Złożoność obliczeniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sailer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 lis 2018, 12:03

Złożoność obliczeniowa

Post autor: sailer »

Hej, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadanie ze złożoności obliczeniowej, jego treść prezentuje się następująco:

Wyznaczyć złożoność obliczeniową poniższej iteracji. Operacją podstawową jest instrukcja. Rozmiarem danych wejściowych n.

for(i=1;i<=n;i++)
for(j=1;j<=n;j++)
for(k=1;k<=i*j;k++)
instrukcja;
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Złożoność obliczeniowa

Post autor: Robakks »

Wygląda na to że będzie to

\(C \cdot \left( \frac{n \cdot \left(n+1 \right)}{2}\right)^2\)

czyli

\(O \left(n^4 \right)\)
ODPOWIEDZ