Powtorzenie do matury jak poprawnie rozwiąć te zadanka...

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Myszka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 lut 2009, 14:22

Powtorzenie do matury jak poprawnie rozwiąć te zadanka...

Post autor: Myszka »

1.Oblicz
http://bi.gazeta.pl/im/2/5833/m5833922.jpg

2. Na osi liczbowej zaznaczono przedział A złożony z tych liczb rzeczywistych, których odległość od punktu 1 jest niewiększa od 4,5. Przedział A przesunięto wzdłuż osi o 2 jednostki w kierunku dodatnim, otrzymując przedział B. Wyznacz wszystkie liczby całkowite, które należą jednocześnie do A i do B.

3.Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcjif(x)=2xdo kwadratu-4x+11 w przedziale A=<0,4>

4.W trójkącie równoramiennym ABC, w którym długość AC jest równa długości BC i wynosi 10cm, wysokość poprowadzona z wierzchołka C jest równa 5 cm. Oblicz miary kątów tego trójkąta. Odpowiedź podaj w stopniach.

5.Ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg o środku S, przy czym kąt SAB ma miarę 40 stopni . Oblicz miarę kąta CAB.

6.Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC, gdzie A=(1,3),B=(4, 7),C=(-2, -3).

Bardzo prosze o pomoc jeżeli ktoś wie jak rozwiązać któreś z tych zadan.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.6.
A(1,3)
B(4,7)
C(-2,-3)

S(1,2) - środek odcinka BC

\(SA=\sqrt{2^2+5^2}=\sqrt{29}\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.2 i 3 - http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=1276
zad.4 i 5 - http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=1275


ogólnie zadania przykładowe do matury 2010 i ich rozwiązania zbieram w temacie - http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=2&t=1251
ODPOWIEDZ