test wielokrotnego wyboru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
micromax
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 lut 2017, 15:14
Płeć:

test wielokrotnego wyboru

Post autor: micromax »

Jeśli ktoś zna odpowiedź choćby na 1 pytanie będę wdzięczny
4) Dzielenie przez zero powoduje
a. wygenerowanie przerwania
b. wygenerowanie wyjątku
c. wygenerowanie wyjątku lub przerwania
d. zawieszenie systemu
5) Przerwania są generowane
a. wyłącznie przez sprzęt
b. wyłącznie przez oprogramowanie
c. przez sprzęt lub oprogramowanie
d. przez system operacyjny
9) Procesy i wątki w Windows Nt
a. wykorzystują wspólny obszar pamięci
b. tylko procesy mają wydzielony obszar pamięci
c. wątki nie mają wspólnego obszaru pamięci
d. wątki mogą korzystać z zasobów pamięci innych procesorów do których nie należą
11) Sukcesja to
a. tworzenie następnej populacji bazowej
b. tworzenie populacji tymczasowej
c. tworzenie populacji potomnej
d. tworzenie populacji potomnej z zastosowaniem metod krzyżowania
14) Funkcję przypisują wartość rozmytą nazywamy
a. Funkcją rozmywająca
b. Funkcją przynależności
c. Funkcją rozmycia
d. Funkcją wynikową
15) Optymalizacja wielokryterjalna polega na
a. minimalizacji funkcji celu wielu zmiennych
b. maksymalizacji funkcji celu wielu zmiennych
c. zastosowanie kilku funkcji celu
d. żadna odpowiedź nie jest prawdziwa
16) Mikrojądro nie zajmuje się
a. zarządzaniem harmonogramem pracy wątków
b. obsługą wyjątków
c. obsługą przerwań
d. tryb wewnętrzny i zewnętrzny
17) Tryby pracy systemu operacyjnego Windows to
a. tryb jednozadaniowy i wielozadaniowy
b. tryb jednoprocesorowy i równoległy
c. tryb użytkownika i chroniony
d. tryb wewnętrzny i zewnętrzny
19) Neutron ma
a. jedno wejście i kilka wyjść
b. kilka wejść i kilka wyjść
c. kilka wejść i jedno wyjście
d. jedno wejście i jedno wyjście
20) Regulator wykorzystujący logikę rozmytą zawiera
a. 2 podstawowe człony
b. 3 podstawowe człony
c. 4 podstawowe człony
d. 4 podstawowe człony oraz bazę reguł
21) defuzyfikacja ma na celu
a. usunięcie wątpliwości
b. wykonanie iloczynu logicznego
c. uzyskanie wartości zmiennej sterującej
d. określenie zakresu zmiennej
22) Duży system ekspertowy zawiera liczbę reguł większą niż
a. 100
b. 200
c. 1000
d. 2000
23) Systemy ekspertowe możemy podzielić na
a. dedykowane i szkieletowe
b. nadprogowe i podprogowe
c. zawodne i niezawodne
d. statyczne i dynamiczne
24) Do reprezentacji wiedzy możemy zastosować
a. sieci syntaktyczne
b. sieci neuronowe
c. sieci semantyczne
d. sieci problemowe
25) Jak nazywa się podstawowy element systemu ekspertowego
a. zbiór decyzyjny
b. tablica wyboru decyzji
c. baza wiedzy
d. kompendium eksperta
26) Wyrażeniem równoważnym do instrukcji if(a<1) b=3 ; else b=1;
a. b=(a>=1)? 3:1 ;
b. a=(b=1)? 3:1 ;
c. b=(a>=1)? 1:3 ;
d. b=(a<1)? 1:3 ;
27) Jeśli mamy int a, to wskaźnik stały do obiektu a definiujemy jako
a. const int* const wsk=a
b. const int* wsk =&a
c. const int* const wsk=&a
d. int* const wsk=&a
28) Funkcji nie można wywołać instrukcją
a. funkcja_1();
b. wsk_fun1 = funkcja_1;
c. (*wsk_fun1)();
d. wsk_fun1();
30) Instrukcja wsk = tab jest równoważna z instrukcją
a. wsk=tab[0]
b. wsk=&tab[0]
c. wsk=&tab
d. *wsk=tab[0]
ODPOWIEDZ