Zadanie
Obliczyć i zapisać w postaci binarnej poniższe liczby dziesiętne:
69(10) = (64 + 4 + 1)=26+22+20
199(10) =
234(10) =
500(10) =
Zadanie
Obliczyć i zapisać w postaci heksadecymalnej (szestnastkowej) poniższe liczby dziesiętne:
Np. 69(10) = (4*161 + 5*160)10=4516
71(10)=
199(10) =
234(10) =
500(10) = bo 162=256
Zadanie
Obliczyć (zapisać) w bajtach następujące wielkości plików (uwaga b to znak bitu, B bajtu, T tera…)
Np. A[Tb]=a*bc , gdzie bc określa w postaci potęgowe wartość wyrażenia w bajtach :
1,32 Tb=
286 Mb=
1,5 Gb=
Zadanie zamiana liczb
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 lis 2022, 14:41
- Podziękowania: 1 raz