z2na3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

z2na3

Post autor: Krystek97 »

Jak zamienić z systemu dwójkowego na trójkowy?
101010(binarny)na trójkowy?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(101010_2=42_{10}=(27+9+2 \cdot 3)_{10}=1120_3\)
ODPOWIEDZ