Informatyka laborka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Juiver
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2020, 13:29
Płeć:

Informatyka laborka

Post autor: Juiver »

Zadanie na 3
Pobierać z klawiatury pięć liczb, w zależności czy liczba jest ujemna, dodatnia czy równa zero
wypisujemy stosowny komunikat (przy użyciu instrukcji throw, try-catch), np.:
Podaj piec liczb
5
0
-5
0
9
Liczba dodatnia
Liczba rowna 0
Liczba ujemna
Liczba rowna 0
Liczba dodatnia
Zadanie na 4.
Utworzyć tablicę i pobierać z klawiatury, który element tablicy ma zostać wypisany na ekranie.
Pobieranie ma być w konstrukcji try-catch (przechwytywanie błędów jeżeli został przekroczony
zakres albo nie podano liczby jako indeksu w tablicy (np. zamiast liczby podano literę),
wykorzystać różne rodzaje wyjątków np.: „std::logic_error”, „std:runtime_error”)
Przykładowa tablica:
int tablica[5] = {1,2,3,4,5};
Przykładowy wynik:
Który element tablicy chcesz zobaczyć:
6
Poza zakresem tablicy
Który element tablicy chcesz zobaczyć:
s
Bląd
Który element tablicy chcesz zobaczyć:
2
Element tablicy [2] = 3
Zadanie na 5
Napisać program, w którym zostaną zaimplementowane własne klasy wyjątków. Klasy te należy
wykorzystać do obsługi wyjątków w programie wyliczającym wartość według następującego wzoru
matematycznego:
wynik=
(√A)÷B
W programie należy wykorzystać obsługę wyjątków zabezpieczającą program przed nietypowymi
sytuacjami jak np. :
a) wprowadzenie tekstu, który nie reprezentuje liczby
b) dzielnie przez zero,
c) pierwiastek z liczby ujemnej.
(wykorzystać różne rodzaje wyjątków np.: „std::logic_error”, „std:runtime_error”)).
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Re: Informatyka laborka

Post autor: KamilWit »

Cześć,

zaprezentuj fragment kodu (podaj jakiego języka użyłeś) i napisz proszę gdzie masz kłopot.

Radzę tworzyć jedno zadanie per wątek - inaczej może być ono usunięte.
ODPOWIEDZ