=[2,1]. Ponadto wektor AnAn+2=[4,2]=2AnAn+1.
Zad.8. Cos mi nie gra z podpunktem b. Ja licze to tak:
aby miec 33, mozemy wylosowac 10+23, 11+22,...,16+17 (dalej sie powtarzaja) - razem 7 mozliwosci,
aby miec 55, 10+45,...,19+36, 20+35,...,27+28 - razem 18 mozliwosci,
aby miec 77, 10+67,...,19+58, 20+57,...,29+48, 30+47,...38+39 - razem 29 mozliwosci,
aby miec 99, 10+89,...,19+80, 20+79,...,29+70, 30+69,...,39+60, 40+59,...,49+50 - razem 40 mozliwosci.
Stad wszystkich mozliwosci zliczam 94, czyli P(B)=94/4005. Co jest nie tak z moim rozumowaniem?
Zad.10. Czy podpunkt b moze byc policzony w ten sposob: Rozpatrujemy trojkat rownoboczny o ramieniu r i podstawie d, ktora stanowi odcinek laczacy srodki sasiednich bokow (rowny polowie przekatnej). W tym trojkacie katy maja miary: 72 i dwa po 54. wtedy mamy cos54=d/2r, to r=d/2cos54. cos54=sin36=sin(72/2). cos72=2(cos36)^2-1, stad cos 36=(1+\sqrt(5))/4. Dalej sin36=\sqrt(1-(cos36)^2)=\sqrt(5-\sqrt(5))/4\sqrt(2). Podstawiajac do wczesniejszej zaleznosci dla r, r=a(sqrt(2)+\sqrt(10))/2\sqrt(5-\sqrt(5)).
Zad.5. Czy dopuszcza sie nastepujace uzasadnienie: 3 punkty An=(2n,log2+n-1), An+1=(2n+2,log2+n), An+2=(2n+4,log2+n+1). Wektor AnAn+1=An+1An+2=[2,1]. Ponadto wektor AnAn+2=[4,2]=2AnAn+1.
Zad.8. Cos mi nie gra z podpunktem b. Ja licze to tak:
aby miec 33, mozemy wylosowac 10+23, 11+22,...,16+17 (dalej sie powtarzaja) - razem 7 mozliwosci,
aby miec 55, 10+45,...,19+36, 20+35,...,27+28 - razem 18 mozliwosci,
aby miec 77, 10+67,...,19+58, 20+57,...,29+48, 30+47,...38+39 - razem 29 mozliwosci,
aby miec 99, 10+89,...,19+80, 20+79,...,29+70, 30+69,...,39+60, 40+59,...,49+50 - razem 40 mozliwosci.
Stad wszystkich mozliwosci zliczam 94, czyli P(B)=94/4005. Co jest nie tak z moim rozumowaniem?
Zad.10. Czy podpunkt b moze byc policzony w ten sposob: Rozpatrujemy trojkat rownoboczny o ramieniu r i podstawie d, ktora stanowi odcinek laczacy srodki sasiednich bokow (rowny polowie przekatnej). W tym trojkacie katy maja miary: 72 i dwa po 54. wtedy mamy cos54=d/2r, to r=d/2cos54. cos54=sin36=sin(72/2). cos72=2(cos36)^2-1, stad cos 36=(1+\sqrt(5))/4. Dalej sin36=\sqrt(1-(cos36)^2)=\sqrt(5-\sqrt(5))/4\sqrt(2). Podstawiajac do wczesniejszej zaleznosci dla r, r=a(sqrt(2)+\sqrt(10))/2\sqrt(5-\sqrt(5)).
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
mam pytanie co do poziomu trudności tych zadań, bo mnie wydawały się dosyć trudne i nietypowe (nie wiem tylko czy inni podzielaja moj pogląd)... zaskoczylo mnie szczególnie zadanie z pięciokątem foremnym, bo do tej pory w arkuszach maturalnych z nie spotkalam się z tą figurą. Z tego arkusza miałam tak na marginesie jakieś +-70% i zastanawiam się czy wynik taki może być satysfakcjonujący .