Przerobienie programu C++ na C#

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
khaotic
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 30 gru 2018, 12:24
Podziękowania: 4 razy

Przerobienie programu C++ na C#

Post autor: khaotic »

Bardzo proszę o pomoc w przerobieniu czegoś takiego:
#include <iostream.h>
#include <iomanip.h>
#include <conio.h>
float a, b, pole;

void czytaj_dane()
{
cout << "Program oblicza pole prostokata." << endl;
cout << "Podaj bok a." << endl;
cin >> a;
cout << "Podaj bok b." << endl;
cin >> b;
}
void przetworz_dane()
{
pole = a*b;
}
void wyswietl_wynik()
{
Tak aby działał w C#. Kombinowałem swoimi sposobami i mi nie działa, dlatego chciałbym porównać jak to ma wyglądać i gdzie robiłem błąd.

I jeśli można to jeszcze ten:
#include <iostream.h>
#include <conio.h>
main()
{
const int n = 10;
int i, j, suma, macierz[n][n];
cout << "Wpisywanie do tablicy liczby 1 na przekatnej, a 0 poza nia." <<
́endl;
cout << endl;
for (i = 0; i < n; i++)
{
for (j = 0; j < n; j++)
{
if (i == j)
macierz[j] = 1;
else
macierz[j] = 0;
}
}

for (i = 0; i < n; i++)
{
for (j = 0; j < n; j++)
{
cout << macierz[j] << " ";
}
cout << endl;
}

suma = 0;
cout << endl;
for (i = 0; i < n; i++)
{
suma = suma+macierz;
}
cout << "Suma elementow na przekatnej wynosi " << suma << "." << endl;
getch();
}
ODPOWIEDZ