I próbna matura 2009 z www.zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

Post autor: kamilj90 »

co do tej opłaty, to jak i gdzie można przelać kase?
arrgghh
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 15 mar 2009, 17:21

Post autor: arrgghh »

90% rozszerzenie
98% podstawa (błąd rachunkowy)

Jestem zawiedziony swoim wynikiem z rozszerzenia ;(
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Co do płatności, to sprawa była sygnalizowana tu
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=2&t=1494
Uwagi na ten temat proponowałbym wpisywać w tym wątku
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=1491
żeby nie mieszać tego z opiniami o samej maturze.
Zazinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:38

Post autor: Zazinho »

Oj nie przesadzajcie ze taka straszna jest ta oplata, 15 zl za 3 miesiace ;p Ja tam wyslalem smsa bo jestem na tyle leniwy ze nie chcialo mi sie isc na poczte ;d
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Fajna maturka - wyszło mi około 88%

jedyne błędy:
1 zadanie, nie wiedzialam jak to zrobic, wyliczylam tylko sinus kąta i przkatna dalam sobie jeden punkt za to zadanie...
5 zadanie, podpunkt b, nie wiedzialam jak liczyc te wyrazenia, dalam soibie za to zadanko 2pkt
reszta okej....
I wychodzi 88%...

Mam pytanko co do mojego uzasadnienia z podpunktu b zadania 9

napisalalm tak:

Jezeli nierownosc ma rozwiazanie w przedziale (3,4), to ma ona w tym przedziale nieskonczenie wiele rozwiazan, bo pomiedzy 3, a 4 jest nieskonczenie wiele argumentow dla ktorych nierownosc ma rozwiazanie (3, 3.1, 3.11, 3.1111 ... 3.9)


PS. Mam wrazenie ze probowaliscie troche nasladowac mature probna CKE, a szczegolnie miejsca na rozwiazanie...
w zad 4 wystarczy pol strony, a bylo 1,5
zaczynalo mi brakowac miejsca w 5
podobnie w 7 za duzo miejsca...
nail
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:48

Post autor: nail »

około 70%, sporo głupich moich błędów, ale robiłem to na szybko, ogólnie jestem zadowolony.
zad9 było dość głupie
Zazinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:38

Post autor: Zazinho »

glupie w jakim sensie? Imo bardzo fajne zadanie, trzeba troche bylo nad nim pomyslec ;p
srox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 mar 2009, 14:00

Post autor: srox »

jeżeli chodzi o zadanie 9 to nie było ono głupie tylko jak to się mówi "ciekawsze" :D
DieStar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 mar 2009, 17:54

Post autor: DieStar »

moze ktos wrzucic rozwiazania gdzies ? bo kurde chca kase za to ;/
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

DieStar pisze:moze ktos wrzucic rozwiazania gdzies ? bo kurde chca kase za to ;/
Masz tupet. Daruj sobie jednego smsa do kumpeli, to i kasa sie znajdzie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze: Czy jutrzejsze odpowiedzi do zadań będą miały dokładny klucz odpowiedzi (za co są poszczególne punkty)? Czy tylko (tak jak w ubiegłorocznych maturach zadania.info) same rozwiązania?
Schematów punktowania nie będzie, bo to wymaga o wiele więcej pracy - trzeba uwzględnić rożne możliwe sposoby rozwiązań. Z tego punktu widzenia większość takich schematów dostępnych w książkach z przykładowymi arkuszami to fikcja, bo uwzględniają one tylko jeden sposób rozwiązania.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze: Mam pytanko co do mojego uzasadnienia z podpunktu b zadania 9

napisalalm tak:

Jezeli nierownosc ma rozwiazanie w przedziale (3,4), to ma ona w tym przedziale nieskonczenie wiele rozwiazan, bo pomiedzy 3, a 4 jest nieskonczenie wiele argumentow dla ktorych nierownosc ma rozwiazanie (3, 3.1, 3.11, 3.1111 ... 3.9)
Cała trudność w tym zadaniu to zapisanie uzasadnienia. W tym co napisałaś nie ma uzasadnienia: piszesz, że jest nieskończenie wiele argumentów dla których jest rozwiązanie, ale nie piszesz dlaczego. Prawidłowe uzasadnienie powinno zawierać stwierdzenie, że jak jest pierwiastek, to wszystkie liczby z przedziału (3,pierwiastek) też są dobre. To można już uzasadnić na różne sposoby: monotoniczność, własności paraboli.
anetka10 pisze: PS. Mam wrazenie ze probowaliscie troche nasladowac mature probna CKE, a szczegolnie miejsca na rozwiazanie...
w zad 4 wystarczy pol strony, a bylo 1,5
zaczynalo mi brakowac miejsca w 5
podobnie w 7 za duzo miejsca...
Co do zadania 4, to zależy jak się je rozwiązuje. Zamiast dodawać wektory, można rysować kolejne przesunięte wykresy i na koniec zobaczyć ile musi być równy v_3. Stąd to dodatkowe miejsce.
W 5 rzeczywiście można było dołożyć stronę.
W 7 jest dużo miejsca dla osób, które próbowały robić to zadanie na siłę (ze wzorów).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Jeszcze co do poziomu trudności. Patrząc na wasze posty można odnieść wrażenie, że ta matura była łatwa (same wyniki powyżej 80%). Na pocieszenie dla wszystkich osób, którym poszła ona słabo (a z pewnością jest to zdecydowana większość) napiszę, że te zadania wcale nie są aż tak łatwe jak się może wydawać przeglądając te komentarze. Np. są one trudniejsze od zadań na maturze Operonowskiej, a jak poszła Operonowska można sobie zobaczyć tutaj.
http://www.zadania.info/n/3595433
StasieQ
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 mar 2009, 15:47

Post autor: StasieQ »

a jesli ktos ma odpowiedzi moze tu umiescic ? z gory bym podziekowal ;)
Zazinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:38

Post autor: Zazinho »

Wasza matura moim zdaniem byla na poziomie CKE i Operona, z tym, że zadania mieliscie ciekawsze ;) I na przyszlosc, skoro juz nie dajecie za co dokladnie sa punkty, to bardzo prosilbym, jesli zadanie jest za 5 pkt i ma podpunkt a i b, to napiszcie ile pkt jest za dany podpunkt :) Wtedy bedzie mozna bardziej obiektywnie ocenic siebie. Bo na przyklad w 9 podpunkt a mialem dobrze, ale b jednak zle, bo uzasadnilem podobnie jak anetka10, a z tego co mowi supergolonka nie jest to wystarczajace uzasadnienie i nie wiem ile pkt mam sobie za to odjac :P
ODPOWIEDZ