Całkowanie funkcji wymiernych - program

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Całkowanie funkcji wymiernych - program

Post autor: Robakks »

Można by spróbować napisać program do całkowania funkcji wymiernych mając napisane funkcje do obsługi wielomianu


Funkcje wielomianu które będą potrzebne

dodawanie , odejmowanie
mnożenie, dzielenie z resztą
NWD (algorytm Euklidesa)
pierwiastki bądź rozkład na czynniki co najwyżej kwadratowe (musimy zadowolić się metodami numerycznymi)

Dodatkowo przydatna będzie funkcja rozwiązująca układ równań liniowych
(Tutaj mamy kilka metod np metoda Cramera, eliminacja Gaußa, metody macierzowe - macierz odwrotna, rozkłady macierzy np LU)

Schemat z którego będziemy chcieli skorzystać jest następujący

1.
Jeżeli \(\deg L \left(x \right) \ge \deg M \left(x \right)\)
dzielimy licznik przez mianownik

2.
Jeżeli \(\gcd \left(M \left( x\right),M' \left( x\right) \right) \neq const\)
stosujemy metodę Ostrogradskiego
\(\int{\frac{L \left(x \right) }{M \left( x\right) }\mbox{d}x}=\frac{L_{1} \left(x \right)}{M_{1} \left( x\right) }+\int{\frac{L_{2} \left( x\right) }{M_{2} \left(x \right) }\mbox{d}x}\\
M_{1} \left( x\right)=\gcd \left(M \left( x\right),M' \left( x\right) \right)\\
M \left(x \right)=M_{1} \left( x\right)M_{2} \left( x\right)\)


Liczniki \(L_{1} \left( x\right)\) oraz \(L_{2} \left( x\right)\) znajdujemy metodą współczynników nieoznaczonych

3.
Stosujemy rozkład na sumę ułamków prostych
Teraz rozkład mamy łatwiejszy bo mianownik nie ma pierwiastków wielokrotnych
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Myślę, że to już dawno zrobiono vide np. wolfram.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Całkowanie funkcji wymiernych - program

Post autor: Robakks »

Współczynniki nieznaczone z metody Ostrogradskiego jak i rozkład na sumę ułamków prostych
dają układ równań liniowych , jak otrzymać macierz współczynników układu
Gdy będziemy musieli skorzystac z rozkładu na sumę ułamków prostych to
jak później oddzielić logarytmy od arcusów tangensów
ODPOWIEDZ