Zadanie w C++

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
narusia
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 25 lis 2021, 15:28
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Zadanie w C++

Post autor: narusia »

Napisać program drukujący na ekranie dwie najmniejsze wartości spośród liczb wprowadzanych z klawiatury – zero kończy wprowadzanie.
uziom
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 05 kwie 2023, 09:01
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie w C++

Post autor: uziom »

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <limits> // potrzebne do ustawienia maksymalnej wartości int

using namespace std;

int main() {
    int smallest = numeric_limits<int>::max(); // ustawienie początkowej wartości na maksymalną wartość typu int
    int second_smallest = numeric_limits<int>::max(); // ustawienie początkowej wartości na maksymalną wartość typu int
    int input;

    do {
        cout << "Wprowadź liczbę (0 kończy wprowadzanie): ";
        cin >> input;

        if (input < smallest) {
            second_smallest = smallest;
            smallest = input;
        } else if (input < second_smallest && input != smallest) {
            second_smallest = input;
        }
    } while (input != 0);

    cout << "Dwie najmniejsze wartości to: " << smallest << " i " << second_smallest << endl;

    return 0;
}
ODPOWIEDZ